Wednesday, July 29, 2009

cerita tentang zarin

pejam celik pejam celik dh 9 bln lebih dh zarin...dh besar yea anak mama...dh makin pandai n nakal...mcm mama masa kecik ke?ntahla..mama pun x sure...nant kita tanya tok mi... ke macam papa?yg pasti muka sama mcm papa masa kecik, pipi kembung mulut kecik...hahahaha..cam mulut ikan je....sori papa n zarin...termengutuk lak....

2 minggu kebelakangan nie, aku tengok zarin semakin manja n perangai la..org kata kalu anak semakin manja n suka merengek kin nak dpt org baru...yeke?adusss...risau gak nie...tp kalu dh rezki apa nak buat...kami terima dengan hati yang terbuka....hikhikhik....

bebalik pada zarin, mmg agak manja la zarin skang...seperti kata kakak, "zarin semakin manja, mau di dukung, dh pandai jeles...nggak mau tdo, kuat main sama hawa dan hani"...dan lg satu asyik nak bekepit ngan mama je...ngan papa pun dh kurang...skali skala risau juga...mula la tepk mcm2...teringat laporan akhbar yg tanah mendap kan flat sanpeng tu...dh la dekat je ngan ofis nie...ish...nauzubillah...minta dijauhkanla...

nak kata aku terlalu manjakan zarin x juga...dh namanya budak, kecik lagi...sure la manja....
nak kata dukung slalu x jugak sbb berat zarin, mak aiii....bleh thn...leh sakit pinggang....nasib baik aku guna ring sling...xde la trasa sgt..kat umah aku bia je dia merangkak n skali skala buh dlm walker...kin baby yang BF ni manja agaknya (nak sedapkan ati)

nakal tu bleh thn juga...kalu dlm kete pusing 360 darjah...tarik tu, tarik ni, pegang tu pegang ni smpi gear kete pun ditariknya...adussss....zarin, zarin....suka mengigit pun yea juga...

umur 9 bln lebih nie zarin dh ada 6 btg gg, dh merangkak n bangun n panjat2...abis umah dikemasnya...suka mkn kertas...dh pandai memilih org...dh pandai tepuk tgn bila dengar n tengok tom tom bak sampaikan mama tuka nyanyi jd "mari tom tom bak dgn zarin", lagu barney mama nyanyi...twinkle2 papa nyanyi...suka dgr indahnya Iman astro oasis...dh pandai bye2...ape lagi yea..mmm....duk ajuk papa batuk, wat idung cam ada ingus....hehehehe...comel je...ape pun mama bahagia melihat perkembangan zarin...semoga menjadi anak yang soleh, mendengar dan menghormati ibu bapa.. papa n mama pasti akan lakukan yang terbaik untuk baby n manja kesayangan kami ini....insya-Allah....

Tuesday, July 28, 2009

weekend (shopping+ziarah menziarahi)










mmm..weekend aritu mmg penat gler...asyik bejalan je...bygkan la kua kul 11 pg 11 mlm baru blik..shoping n mcm2 la...

mmm...ari jumaat tu famili aku p sunway lagoon...si kakak (syafiqah) sibuk nak p coz kwn2 dia seme dh p..so dia pun nak p la sama...ptg tu plak aku bwk p ikea n the curve...byk juga diborong brg ikea...aku n cik somi jd pemandu pelancong je la...mlm tu plak p umah sedara kak ipa aku...adusss...nasib baik dia masak sedap...nyum..nyum...


