Thursday, August 27, 2009

Ramadan al mubarak

Salam ramadan buat semua,
pejam celik-pejam celik sudah 6 ari umat islam menjalani ibadah puasa... Tahun ni merupakan ramadan keduaku sbg seorg isteri dan ramadan pertama sebagai seorang 'mama', sudah tentu byk perbezaannya dari pelbagai segi...Tahun lps aku puasa time sarat mengandungkan Zarin...terbabas juga 4-5 ari puasa tu, x larat (huhuhu)...dan tahun ni plak aku tgh BF zarin...alhamdulilah, stakat ni aku masih lagi mampu berpuasa walaupun kadang kala bdn terasa lemah n pedih perut...Meh share apa yg berlaku time sahur n bebuka sejak ada anak ni

SAHUR
kul 4.30 pg, aku dh bgn masak nasi n masakkan lauk yg simple2...cth (goreng ikan pekasam, tumis sawi@lobak, sayur campur, sotong kicap, telur goreng, ikan goreng)
dan time sahur ni gak biasanya zarin akan bangun n sahur bersama-sama...letak je dlm high chair n bg biskut atau daun saderi..kalu x pun, bukak astro ceria...dia akan tgk tv sambil goyang2 kepala bila dgr muzik...hikhik...ada juga time zarin tdo, so aku n cik somi, gilir2 mkn...takut zarin jatuh katil...sebelum ni dh 2 kali jatuh katil...so xnk la peristiwa ngeri itu berulang lg...dan yg paling best, smlm cik somi ku ckp dia xnk mkn nasi time sahur, nak mkn oat je...nak diet katanya...hikhikhik...bukannya buncit pun somi ku tu..manten je...mmm...xpe la...dh dia ckp camtu, means ringanla ckit tugas aku nak msk pg2 buta...kalu aku, goreng telur dadar pun laju je mkn....hahahaha...(sbnrnya paksa mkn sbb nant hasil kurang tuk zarin)...
lps sahur tu, aku akan kemas umah, iron baju, siapkn beg n bekal zarin tuk ke neseri...lps mandi n smayang subuh aku akan susukan zarin n time ni cik somi lak besiap...

BERBUKA
smpi umah antara kul 6.00-6.15...so yg sempat pun masak nasik je@goreng sayur...lauk lain cik somi dh belikan...kalu weeknd kin la akan masak...kalu dulu weekend mesti bukak posa kat lua, tp dah ada anak n dengan H1N1 ni, mls la nak p tempat2 yg ramai2 org nie...aku ni plak, agak cerewet...lauk2 yg cik somi beli byk yg aku x bekenan, last2 mkn nasik+pekasam je...tu yg slalu kene mrh ngan cik somi, "mkn mknn x berkhasiat n seimbang mana nak dpt susu byk" hehehehe...btl juga kata cik somi...tiap2 ari dia duk tanya apa yg aku tingin nak mkn...ckp n dia cari..janji aku mkn...ni, bli kuih x mkn, bli tu x mkn, bli ni x mkn, seme aku x mkn...last2 tong sampah yg mkn..kan dh membazir namanya...mmmm...(ape2 pun tanx sayang coz berusaha keras tuk bg yg terbaik wat isterimu yg cerewet ini) hikhikhik....zarin kalu time bebuka dia ok je...x penah lg prangai...bg biskut@saderi@buah ok la dia...tp jgn lebih stgh jam..kalu x sure merengek...x pun kami bia je dia duk main2 n merangkak...lps smayang maghrib n isyak, aku pun tdokan zarin, n biasanya aku pun tertdo sama..so sape2 yg call n msg aku lps buka kalu aku x jawab@reply msg sori sgt2...aku dh belayar la tu...cik somi plak p smayang terawih kat masjid wilayah...masjid yg paling dekat ngan umah aku...

bulan posa ni gak la aku terkenangkan bubur lambuk yg arwah tuk aku wat...sedapnya...begitu gak ngan mskn mak aku...tiap2 ari aku call tanya masak pe...hikhihk..jeles btlla depa mkn sedap2...xleh mkn dpt tau msk ape pun kira ok la...hahahahaha....

ok la...selamat menjalani ibadah puasa dengan penuh kesabaran dan keinsafan...dan selamat beramal...

p/s: baju raya zarin pun blum bli lg...adoiii...bila la nak bli pun tatau...mls nak kua n besesak ditempat org ramai nie...

1 comment:

  1. bestnya.. tahun pertama beraya sbg mama..
    lady tahun ni tahun pertama beraya sebagai istri..
    :)

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...