Wednesday, September 30, 2009

cerita sebelum raya

jumaat (18/09/09)

lps cik somi abis miting kira-kira kul 10.30 pagi, kami pun berdesuppp balik kg (kedah). Nasib baik lps subuh adik ipa aku dh dtg sbb nak blik skali, kalu tak jenuh gak nak p amik dia dulu...alhamdulilah, jalan tak jem, kul 2.30 ptg kami dh smpi alor setar. sepanjang perjalanan, zarin x perangai sgt, ok je...ni la gamba dia sepanjang dlm kete tu....





dlm kete zarin sibuk duk main sunglass aku...smpi aku nak pakai pun xleh..dia plak yg nak pakai...xpe sayang, nant mama bli 1 tuk zarin mcm yg kak emi punye...tp tuk boy la...brand je sama...ahahahaha

smpi je kami trus singgah umah MIL...rupa2nya seme adik beradik cik somi dh ada...so derang decide nak bukak posa ramai2 aritu...tp memandangkan perjanjian dulu nak bukak posa sebelah MIL ari sabtu, so mmg kami x juin la....lgpun famili aku dh tempah tuk bebuka kat royal kedah golf club...makanan kat situ alhamdulilah sgt sedap dan menepati selera aku yg sungguh cerewet ini...kak aku plak asyik duk suh aku tambah n sgt gembira dia ari tu sbb aku mkn byk...adesss..

lg satu yg x best didengar, aku dikritik hebat kerana berat bdnku yg menyusut giler...adesss...bukan aku DIET hokey!!!dh nak kurus, aku nak wat camne...sblm ni aku pakai jeans size 26-27, tp masa mlm raya tu aku try jeans kak ipa aku size 24, muat n aku dinasihatkan tuk membeli jeans size 24 pd masa akan dtg...hua..hua...hua...giler nyusut.... abg aku siap call kak ipa aku ckp

"nant p umah umi, tgk sorang lagi budak yg nak diet, cam B la...nasihat ckit ida tu jgn duk diet sgt, mcm org berpenyakit je, kurus sgt x elok"

ayat FIL
"awat kurus sgt menantu ayah ni?kecik mcm straw dh, mkn byk ckit" heheheh

yea...sbb kurus ni gak baju raya aku jd besar...waaaaaa!!!!!

19/09/09

seari sebelum raya gak aku p la jln2 kat city plaza, cari kot2 ada baju yg bekenan, tp langsung xde...last2 kami bli 2 pasang kasut kat zarin...hikhikhik...ni sebab satu mama yang bekenan, satu lagi papa yang bekenan...last2 beli dua skali...adilkan??nasib x bli 3..sbb yg kaler merah tu ada lampu, kami x suka...tp pak lang plak bekenan...malangnya xde size, kalu x sure zarin dpt kasut free...hihihihi...sbb pak lang mmg nak bli...adesss...rugi btlla

lps balik dr shoping tu, trus ke umah MIL, sbb aku tdo kat umah mak aku, so siang kene la p sana, kira adilla....hahahaha...tolong MIL wat ketupat palas...adusss...ssh gak wat ketupat nie...aku rasa study lg mudah dari wat ketupat nie...bersimpul2 tgn aku...last2 jd gak setelah byk kali diberi tunjuk ajar...trima kasih mak....lagi satu wat pulut pisang @ pulut dakap...smmgnya aku byk blaja dari MIL psl masak2 nie...kalu kat umah aku sendri, masuk dapur pun jarang, cari pisau pun x jumpa...apatah lg nak cari garam, bawang, periuk...adessss.....

so ari last posa aku bebuka di umah MIL...jom tgk gamba zarin masa bebuka tu...dia pun pulun mkn...hikhikhik....nasik kosong je...





Tuesday, September 29, 2009

gamba raya












Monday, September 28, 2009

baju raya

salam
walaupun ari raya dh lepas (raya kan sebulan) hehehe, tp baru arini aku dpt upload baju raya zarin
bukannye ape, x sempat dan baju bli last minit, nak kumpulkan smua skali punye la seksa...adoiii...
so inilah baju raya anak kesayanganku...hensem bergaya di hari raya...ahahahaha...
layanz....







gambar raya nant aku upload...lupa bawak pendrive...

Thursday, September 17, 2009

Salam aidilfitri



Assalamualaikum
Dikesempatan ini kami (ida+azuan+zarin shah=idazs)ingin mengucapkan
selamat hari raya adilfitri dan maaf zahir batin

kepada kawan-kawan yang akan pulang ke kampung, berhati-hati ketika memandu
semoga selamat sampai ke destinasi

dan jangan lupa, jemputla datang ke rumah....


