Monday, September 14, 2009

aktiviti di hujung minggu

salam

lagi beberapa hari umat islam akan menyambut hari raya. aku pun dh tak sabar nak balik kampung. syukur aku dan cik somi sekampung, so tak dela istilah berebut nak raya mana dulu. weekend aritu sempat gakla aku wat kuih raya sikit. tu pun sejenis je, sebab dh di request oleh famili aku.huhuhu..

ari sabtu tu, cik somi keje, so xde la kami ke mana. dan yang paling best cik somi cakap aritu dia nak makan nasi setelah hampir 20 ari tak makan nasi. (diet la konon-konon tu) hehehehe...Jadi aku pun dengan excitednya masak tuk kami berbuka hari tu. memandangkan adik ipa aku pun ada, so masak lebih sikitla. bila lagi nak tunjuk bakat. (walaupun aku x reti masak sebenarnya...hehehhe...menu aku simple saja, tomyam daging, ikan goreng dan sambal belacan. Tak sangka tomyam yang aku wat tu mendapat pujian ckit somi...ahaks...

selain dari masak lauk, tak ketinggalan aku pun wat agar-agar santan/kepala/lumut (nama dia banyak versi). Teringat lagi masa bulan puasa tahun lepas masa tu aku tengah sarat mengandung, sebelum balik kampung tuk raya, aku call kakak aku suh mak mertua dia buat agar-agar ni, sebab aku mengidam nak makan yang mak mertua dia wat...sedap...aku siap demand lagi, supaya jangan guna telur ayam kampung, aku tak makan...heheheh...dh la suh orang wat, demand lak tu...mengandung punya pasal....adoiiii....berbalik pada agar-agar aku tadi, kembang kempis idung aku bila mendapat pujian lagi dari cik somi... adik ipa aku pun cakap sedap...huhuhu... masa sahur semua tak nak makan nasi, so aku goreng ayam ayamas dan fries dan cik somi wat roti+kaya+butter...

ari ahad lak, dalam kul 2 ptg, kami ke One Utama (OU)...saja jalan-jalan selain nak cari baju raya zarin dan anak-anak buah aku tu...memang dah jadi rutin, tiap-tiap tahun mesti beli baju raya kat depa...lagi pun ari sabtu aritu, depa call tanya size baju zarin, depa p queensbay...(btl ke x aku eja ni pun tatau, tak penah sampai lagi sana)nampaknya zarin akan dapat 2 helai baju raya lagi...(tanx mak long-pak long, mak lang-pak lang)semalam aku beli selai je la tuk zarin...ok la tu dari xde langsung...

lepas tu giliran cik somi lak pilih baju, dah ada yang bekenan, xde size la plak..so cik somi decide nak g cari kat mid valley...adoiii, mls la p mid, org ramai, parking payah...last2, aku tunggu dlm kete sbb zarin tdo n parking pun xde...dlm 15 minit aku tunggu, cik somi ckp ade size, tp nak suh aku tgk dulu....adoiii...dia kata xpe la, kita tgk kat KLCC je...kat sana pun ade agaknya...

smpi KLCC, terus p kedai tu n cik somi try baju tu...nasib baik ade size, mmg la cantik, tp aku tgk kalu cik somi aku pakai, bahagian dada nampak kembang n gelebeh, pinggang, punggung seme ok...last2 aku ckp "tak elok la yang"...
dia pun duk pilihla baju lain, last2 jumpa baju yang sama macam kami beli kat zarin, tp kaler je lain...lepas dia try, terus aku jatuh cinta...hensemnya cik somi aku pakai baju nie...(hehehehe...ayat perasan nie)...pastu terus cik somi aku rembat...

masa cik somi aku duk try baju tu, adalah sorang makcik ni, tgh tunggu anak laki dia try sluar..duk cite la itu ini pasal anak dia nie...nmpk biasa je...x style pun...huhuhuhu...jahat aku nie...dia pun tanya la aku anta mana zarin nie...bayar bape RM, n mcm2 la....rupa-rupanya dia ni ngasuh budak...dia kata ade la 5 org dia jaga.. dia caj RM300 sorang tak kira umur...aku bayar neseri tu murah la katanya....aku iyekan je la apa yang dia ckp...
pastu dia tanya aku,

"anak ni ngaja ke, jd cikgu?"
"xla, saya keje ofis"
"kat area makcik tu, org xnk anta neseri, byk kes, lebih suka anta umah orang... mak cik pun lebih suka kalu jaga anak cikgu, dh la amik awal, kalu cuti seminggu-2 minggu pun duit jaga budak bayar penuh, kalu ofis nie kul 6-7 baru amik..letih"

adesss...geram betul aku makcik nie...nmpk sgt x ikhlas jg budak, mata duitan...aku pun iye kan aje la...huhuhu..



jam pun dh kul 5.30, Zarin pun dah merengek nak makan bubur nasi...sungguh selera zarin mkn, n hepi sgt2 zarin masa tu...kin dh lama tak mkn kat lua kot...huhuhu... sian zarin...lepas suap zarin, cadang dh nak balik, bukak posa kat umah tp dh lewat... last2 cik somi ajak buka kat Chili's, dia belanja... Yahuuuuuu... akhirnya kami bukak posa kat lua gak setelah asyik terperap kat umah je...org mmg ramai kat chili's tu, hampir 20 minit Q, aku pun dpt tempat...nasib baik...





masa bebuka tu, zarin pun mkn sama naik ngan kami...selera sungguh dia, kami pun tekejut...ingat lepas buka tu nak cari baju raya aku, tp zarin pun dh perangai sbb ngantuk n kekenyangan, kami pun balik...so hasil yang berjaya dibeli ialah 5 helai baju (zarin+anak buah+papa)...

MAMA????belum ade lagi...huhuhu...sedih...takpe lunch hour nant papa nak ajak mama beli...papa nak belanja...Yeaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!..tu pun kalu x bz la..kalu bz postpone dulu la....

kesimpulannya, ari ahad aritu kami p 3 buah shoping complex OU, midvalley, n KLCC... huhuhuhuhu



3 comments:

  1. huhuhu..laratnye mamazarin soping 3 sekali gus....k.diana yg 1 tu pun...rs melepek dgn perangai anak2...:-))

    ReplyDelete
  2. kalu bab shoping ok je...zarin pun ok...kalu merengek papa yang dukung...mama x larat...hehehehe

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...