sabtu plak kami p shoping kat mid n klcc...mak aiii..lg byk yg diborong...zarin pun dapat la selai dua baju baru...hikhikhik...time kasih....famili aku ni mmg kaki shopping...kalu bleh seme shopping complexs nak p...tp yela..time terhad...tujuannya dtg nak shoping raya..tup tup brita kedatangan mereka diketahui sedara mara yg lain la plak...bertalu2 sms, call masuk ajak p umah...dalih punya dalih org dh msk, nak xnak kene la p jugak...tp nasib baikla zarin x prangai...ok je zarin kalu bab jalan..kin sbb mama n papa kuat jln masa pegnen dulu...dh turun dh kat anakku yg mmg suka bejalan gak...hihihihi


ingat nak sambung shoping ari ahad, tp x jd sbb kene penuhi undangan saudara mara...so layan je la....katanya depa nak p shoping raya kat penang la plak...sbb x byk sgt yg sempat dibeli...mmm...x byk ke? aku tgk penuh tgn je masing2...smpi stroller zarin pun jadi mangsa paper beg....adusss...stroller emilda lgla penuh...hikhik...ape pun mmg enjoy la weekend aritu....

Friday, July 24, 2009

rombongan cik kiah

heheheheh...alhamdulilah...akhirnya sampai juga famili aku (mak+famili kakak+famili abg) dari kg setelah hampir 5 jam perjalanan..(kdh-kl)...kira2 kul 11 mlm baru sampai umah aku sbb derang tersalah masuk simpang...adusss...nasib baik tak sampai kuantan...ahahahaha
aku kat umah dh ready goreng sayur campur n masak nasi...lauk pauk mak aku dh bwk dari kg...xnk nyusahkan aku masak walaupun sebenarnya mereka tau aku mmg x reti msk...Masa tu gak la baru terperasan rupa2nya beras kat umah dh nak abis...cukup2 tuk mkn mlm td n msk bubur tuk zarin arini....see...betapa jrgn n rajinnya aku masak hingga tak tau rupanya beras dh abis...

mmm...yg bestnya mcm2 derang bawak...buah rambutan, durian, manggis, langsat, duku smpi kami terkejut tgk...byk giler...mcm nak jual la plak...walaupun kami sebenarnya xde dusun pun...seme beli n pakcik2ku kirim...tu x termasuk kuih muih lg...pendek kata macam2 ada la...cik somi ku terpaksa ambik troli coz berat nak angkat seme tue...hikhik....ape pun time kasih banyak2 coz susah payah bwk...leh la jamu membe2 kat ofis ckit...nasib dtg naik kete, kalu la naik hilux ke, estima ke, lori ke, confem lg byk yg diangkutnya....bkn xde kat kl nie...tp ye la kan, org tua ni kalu bleh seme bende nak bwk tuk anak...tp kita anak ni kalu blik kg ada ke wat camtu????mmmm...pk2 kanlah....

3 org anak buahku dh besar...si kakak (syafiqah) masih lagi penakut mcm dulu n asyik nk main game kat intenet je...syafiq pulak, duk usung beg mainan ultraman, power rangers, ben10 n gameboynya....si kecik emilda masih lagi becok mulutnya duk ckp n dh pandai wat tarian gelek la plak...aduhai....hikhikhik....zarin plak, walaupun xnk ngan org, tp leh la main ngan sepupu-sepupu dia tu...smpi xnk tdo...walaupun mata dh ngantuk..kul 130pg baru la tdo...adusss....

yang lain2 masih lg sama macam dulu...byk benda nak sembang...tp masa terhad...nant2 la...
cuma yang bestnye derang kata aku makin kurus n betambah putih...ahahahahaha...ye la tu...ada la nak bodek ape2 tu...
so weekend ni jadual aku mmg full...nak temankan derang p shopping n menziarahi sanak saudara...