Monday, September 14, 2009

kad raya



selamat hari raya aidilfitri...
maaf zahir batin...

tanx kelly sbb bagi kad raya nie...

aktiviti di hujung minggu

salam

lagi beberapa hari umat islam akan menyambut hari raya. aku pun dh tak sabar nak balik kampung. syukur aku dan cik somi sekampung, so tak dela istilah berebut nak raya mana dulu. weekend aritu sempat gakla aku wat kuih raya sikit. tu pun sejenis je, sebab dh di request oleh famili aku.huhuhu..

ari sabtu tu, cik somi keje, so xde la kami ke mana. dan yang paling best cik somi cakap aritu dia nak makan nasi setelah hampir 20 ari tak makan nasi. (diet la konon-konon tu) hehehehe...Jadi aku pun dengan excitednya masak tuk kami berbuka hari tu. memandangkan adik ipa aku pun ada, so masak lebih sikitla. bila lagi nak tunjuk bakat. (walaupun aku x reti masak sebenarnya...hehehhe...menu aku simple saja, tomyam daging, ikan goreng dan sambal belacan. Tak sangka tomyam yang aku wat tu mendapat pujian ckit somi...ahaks...

selain dari masak lauk, tak ketinggalan aku pun wat agar-agar santan/kepala/lumut (nama dia banyak versi). Teringat lagi masa bulan puasa tahun lepas masa tu aku tengah sarat mengandung, sebelum balik kampung tuk raya, aku call kakak aku suh mak mertua dia buat agar-agar ni, sebab aku mengidam nak makan yang mak mertua dia wat...sedap...aku siap demand lagi, supaya jangan guna telur ayam kampung, aku tak makan...heheheh...dh la suh orang wat, demand lak tu...mengandung punya pasal....adoiiii....berbalik pada agar-agar aku tadi, kembang kempis idung aku bila mendapat pujian lagi dari cik somi... adik ipa aku pun cakap sedap...huhuhu... masa sahur semua tak nak makan nasi, so aku goreng ayam ayamas dan fries dan cik somi wat roti+kaya+butter...

ari ahad lak, dalam kul 2 ptg, kami ke One Utama (OU)...saja jalan-jalan selain nak cari baju raya zarin dan anak-anak buah aku tu...memang dah jadi rutin, tiap-tiap tahun mesti beli baju raya kat depa...lagi pun ari sabtu aritu, depa call tanya size baju zarin, depa p queensbay...(btl ke x aku eja ni pun tatau, tak penah sampai lagi sana)nampaknya zarin akan dapat 2 helai baju raya lagi...(tanx mak long-pak long, mak lang-pak lang)semalam aku beli selai je la tuk zarin...ok la tu dari xde langsung...

lepas tu giliran cik somi lak pilih baju, dah ada yang bekenan, xde size la plak..so cik somi decide nak g cari kat mid valley...adoiii, mls la p mid, org ramai, parking payah...last2, aku tunggu dlm kete sbb zarin tdo n parking pun xde...dlm 15 minit aku tunggu, cik somi ckp ade size, tp nak suh aku tgk dulu....adoiii...dia kata xpe la, kita tgk kat KLCC je...kat sana pun ade agaknya...

smpi KLCC, terus p kedai tu n cik somi try baju tu...nasib baik ade size, mmg la cantik, tp aku tgk kalu cik somi aku pakai, bahagian dada nampak kembang n gelebeh, pinggang, punggung seme ok...last2 aku ckp "tak elok la yang"...
dia pun duk pilihla baju lain, last2 jumpa baju yang sama macam kami beli kat zarin, tp kaler je lain...lepas dia try, terus aku jatuh cinta...hensemnya cik somi aku pakai baju nie...(hehehehe...ayat perasan nie)...pastu terus cik somi aku rembat...

masa cik somi aku duk try baju tu, adalah sorang makcik ni, tgh tunggu anak laki dia try sluar..duk cite la itu ini pasal anak dia nie...nmpk biasa je...x style pun...huhuhuhu...jahat aku nie...dia pun tanya la aku anta mana zarin nie...bayar bape RM, n mcm2 la....rupa-rupanya dia ni ngasuh budak...dia kata ade la 5 org dia jaga.. dia caj RM300 sorang tak kira umur...aku bayar neseri tu murah la katanya....aku iyekan je la apa yang dia ckp...
pastu dia tanya aku,

"anak ni ngaja ke, jd cikgu?"
"xla, saya keje ofis"
"kat area makcik tu, org xnk anta neseri, byk kes, lebih suka anta umah orang... mak cik pun lebih suka kalu jaga anak cikgu, dh la amik awal, kalu cuti seminggu-2 minggu pun duit jaga budak bayar penuh, kalu ofis nie kul 6-7 baru amik..letih"

adesss...geram betul aku makcik nie...nmpk sgt x ikhlas jg budak, mata duitan...aku pun iye kan aje la...huhuhu..



