Wednesday, September 2, 2009

Kisah susu ibu (part 5)

salam
baru arini dpt sambung kisah penyusuan susu ibu.2-3 minggu kebelakangan ni byk sgt benda yg berlaku sampai xde idea nak mengarang pasal kisah susu ini.mmm...kat mana ye sambungannya???haaaaa...psl berjaya pengaruhi mama iman n wafiy....Yeeeessss...akhirnya aku ada geng tuk ngepam kat ofis(bukan Geng Bas Sekolah yea)ahahaha...tiap2 ari aku akan YM n bertuka2 idea n cite ngan kat diana psl susu...camne nk tmbhkn susu, bape hasil arini, bukak web/blog yg best2 n mcm2 la... slps berjaya penuhkan ilmu pasal susu ibu di dada, aku pun nekad untuk terus BF zarin..maka bermula la misi ku...masa zarin 4 bln, aku tergedik2 nak bli pam letrik baru spectra (sbb baca testi ibu2 kat susuibu.com kata best)n leh wat double pumping.

kat ofis aku ni ada gak sorang akak tu guna spectra...nak dijadikan cerita, satu ari tu sorang budak praktikal ni ternampak akak tu tgh pam susu kat bilik fail. pastu dia pun cite kat kami, "mmm...kesian la kat kak "ABC" tu, dia ada penyakit kronik ke? tiap2 ari sy tgk dia pasang mesin buh kat dada, dia sakit ape?"...wahahahahaha...kami semua bantai gelak giler2...klaka btl la...bebalik pada cite aku, tiap2 ari balik keje aku asyik duk cite pasal spectra je...akhirnya cik somi aku bg duit suh bli...kin dh bosan n letih tlinga duk dgr ayat yg sama...tp last2 aku x jd bli...sbb masa tu aku tgh sibuk nak masuk umah baru, kete baru n segalanya baru smpi x sempat nak bli pam...so terkuburla niatku nak pakai spectra...skang avent manual ni la yg byk berjasa padaku sekaligus membantu mencapai misiku untuk trus BF zarin....ekekeke...hangat2 tahi ayam...xpe..aku dh berazam nak bli Freestyle nant bla zarin dapat adik (2012) insyaAllah...kihkihkih....

nampaknya, azamku tuk trus BF benar2 tercapai, setiap ari susu makin bertambah n akhirnya aku dapat kumpulkan stok EBM...seari 1-2 btl...kata org tua2, ckit2 lama2 jadi bukit...walaupun x byk mana, tp syukur at least ada dari xde langsung...Famili ku pula dh mmg support giler aku tuk trus BF zarin...and yg best dgn bangganya duk cite ngan jiran2, sedara mara psl aku yg BF nie...cth perbualan derang

Mak cik A : Tembam la Zarin nie, bdn pun tegap je, mcm budak umur setahun, minum susu ape?"
Mak aku@kak aku : Zarin ni nyusu badan je...Kalu p umah Ida, peti beku tu penuh ngan susu je, nak isi brg2 bsh pun xleh sgt...dh mcm dadih, besusun2"

hikhikhik...adusss, dgn bangganya derang duk cite psl aku nyusu bdn nie...(famili aku biasakan zarin nak papaya mama, kalu time nak nyusu, adessss)tp ok gak, at least dptla bukak mata masyarakat yg x pecaya sal susu ibu nie...(sesetgh masyarakat, bkn seme yea)...

cabaran yg aku lalui sepanjang Bf ni ialah bila zarin xnak direct. masa tu umur dia dlm 5 bln setengah...tiap aku aku sua N***** dia akan menjerit2 xnk..tp bila cik somi bagi btl laju je isap...mmg sedih sgt2 time tu, smpi aku ckp kat zarin "Dlm btl tu susu mama gak sayang, minumla susu mama nie, sian mama." kejadian belaku dlm sminggu gak...tp kalu dia tgh mamai2 mau je dia isap. aku lak pelbagai aksi wat, telentang, terbang n mcm2 la...janji zarin mau direct...rupanya2, dia gatal gusi nak tumbuh gg, patutla xnk direct, dia nak benda keras yg leh gigit2...mmm..zarin zarin, bikin mama n papa cuak aje...

Masa zarin xnk direct ni gak la kurasa betapa susahnya kami nak kua.Mula-mula tu ingat nak pnskan susu siap-siap. tp thn 1 jam je...sebelum ni kalu zarin nak susu aku selak je...di mana-mana sahaja bila perlu...x perlu malu2...mula tu ada gak yg pandang semacam je...tp aku just senyum je la...mls nak layan org2 yg duk tgk tu...dari zarin duk nangis kuat2 baik aku selak je...stakat ni mcm2 tempat gak la aku BF, restoren, salon, butik, shoping complex...hehehehe...yg penting jgn terdedahkan bahagian yg x sepatutnya...lantakla org nak ckp apa...yg penting zarin kenyang n x perangai...hikhik...lg pun senang BF ni, xyah bwk mcm2...smpikan abg aku dh siap ckp kat wife dia

"b, kita dpt baby nant BF mcm ida.ayang syok tgk.Anak tembam, sihat, jimat lak tu"

kihkihkih...abg aku tu mmg truja sungguh...dulu masa dlm pantang lps aku pam, dia yg tlg simpankan dlm peti...slalu gak tlg bwk mknn kat aku... masa pantang dulu gak diala yg gantikan "cik somi" tuk jaga zarin time bwk g kinik...coz masa tu cik somi keje di KL...weekend je blik...penah skali tu, sorang mak cik ni ckp kat abg aku,

"Anak ke ni?nak kata laki bini nmpk muka semacam, tp slalu sgt duk bwk mai kinik"
"ni anak menakan saya, tu adik saya, laki dia keje kat kl, ari minggu je balik"

kihkih...muka aku mmg semacam pun ngan abg aku..org kata kalu aku buh misai sure jd abg akunye...hahahaha entah ape2 aku merepek ni)

apepun zarin dh 10 bln skang. alhamdulilah, dia masih menikmati susu ibu anugerah yang tidak ternilai. harapanku agar susuku sentiasa ada n cukup tuk zarin smpai la umur dia 2 thn +++...Pada kwn2 yg tgh pegnen n baru besalin dulu ada gak aku cuba tuk kempen susu ibu...ntah mereka sahut kempen ku atau tidak wallallahualam..tp kalu ada yg bertanya sedaya mungkin aku akan membantu...

entri kali ni aku nak bg kredit tu uncle peja (faizal azwary) membe YM ku yg slalu saja aku terangkan psl susu ibu n bertanya itu ini...walaupun dia lelaki dan blum berkahwin, tp nampaknya dia cukup berminat dgn susu ibu...betuahla sape yg jadi wife dia nant coz dia akan bg 100% support tuk BF...uncle peja, cepat2 kawen yea....hikhikhik...

dan bulan posa ni gak susuku sedikit merudum...kin sbb aku stress, penat n letih masa zarin demam dulu...tp dari seari ke seari dh makin ok...skang tgh terfikir nk try fenugreek...dh jumpa smlm yg jual murah rM40 tuk stok sebulan...tp dh lupa kat mana...waaaaaaa!!!!!tgh gali2 balik blog mana....adesss...

2 comments:

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...