Tuesday, September 8, 2009

Mr. mama

semalam terharu dan terkejutnya apabila cik somi volunteer nak jaga zarin.ye la, smlm nuzul al-Quran, selangor cuti dan otomatik cik somi pun cutila. Ingat nak anta zarin neseri cam biasa, dlm kul 3 baru cik somi amik, tapi dia dh nak jaga zarin kira ok la tu...hehehehehe...sebelum ni pun penah gak cik somi jaga zarin, tp masa tu zarin masih baby, dlm 3 bln kot...masa ni mana la baby byk kerenah lagi

dlm kul 930 aku pun sms la cik somi tanya "zarin wat pe? dh mkn n minum susu?"
5 minit lps tu cik somi pun balas sms aku...terkejut bila aku bukak sms nye terpampang perkataan "RAHSIA". hehehehe...main-main btlla cik somi aku nie....nak berahsia2 la plak....x puas ati aku pun call...

"zarin wat pe? ok tak dia?"
"zarin tdo" (kata cik somiku separuh berbisik)
"oooo...minum susu n mkn ok x?"
"ok...anak papa, hehehehe...nant la cite, zarin terbangun nant" bls cik somi ku sambil mematikan talian

hehehehe...ok la tu...lega rasanya.bukan tak pecaya dengan kemampuan cik somi, tapi risau juga kalu zarin perangai ke apa...tengahari tu aku call lagi tanya jadi tak nak kua lunch hour tu. sbb kami dah janji nak g cari baju raya zarin kat OU.

"Zarin tdo lgla" kata cik somi
"tdo lg?lamanya tdo. papa tgkla ckit, ni dh dkt kul 1215 ni" kataku cemas
"pasal pe?dh dia ngantuk. Nafas ok je ni. mama nie" kata cik somi sambil tergelak...
"jd ke nant kua ni?" tanya ku lg
"jd, tunggu zarin bgn la"

aku bukannya apa, nak kua sgt2 sbb x thn la dgr membe2 beli baju kat anak depa 5-6 pasang sorang x temasuk baju melayu...Zarin???? baru ckit...penah gak aku cite kat cik somi, kwn2 saya bli baju sampai 5-6 pasang sorang, kita ni cari x jumpa2 lagi yang bekenan. camne nie papa?"

"bukan kita tak cari, tapi tgk cam biasa je. takde yang bekenan. ari raya nak gak beli yg lain ckit...cuba tanya kwn2 awak tu bli baju yang mcm mana?bukan xnak bli"

heheheheh....btl gak kata cik somi....tengahri tu, cik somi pun dtg amik aku kat ofis tuk ke OU...nasib jalan x jam sgt...tp kalu nak amsuk KL mmg jam giler2...kin org nak cari baju raya gak kot...misi mencari baju raya zarin mesti diteruskan...Masa dlm kete tu, zarin wat dek je kat aku...x heran pun mama kat blakang nie...sebelum ni kalu tgk aku je, mesti tergedik2 tangan nak mai...ni wat tatau je...sibuk duk tepuk tgn n besembang dengan papa...adussss...baru sekerat ari papa jaga zarin dh beralih arah????uwaaaaaaaaaaa

"zarin, tgk sape yg tumpang kita tu?" kata cik somi
zarin toleh, pastu terus tepuk2 tgn lagi...hepi je...
"zarin, sian mama...tegur la mama tu..tu mama kat blakang tu". kata cik somi ku lagi...saje tau nak sakitkan ati aku....
"zarin, ni mama ni, nak duk kat mama?" kataku
zarin senyum n trus duk tepuk2 tgn je...
adesss...hepinye la anak aku arini...

smpi kat OU terus kami p kedai yg dh aim...dlm masa yg singkat, sempatla aku bli 2 helai baju kat zarin...tp sebelum balik kg aku kene p skali lagi, mana la tau kot2 ada yang aku bekenan last2 minit...rembat je la....


dlm kete tu cik somi duk cite la pasal ape yg dia wat ngan zarin...aku pun terharu la dgr...mmg baik je zarin duk ngan papa...tak perangai langsung, nak tdo pun senang... kalu dengan mama, puas gak la besilat baru nak lena...adoii...zarin..zarin....

ptg tu masa dtg amik aku blik keje pun ok je zarin...siap papa bawak g baza ramadan kat bangsar lagi...heheheheh...suka sungguh zarin duk ngan papa yea....lepas ni kalu papa cuti lehla duk ngan papa lagi...