jam pun dh kul 5.30, Zarin pun dah merengek nak makan bubur nasi...sungguh selera zarin mkn, n hepi sgt2 zarin masa tu...kin dh lama tak mkn kat lua kot...huhuhu... sian zarin...lepas suap zarin, cadang dh nak balik, bukak posa kat umah tp dh lewat... last2 cik somi ajak buka kat Chili's, dia belanja... Yahuuuuuu... akhirnya kami bukak posa kat lua gak setelah asyik terperap kat umah je...org mmg ramai kat chili's tu, hampir 20 minit Q, aku pun dpt tempat...nasib baik...





masa bebuka tu, zarin pun mkn sama naik ngan kami...selera sungguh dia, kami pun tekejut...ingat lepas buka tu nak cari baju raya aku, tp zarin pun dh perangai sbb ngantuk n kekenyangan, kami pun balik...so hasil yang berjaya dibeli ialah 5 helai baju (zarin+anak buah+papa)...

MAMA????belum ade lagi...huhuhu...sedih...takpe lunch hour nant papa nak ajak mama beli...papa nak belanja...Yeaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!..tu pun kalu x bz la..kalu bz postpone dulu la....

kesimpulannya, ari ahad aritu kami p 3 buah shoping complex OU, midvalley, n KLCC... huhuhuhuhu



Tuesday, September 8, 2009

Mr. mama

semalam terharu dan terkejutnya apabila cik somi volunteer nak jaga zarin.ye la, smlm nuzul al-Quran, selangor cuti dan otomatik cik somi pun cutila. Ingat nak anta zarin neseri cam biasa, dlm kul 3 baru cik somi amik, tapi dia dh nak jaga zarin kira ok la tu...hehehehehe...sebelum ni pun penah gak cik somi jaga zarin, tp masa tu zarin masih baby, dlm 3 bln kot...masa ni mana la baby byk kerenah lagi

dlm kul 930 aku pun sms la cik somi tanya "zarin wat pe? dh mkn n minum susu?"
5 minit lps tu cik somi pun balas sms aku...terkejut bila aku bukak sms nye terpampang perkataan "RAHSIA". hehehehe...main-main btlla cik somi aku nie....nak berahsia2 la plak....x puas ati aku pun call...

"zarin wat pe? ok tak dia?"
"zarin tdo" (kata cik somiku separuh berbisik)
"oooo...minum susu n mkn ok x?"
"ok...anak papa, hehehehe...nant la cite, zarin terbangun nant" bls cik somi ku sambil mematikan talian

hehehehe...ok la tu...lega rasanya.bukan tak pecaya dengan kemampuan cik somi, tapi risau juga kalu zarin perangai ke apa...tengahari tu aku call lagi tanya jadi tak nak kua lunch hour tu. sbb kami dah janji nak g cari baju raya zarin kat OU.

"Zarin tdo lgla" kata cik somi
"tdo lg?lamanya tdo. papa tgkla ckit, ni dh dkt kul 1215 ni" kataku cemas
"pasal pe?dh dia ngantuk. Nafas ok je ni. mama nie" kata cik somi sambil tergelak...
"jd ke nant kua ni?" tanya ku lg
"jd, tunggu zarin bgn la"

aku bukannya apa, nak kua sgt2 sbb x thn la dgr membe2 beli baju kat anak depa 5-6 pasang sorang x temasuk baju melayu...Zarin???? baru ckit...penah gak aku cite kat cik somi, kwn2 saya bli baju sampai 5-6 pasang sorang, kita ni cari x jumpa2 lagi yang bekenan. camne nie papa?"

"bukan kita tak cari, tapi tgk cam biasa je. takde yang bekenan. ari raya nak gak beli yg lain ckit...cuba tanya kwn2 awak tu bli baju yang mcm mana?bukan xnak bli"

heheheheh....btl gak kata cik somi....tengahri tu, cik somi pun dtg amik aku kat ofis tuk ke OU...nasib jalan x jam sgt...tp kalu nak amsuk KL mmg jam giler2...kin org nak cari baju raya gak kot...misi mencari baju raya zarin mesti diteruskan...Masa dlm kete tu, zarin wat dek je kat aku...x heran pun mama kat blakang nie...sebelum ni kalu tgk aku je, mesti tergedik2 tangan nak mai...ni wat tatau je...sibuk duk tepuk tgn n besembang dengan papa...adussss...baru sekerat ari papa jaga zarin dh beralih arah????uwaaaaaaaaaaa

"zarin, tgk sape yg tumpang kita tu?" kata cik somi
zarin toleh, pastu terus tepuk2 tgn lagi...hepi je...
"zarin, sian mama...tegur la mama tu..tu mama kat blakang tu". kata cik somi ku lagi...saje tau nak sakitkan ati aku....
"zarin, ni mama ni, nak duk kat mama?" kataku
zarin senyum n trus duk tepuk2 tgn je...
adesss...hepinye la anak aku arini...