Tuesday, July 21, 2009

aktiviti harian

Tingat masa muda-muda dulu, sebelum kawen n takde anak bestnye lehla rehat2 rileks2, tdo tanpa gangguan, tgk tv, n mcm2 la…tp sejak dh kawen n ada zarin ni otomatik semuanya berubah…..tp berubah kepada yg lebih positif (bertambah rajin) hahahhaha…jom kongsi rutin arian ku…rutin ke???mmm…lbih kurang la….ahahahaha…
5.45am – ni time alarm nset ku berbunyi…bunyi je trus tekan…pejam mata rapat2…5 minit lg, 5 minit lg…
6.15 am – time ni baru bgn btl2…bgn trus siapkan makanan tuk zarin…takut x sempat masak lak nant kalu lmbt2…tuk bubur nasi awal2 lagi aku dh masak dlm slow cooker…ni cuma masakkan sayur, ikan @ayam, mashed potato@puri je la
6.30am – mandi, solat subuh n lepas tu kejutkan cik somi….biasanya time ni zarin pun dh bangun n tgk astro ceria
7.00am – masukkan alat2 tuk ngepam kat ofis dlm cooler bag, masukkan bekal makanan zarin n kemas baju zarin masuk beg tuk anta umah kakak
7.30-7.45am – keluar umah tuk g keje n anta zarin…kalu cepat anta zarin dulu, kalu lambat papa anta mama dulu, masa dlm kete ni BF zarin dulu
8.15 am – sampai ofis, n sarapan
8.45 am – wat keje la…godek tu, godek ini, cuit ctu, cuit cni…
10.00am – sesi ngepam I n sambung keje
1.00pm – g lunch, n biasanya kua awal dlm kul 1230 pm..hikhikhik lps tu smayang zohor+ngepam II
2.00pm – sambung keje…
4.00pm – ngepam III
5.30pm – smayang asar sebelum blik…
6.30pm – smpai umah mandi n BF zarin…
7.45pm – smayang maghrib
8.30 pm – mkn malam, biasanya tapau siap2…takyah masak..
9.00 pm – tdokan zarin (kadang2 mama tertdo sama) hahahaha
10.00pm – smayang isyak, iron baju tuk keje sok, kemas umah ckit2 n sambung tdo…kalu ngantuk tdo awal…sok pg baru iron baju….

camtu la rutin arian…lebih kurang la…Cuma tuk sesi ngepam akan ada perubahan jika bz n zarin x nyusu masa pagi dlm kete, jadual akan berubah jd, 9.00am, 11.30 am, 2.00 pm n 4.00 pm…kira 4 kali pam la….

Kalu weekend lak, mmg berubah 90%...hikhikhik….
time ni la nak rehat, mlm2 lak zarin 3-4 kali gak bangun nak susu…so tdo pun x lena sangatla… Zarin tdo mama pun tumpang sekaki…kihkihkih…

stakat ni pengeluaran susu alhamdulilah masih mencukupi..stok EBM pun adalah ckit2….syukur sangat2…

ni la stok susuku yg x seberapa...



Friday, July 17, 2009

bukan lupa tapi tak ingat!!!

Seperti biasa kul 530pm aku trus punchcard tuk blik....
dh x saba dh nak jumpa zarin....
mmg rutin arian pegi berhantar,pulang berjemput...hehehe
mmm..x sampai lagi cik abg aku nie, aku pun trus tpon...
"helo, kat mana?"
"dh nak sampai dh."
"ok."
x lama lps tu cik abag aku pun sampai...senyum je arini...hikhik
"arini bz ckit, x sempat amik zarin dulu, takut jln jam nant"
"mmmm"

masa dalam kete tu, cik abg aku pun ckp,
"kalu sy bgtau sesuatu awak jgn marah ek,? janji jgn marah?"
issskk..ape kebenda la yg dia nak ckp nie, dh bedebar2 dh jantung aku masa tu....
mcm2 pk...adoiii..mest ada wat salah nie...mmg camtu la cik abg aku kalu ada yg x kene...
"ape dia, ckp la"...
"tp jgn mrh, janji dulu"
"yeaaa..ckp la" dh lain dh nada sore aku masa tu...
"haa, tu nak marah, xyah ckp la"...
"ckp la"