"ptg ni dia tdo kejap je, x smpi sejam, tp masa duk tgk tv, kami tetdo sama2 kot, zarin tdo atas dada papa" cite cik somi
"emmmmm" tu je la jawapan aku...

dan yang paling mengejutkan aku bila cik somi cakap

"nanti kalu mama jadi ketua pengarah (KP), papa nak benti keje, papa nak jaga zarin kat umah...syok jaga zarin"

iskkkkk....bia btl cik somi ku nie, baru seari jaga anak trus nak benti keje...hihihihihihi....

kesimpulannya, lelaki pun sgt cekap dlm menjaga anak2...syukur alhamdulilah dikurniakan suami dlm golongan ini....tp mmg x dinafikan, papa mmg lebih cekap dari mama pun...tiap2 ari papa yang mandikan zarin, basuh berak, tuka lampin, salin baju time nak tdo n pendek kata mmg papa la yang banyak buat...tugas mama bagi susu je...ehehehehe....

tanx papa sbb jd mr. mama yg superb!!!!zarin pun x byk kerenah smlm, elok je masa time buka tu...kul 830 mlm dh tdo n bangun kul 630 pg td....dan yang penting umah pun clear...BERSIH, KEMAS!!! tanx sayang...muaach...sayang papa!!!

dlm pada tu cik somi duk ckp kat zarin
"zarin jgn cite kat mama tau ape yg kita wat tadi...best kan duk ngan papa, RAHSIA"

adesss...x abis2 lagi cik somi nak usik aku...tp mcm x pecaya gak, baru seari duk ngan papa dah banyak perubahan zarin....kalu tiap2 ari?????huhuu..ngeri nak bayangkan..ahaks....

smlm sempat gak aku duk tanye bila kita nak g buffet ramadan???nak tau ape cik somi ku ckp?

"mama dpt nasi sepinggan, ikan sekor, air segelas dh serender...ada ati nak g buffet, membazir je"

huhuhuhu....sedih sungguh...tp itulah hakikatnya....xpe blik aloq staq nant kak aku dh janji nak g buffet nie...tp mmg ayat power cam cik somi aku ckp tu la yg depa duk ckp pun....huhuhu....

berhenti sebelum kenyang...mmg tu la yg aku praktikkan...kui...kui..kui...

4 comments:

  1. wow!!! cm best je baju zarin..cpt2 load aa..ehehe..rifqy baju bese2 jek..adess..asai baru bg dia jd la..ibu pokai sbb rakyat dh bertambah kt 2 kg halaman..

    ReplyDelete
  2. -Memang anak akan jd baik kalu duk ngan papa dia..ntah apa ayat papa baca tk tau le...kalu ngan mama bnyk bebel, ngan papa, bergurau senda(mama jeles :-))hehhe..)-Alhamdulillah, gembira n lega tgk anak sihat dan ceria..
    -Gambar 1st tu, zarin cam dh nk jalan...nmpk cam budk besr..:-))

    ReplyDelete
  3. to lady
    yup...mmg btl2 mr. mama, nant lady dh ada baby tau la camne..ahaks...

    to ayu
    baju biasa2 la ok...kalu luar biasakan pelik plak bila pakai nant...hihihihih...apepun ikut selera masing2..yang penting kita puas ati sudah...kalu anak dah hensem, pakai apepun tetap hensem...x kisahla murah ke mahal(ayat puji anak sendiri) hohohoho

    to kak diey
    yup...mmg jeles sungguh...mmg duk blaja tatih skang nie...mulut pun duk sebut tatih..tatih...

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...