smpi kat OU terus kami p kedai yg dh aim...dlm masa yg singkat, sempatla aku bli 2 helai baju kat zarin...tp sebelum balik kg aku kene p skali lagi, mana la tau kot2 ada yang aku bekenan last2 minit...rembat je la....


dlm kete tu cik somi duk cite la pasal ape yg dia wat ngan zarin...aku pun terharu la dgr...mmg baik je zarin duk ngan papa...tak perangai langsung, nak tdo pun senang... kalu dengan mama, puas gak la besilat baru nak lena...adoii...zarin..zarin....

ptg tu masa dtg amik aku blik keje pun ok je zarin...siap papa bawak g baza ramadan kat bangsar lagi...heheheheh...suka sungguh zarin duk ngan papa yea....lepas ni kalu papa cuti lehla duk ngan papa lagi...


"ptg ni dia tdo kejap je, x smpi sejam, tp masa duk tgk tv, kami tetdo sama2 kot, zarin tdo atas dada papa" cite cik somi
"emmmmm" tu je la jawapan aku...

dan yang paling mengejutkan aku bila cik somi cakap

"nanti kalu mama jadi ketua pengarah (KP), papa nak benti keje, papa nak jaga zarin kat umah...syok jaga zarin"

iskkkkk....bia btl cik somi ku nie, baru seari jaga anak trus nak benti keje...hihihihihihi....

kesimpulannya, lelaki pun sgt cekap dlm menjaga anak2...syukur alhamdulilah dikurniakan suami dlm golongan ini....tp mmg x dinafikan, papa mmg lebih cekap dari mama pun...tiap2 ari papa yang mandikan zarin, basuh berak, tuka lampin, salin baju time nak tdo n pendek kata mmg papa la yang banyak buat...tugas mama bagi susu je...ehehehehe....

tanx papa sbb jd mr. mama yg superb!!!!zarin pun x byk kerenah smlm, elok je masa time buka tu...kul 830 mlm dh tdo n bangun kul 630 pg td....dan yang penting umah pun clear...BERSIH, KEMAS!!! tanx sayang...muaach...sayang papa!!!

dlm pada tu cik somi duk ckp kat zarin
"zarin jgn cite kat mama tau ape yg kita wat tadi...best kan duk ngan papa, RAHSIA"

adesss...x abis2 lagi cik somi nak usik aku...tp mcm x pecaya gak, baru seari duk ngan papa dah banyak perubahan zarin....kalu tiap2 ari?????huhuu..ngeri nak bayangkan..ahaks....

smlm sempat gak aku duk tanye bila kita nak g buffet ramadan???nak tau ape cik somi ku ckp?

"mama dpt nasi sepinggan, ikan sekor, air segelas dh serender...ada ati nak g buffet, membazir je"

huhuhuhu....sedih sungguh...tp itulah hakikatnya....xpe blik aloq staq nant kak aku dh janji nak g buffet nie...tp mmg ayat power cam cik somi aku ckp tu la yg depa duk ckp pun....huhuhu....

berhenti sebelum kenyang...mmg tu la yg aku praktikkan...kui...kui..kui...

Monday, September 7, 2009

suatu ketika dahulu

sejak dua menjak ni aku dah jarang bawak zarin jalan-jalan.iyelah, malas nak bersesak-sesak kat orang ramai dan virus H1N1...cukup merisaukan sesiapa sahaja..

sejak dari umur 55 ari, zarin aku dah bawak ke shoping complexs, kali pertama ke OU lps tu pavillion. masa ini abg aku dari kedah datang tuk jemput mak aku yang datang ke KL tuk jaga zarin sementara aku naik keje n jumpa pengasuh tuk zarin.

Nak dijadikan cerita, pada satu malam tu zarin asyik duk merengek-rengek je, masa tu aku risau juga, aritu kami ke OU n masa balik tu zarin ok je tdo...smpi di rumah aku lihat ada kesan lebam di betisnya...tp aku diamkan aje, nak ckp kat cik somi takut nant dia fikir aku ni percaya pada benda-benda karut..tp rupa-rupanya dia pun fikirkan benda yang sama...bukan aku saja, malah semua famili aku...yelah budak2, bukan kita tahu apa yang dia nampak...Masa ni, kak ipa aku (oje) ada di rumah...dia ni bleh dikategorikan sebagai org yg berani n boleh tau kalu ada ape2 yg x kene...mlm tu dia masuk bilik aku n rasa cam x sedap ati, last2 dia suh aku baca yassin n renjiskan kat dinding n siling...manala tau kan kalu ok..aku pun ikut je la...hehehehe...alhamdulilah, zarin tdo dgn lena dan abg aku ckp 'Zarin nak p KLCC ni, sok kita g jln2 KLCC yea" hehehhe....