"mmmm...td lupa nak amik susu zarin masa anta kat umah kakak td."
adoiii...tu rupanya...ingatkan apa....
"abis tu anta pukul bape?lewat tak?"
"baru sedar td, masa kemas2 kete, mmg x anta la..."
adoiii!!!!!
"abis zarin x minum susu la arini?"volume sore aku dh naik ke thp 5 dh masa tu....
"call kakak, dia kata susu zarin ada lagi, ingat mmg kita x bg susu, tu dia x tpon tu"...
"Masa saya sedar, bukak2 n cium dh basi, so saya buang jela"....
adusssssss....
"awak tau x penat saya ngepam susu tu...kalu ckit xpe...ni 16oz...seari saya duk pulun pam tau..."
"mmmm...dh tau dh ayat mama camtu"

hehehehehehe...tu la yg buat aku bad mood smlm....rupa2nya cik abang lupa nak bg susu zarin kat kakak...
adoiii...16oz sayang...bukan ckit....rasa nak nangis je time tu...trus aku senyap je dlm kete...mls nak ckp ape...nak wat camne..dh dia telupa..benda dah jadi...so trima je la....

huhuhuhuhu...kesian zarin, xleh minum susu byk smlm...ni papa punya psl la...mama dh pesan byk kali, jgn lupa amik...jgn lupa amik...CARELESS!!!
dh tau tiap2 ari bawak dua beg...
1. tuk susu zarin
2.tuk mknn zarin...
itu pun bleh lupa ke???adoiii...sayangku...

apepun, syukur smlm zarin x perangai...ok2 aja...kuat main, kata kakak...
tuk suamiku, lain kali check btl2...jgn bazirkan susu tu...pyh mama nak dpt byk camtu....
mmg keslhn yg sukar tuk dimaafkan...tp bla pk2 balik, dialah yg byk bagi sokongan tuk aku trus breastfeed zarin smpi skang.....mmmmm...

alahaiiiiiii kassssssimmmmmmm!!!!!



Thursday, July 16, 2009

terima kasih Tuhan




arghhh....nape aku rasa lain macam arini...cam emo la plak...borink n malas nak wat keje pun ada...(memang selalau malas pun) hikhikhik...x saba nak balik tuk jumpa kesayanganku (papa+zarin)...rindu sama kalian yang sentiasa menceriakan hariku...hehehe


untuk papa....

terima kasih kerana membantu meringankan tugas2 harian..(mandi zarin+tuka pampers+jaga zarin+ n etc yg berkaitan dengan zarin)...walaupun kebanyakannya papa yang buat termasuk kerja2 umah yang lain...hihihihih....sayang papa....terima kasih kerana bersabar dengan setiap kerenah mama yg unpredictable ini...jauh di sudut ati aku tersgt CINTA kan kamu!!!ahakssss


untuk zarin...

terima kasih sayang kerana membahagiakan mama dan papa...smoga menjadi anak yang soleh dan mendengar kata org tua...sangat teruja smlm bila zarin dh pandai "bye-bye" n tiru apa yg mama wat....heheheh...sudah besar anak mama...walaupun tika ini kesakitan saat melahirkan zarin masih lagi terasa....


untuk diriku sendiri...

heheheheh..mmg byk yg perlu diperbaiki...


terima kasih TUHAN kerana menganugerahkan dua insan yang terhebat dalam hidupku...apa pun...aku akan berusaha untuk berikan yang terbaik untuk kalian...Insya-Allah...


Wednesday, July 8, 2009

makanan menambahkan ASI

Salam...
saja nak share apa yang aku mkn tuk tambahkan ASI...
Ini hanya yg kukira serasi dengan badanku saja...heheheh...
1. Jantung pisang
2. sawi
3. halba (nasi dagang)
4. daun cekur manis
5. buah betik
6. air longan
7. oat +nestum+milo+horlick
8. soya
9. barli
10. Pil ASI
11. biskut IKO
12. jgn lupa minum banyak air masak 2-3 liter seari....

mmm..inilah makanan yang aku amalkan tuk banyakkan ASI dan alhamdulilah stakat ni susu tuk zarin masih mencukupi...
alhamdulilah...
semoga Allah murahkan rezki tuk zarin sampai 2 tahun ++...AMIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...