lepas tu boleh dikatakan tiap2 tiap minggu kami bawak zarin jalan-jalan..kalu x kua mesti dia akan merengek...paling tak tahan kalu tgk dia gantung kat grill, tgk lua...adesss...time tu gak kami besiap bawak dia amik angin lua...hihihihihi

tp skang ni memamg jarang sgt2 la bwk...ingat aritu kami pi OU x sampai sejam, p bli baju raya zarin, terus tuju kedai je...x jalan2 dh...skang ni pun, paling kurang papa bawak zarin g cold storage n tgk pemandangan kat solaris...tu pun zarin dah nganga mulut n tepuk-tepuk tangan...adesss, sian anak mama....len kali kita g jalan2 yea sayang...jom tgk gamba2 zarin suatu ketika dulu....layannnnn















ni la aksi2 zarin dlm stroller dulu-dulu..skang ni duk setengah jam mula la merengek nangis, nak tatih n dukung...adusss...tp kalu bg biskut, buah ok je dia duk dlm tu...hehehehe...zarin..zarin...camne la kita nak g shoping camnie...

Friday, September 4, 2009

Sesi Perkongsian Ilmu (IV)

Ari jumaat rehat panjang…arini aku malas la nak klua…ingat nak p cari baju raya si zarin…baru part I beli..part II, III n …. Ntah bila la nak sambung…Cik somi pun xde call pun…lagipun ari jumaat kene smayang jumaat…ke nak ikut derang p JJ? Leh la bli brg dapur...mmm...nak tido x selesa plak..aku kalu nak tido mesti kene lengkap..ni sakit belakang nyusu zarin semalam x abis lagi…pagi tadi cik somi pegang tgn aku “panas” je katanya…nak demam ke? Sbb aku ni jenis tgn sejuk…bak kata pepatah “Gadisku, aircond ku” …ade ke pepatah nie???? hohohohohoho….(tiru gelak uncle peja nie!!!)

mmmm....kita sambung lagi perkongsian ilmu tentang penyusuan susu ibu ni....Masih segar dalam ingatan ku masa dalam pantang aritu, aku pam susu n simpan dlm freeze, pastu malam tu, cik somi aku pun kuakan n buh kat rak atas dlm peti, bia cair n senang nak guna sok...aku punye la marah takut basi...rupanya2 cik somi lebih byk ilmu dari aku...cesss..patutla duk ngadap Internet je....malu beb...rupa-rupanya cara dia wat tu betul..aku lak cuma tau lalukan bawah air paip je bagi cair cepat..sori ye sayang, masa pantang mmg emosi x stabil ckit...(ari2 biasa pun susah gak nak stabil emosi aku nie..nasibla cik somi aku tau camne nak handle)..seperti katanya masa anak buah aku mrajuk masa p KLCC dulu...”stakat syafiqah, kacang je kak mek, mak su dia lagi truk..tau la dia handle”...adesss terkene lg aku...ape la aku melalut ni..sebenarnya aku nak cite psl ni la:

CARA-CARA MENCAIRKAN PERAHAN SUSU IBU YANG DIBEKUKAN

Ni la cara yang betul nak cairkannya.
1. Letakkan susu beku yang hendak digunakan di bahagian rak bawah peti sejuk semalamam
2. Kemudian, rendamkan bekas berisi susu yang telah cair di dalam AIR SUAM (hanya panaskan kuantiti yang hendak digunakan untuk satu penyusuan sahaja).
3. JANGAN panaskan dalam mikrowave atau DIMASAK di atas dapur gas
4. Susu yang telah dipanaskan mestilah digunakan dalam masa sejam (tidak boleh disimpan semula)

Tapi kalu nak lagi senang guna je warmer...ada orang kata lagi lambat kalu guna warmer. Tp pada aku baik guna warmer sbb kita leh laraskan suhu dia...aku guna warmer Little Bean. Sebenarnya aku nak bli sterelizer je.. tapi masa aku jalan2 kat mid and masuk Mom’s care, aku terlihat benda alah nie...combo...harga pun murah masa aku bli bulan 12 2008 atau Jan 2009 harga pengenalan RM140++...terus je ku rembat..pada aku memang best la guna benda alah ni....x rugi aku beli...

mmmm...skang aku senaraikan plak cara-cara MEMBERI SUSU PERAHAN kepada bayi

Perahan susu ibu boleh diberikan kepada bayi dengan menggunkana sudu atau cawan

cara memberi susu perahan dengan menggunakan cawan ialah:
1. dudukkan bayi di atas riba
2. letakkan cawan kecil pada bibir bayi dan condongkan sedikit supaya susu samapi ke bibir bayi.
3. Jangan tunag - biar bayi hirup dengan sendri. biasanya akan tumpah sedikit.
4. Bila kenyang, bayi akan berhenti sendiri.

daripada pengalaman aku plak, aku x penah bg guna cawan atau sudu nie..aku bg botol je...tp seikhlasnya aku ckp aku mmg x berapa reti bagi botol kat zarin...yg aku tau Bf je...biasa mak aku, atau cik somi yang bagi... sbb kalu aku bg sure la zarin xnak...sure nak melekat ngan mama je...adessss...Zarin ku ini mmg manja la..... dan jangan lupa untuk sendawakan bayi anda selepas menyusu k...

Ingatlah! Tidak ada yang lebih baik selain daripada SUSU IBU

(Sumber: kementerian kesiahtan WPKL, PMC)

Sesi Perkongsian Ilmu (III)

Assalamualaikum dan selamat pagi...

mula-mula nak ucapkan trima kasih yang tak terhingga kepada kwn2 yg memberi maklum balas yang positif terhadap entri sesi perkongsian ilmu...kepada cik ruzaimah (kak rhu jam) cepat2 kawen yea...dh ada baby nant bleh la kak ida tlg n aja apa yg patut...ahahaha...jgn marah yea...x kawen lg pun xpe, at least dh ada pendedahan n kutip ilmu banyak2..jgn jd mcm kak ida nie...buta kayu...hishhhhh...

mmm...daripada pembacaan dan pemerhatian aku, kebanyakan wanita yang menyusukan bayi ni ramai yang bekerja. Tahniah diucapkan kerana telah memilih untuk menyusukan bayi anda dengan susu ibu. Oleh sebab itu, pastikan misi untuk meneruskan penyusuan sampai 2 tahun tercapai. Bagi yang baru nak mula bekerja tu jangan susah hati sebab tak boleh bagi susu lagi...sebenarnya kita boleh memerah susu ibu baik dengan menggunakan tangan mahu pun pam (letrik@manual)..terdapat pelbagai jenis pam di pasaran, ada murah ada yang mahal, tepuk dada, tanya poket anda...hihihihi...macam aku guna pam manual je...ni kes x cukup ilmu gak nie, mmg beli sebelum besalin, tp x survey dulu...apepun keupayaan pam manual ni sgt memuaskan atiku yang poketnya x seberapa lebat ini...hahahaha

kalu yang memilih untuk memerah guna tangan, berikut merupakan cara-cara yang boleh dipraktikkan...opssss!!!sebelum tu kita tengok dulu apakah persediaan-persediaan untuk memerah susu ibu ini:
1. Cuci tangan dengan air dan sabun sehingga bersih, kemudian
2. Gunakan kain suam untuk mengelap payudara beberapa minit sebelum memerah bagi membantu pengaliran susu.
3. Urut payudara dengan jari-jemari ke arah tepi dada dari bahagaian atas ke bawah.
4. urut dengan menekan payudara dari bahagian atas ke puting dan akhir sekali
5. goyangkan payudara sambil sandarkan badan supaya graviti boleh membantu pengeluaran susu.

setelah langkah-langkah tersebut dilaksanakan, tibalah pula masa untuk MEMERAH susu.
1. Sandarkan badan sambil menyokong payudara dengan menggunakan tangan. (Buat pegangan C)
2. Letakkan ibu jari di bahgian atas areola dan jari telunjuk dan jari-jari lain mengampu bahagian bawah payudara.
3. Tolak jari serentak ke arah dada, kemudian picit ibu jari dan 2-3 jari yang lkain di bahgain aerola untuk mengeluarkan susu, lepaskan dan ulang semula (dengan pergerakan picit-lepas, picit-lepas)
4. tadah susu ke dalam bekas yang bersih. Buat perulang kali mengikut bulatan di sekeliling areola supaya kesemua saluran susu yang berlaianan dapat diperah.
5.kemudian apabila pengaliran susu telah perlahan atau payudara telah dikosongkan, beralih ke payudara sebelah lagi.

P/s: urut payudara sekali sekala semasa menggerakkan tangan anda. Dan jagan sesekali memicit puting kerana cara ini boleh menyebabkan kesakitan...

huhuhu...walaupun aku dh tau cara nak perah pakai tangan ni, tp aku masih lg belum expert. aku tabik spring la kat sape2 yg perah guna tangan nie...kwn2 aku ckp perah guna tangan ni sebenarnya lagi banyak hasil yang dapat...aku masih lagi dalam proses belajar memerah nie...takut time emergency sape tau..pam rosak ke, tetinggal spare part ke....tp sungguh DEGIL susu nak keluar...kin silap teknik lg kot...ataupun dlm proses penyesuaian...cam mama wafiy ckp syok kalu dgr susu klua....chioookkk.. chioooookkk...ok la, SELAMAT MENCUBA!

pastikan mula berlatih memerah susu dengan tangan atau pam seawal 2 minggu selepas bersalin. BILA??? jawapannya, bila-bila masa mengikut keselesaan diri sendiri contohnya ketika pengeluaran susu berlebihan, payudara bengkak...

selepas kita dah pam susu ni, skang tibalah pula masa untuk menyimpan susu perahan..bagaimana caranya??? mudah sahaja...

CARA MENYIMPAN SUSU PERAHAN
1. Simpan susu di dalam bekas yang bersih, bertutup dan telah disteril (cth: botol susu, bekas dadih) pilih ikut kemampuan...mcm aku guna btl MLO dan bumble bee
2. Simpan susu dalam kuantiti yang mencukupi dalam satu bekas untuk sekaii penyusuan (zarin minum 4 oz, so aku simpan dlm 4 oz setiap botol)
3. labelkan bekas dengan tarikh dan masa mula memerah.
4. Jika susu dibekukan, tinggalkan sedikit ruang udara (susu tu jgn penuh sgt)
5. Gunakan susu yang lama terlebih dahulu.
6. simpan di dalam peti sejuk

sebenarnya pemilihan TEMPAT SIMPANAN bergantung kepada tempoh penyimpanan seperti berikut:
1. Suhu bilik (25'C-37'C)- 4 jam
2. Suhu Bilik (15'C-25'C) - 8 jam
3. peti sejuk (rak atas) (2'C-4'C) - 3-5 hari
4. Peti sejuk 1 pintu (bahagian beku) - 2 minggu
5. Peti sejuk 2 pintu (bahagian beku) - 3 bulan
6. peti sejuk (Deep freezer) - 6 bulan

perlu diingat bahawa susu beku yang telah dicairkan tidak boleh dibekukan semula serta MESTI digunakan dalam tempoh 24 jam.

memandangkan umah aku ada peti sejuk 2 pintu, so susu boleh di simpan untuk tempoh 3 bulan. memang niat di hati jika dapat baby lagi aku nak beli deep freezer and wat stok sejak dari dalam pantang...harap-harap ada la org nak sponsor deep freezer ni (Mak long and Pak Long zarin bantu yea) ahahahahahaha....

Opsss...lupa nak cakap, kalu yang pam atau perah sepanjang tempoh bekerja, jika kat ofis xde peti ais, boleh gunakan cooler bag/cooler box...pastu jgn lupa tuk beli ice pack...aku guna cooler bag Avent, free masa bli pam n ice pack MLO 3 pack seari...stakat ni bleh bertahan smpi 8-10 jam...dan smlm 1 ice pack tembus...nampaknye kene bli baru la....sok cuti kene p the curve nie....

(sumber: kementrian kesihatan WPKL, dan PMC)

Thursday, September 3, 2009

Sesi Perkongsian Ilmu (II)

arini aku xde la bz sgt2 minit mesyuarat pun dh siap benda yg paling aku menci wat...hehehe..tp terpaksa la...ok, kita sambung lagi sesi perkongsian ilmu kita pada ari ini...yeeeeehaaaa....

KEISTIMEWAAN SUSU IBU
Kelenjar mamari diciptakan betujuan untuk membekalkan khasiat yang terbaik bagi tumbesaran bayi. bayi dilahirkan dengan keinginann semulajadi untuk menyusu dengan susu ibu. Sifat bayi ini menjadikan penyusuan sesuatu proses yang unik dan tiada gantinya...

yup..mmg btl proses yg unik dan tiada gantinya.semua ibu yg menyusukan bayi buat pertama kali pasti dapat rasakan perasaan dan keunikannya...malah tidak keterlaluan jika dikatakan perasaan itu tidak dapat diungkapkan dgn kata-kata, malah air mata yang membuktikan segala perasaan itu...oleh sebab itu, seorang ibu pasti akan berpuas hati kerana dapat melaksanakan tanggungjawab seorang ibu dengan sempurna jika melaksanakan penyusuan susu ibu sepenuhnya..

tahukah kwn2 apa itu penyusuan susu ibu secara eksklusif?
penyusuan susu ibu secara ekslusif bermaksud bayi hanya diberi susu ibu sahaja sehingga berusia enam bulan. (tiada air masak+FM+etc)(btlkan jika tersilap)

Penyusuan susu ibu secara eksklusif perlu diteruskan sehingga berumur 6 bulan kerana:
1. kandungan nutrien dalam susu ibu adalah mencukupi untuk pertumbuhan bayi ndari lahir sehingga berumur 6 bulan. Perlu diingatkan bahawa penyusuan susu ibu selama 6 bln tanpa makanan lain TIDAK menjejaskan kadar pertumbuhan bayi.
2. Selain itu juga dapat memastikan penyerapan zat besi yang optimum dari susu ibu. Pengambilan bahan makanan lain boleh mengurangkan penyerapan nutrien di dalam susu ibu seperti zat besi.
3. Sistem pencernaan dan penghadaman bayi kurang dari 6 bulan masih belum matang untuk memproses makanan pelengkap mahupun FM kepada bayi yang berumur kurang dari 6 bulan adalah tidak digalakkan.
4. enzim-enzim penghadaman yang terlibat belum tersedia sepenuhnya. Oleh sebab itu bayi mudah mendapat diarrhea (cirit -birit) sekiranya makanan pelengkap diperkenalkan lebih awal menggantikan susu ibu.
5. Air atau cecair lain selain dari susu ibu juga bertindak menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu terhadap sistem pencernaan. Ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai risiko seperti jangkitan dan juga alahan.

mmm...memandangkan dulu aku berada dlm zaman jahiliyah (x cukup ilmu psl BF slps melahirkan zarin)so zarin xlah menyusu secara eksklusif. sbb aku bg air masak+FM gak..mula2 dulu yea..masa ilmu cetek...tp sekejap je...ye la, masa tu mak aku n org sekeliling suh bg minum air masak sama, so aku bg je la... apepun aku x slhkn derang...apa yg diajar adalah berdasarkan pengalaman mereka 20-30 thn lalu...cuma yg aku kesalkan ialah aku tidak melakukan persediaan yg secukupnya untuk menyusukan bayiku...argggghhhh...penyesalan yg tida gunanya...insyaAllah, untuk "adik" zarin nanti akan kulakukan yang terbaik.(yeye je aku ni...adik zarin..x thn btlla..hikhik)

psl mknn pelengkap ye! aku bg masa Zarin dh berumur 6 bln...bubur nasi...nasib baikla hasutan jahat suh bg mkn awal tidak ku endahkan...ku jentik shj...yg penting aku tau apa yg terbaik utk anakku dan xmau melakukan kesalahan lg...

ada juga yang ckp rajinnya aku nak ngusung pam ke sana ke mari, x takut B***** kendur ke n mcm2la..apa yg aku jwb...."itu saje aset yg aku ada tuk bg kat zarin"... ahahhahahah..kejamkan...tp tu la....apepun aku juga nak ucapkan tima kasih pada kwn2 yg slalu bg moral support tuk trus BF zarin...(ehehehe..ntah ape aku merepek nie....)

jom kongsi lg...

bayi kurang dari 6 bulan yang BF tidak memerlukan air kerana amalan pemberian air kosong boleh mendatangkan kesan negatif kepada kesihatan bayi tersebut kerana:
1. Pemberian air kosong atau cecair lain (jus buah dan sbgnya) boleh meningkatkan risiko kekurangan zat makanan kepada bayi.
2. Dapat meningkatkan risiko penyakit dan jangkitan iaitu:
a)air akan bertindak menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu
b) air bertindak sebagai vektor/ pembawa kuman sekiranya tidak bersih
3. pemberian air kosong meningkatkan risiko kegagalan penyusuan akibat kekurangan rangsangan hisapan oleh bayi
4. pemberian air kosong dapat meningkatkan risiko keracunan air berlaku iaitu bagi bayi yang berumur 5 minggu, air yang terlalu banyak akan mencairkan garam di dalam darah yang mengakibatkan suhu badan rendah, bayi menjadi kembung dan boleh mengakibatkan sawan tarik.

aku teringat pada kata-kata penceramah masa meghadiri seminar aritu...
kenapa hari ini kita rasa anak-anak semakin jauh dari kita?tidak pedulikan kita?

jawapannya "sebab dari kecil lg kita dh merenggangkan hubungan antara ibu dan anak, kurang memberi kasih sayang khususnya melalui penyusuan susu ibu. maknanya, jika kita bg susu ibu, kita akan sentiasa memeluk bayi, hubungan menjadi erat..ni awal-awal lg kita dh jarakkan hubungan itu..bila besar n berlaku mslh nak salahkan org lain...padahal dari kecil hubungan kekeluargaan dan kasih sayang itu tidak di praktikkan.... mmmmm...fikir-fikirkanlah...

ada juga orang cakap dia tidak bagi susu sebab susu dia tidak ada dan tidak mencukupi...mungkin ya, mungkin juga tidak...mmmm....oleh sebab itu, apa yang perlu kita lakuakn untuk memastikan susu ibu sentiasa mencukupi ialah:
1. Mulakan penyusuan awal dalam masa satu jam selepas kelahiran.
2. memberikan penyusuan susu ibudengan kerap iaitu 10-12 kali sehari dan bila-bila perlu (on demand)
3. Tidak memberi bayi minuman atau makanan lain selain susu ibu (sehingga 6 bln)
4. tenagkan fikiran dan berehat secukupnya...jgn tensen2 yea
5. makan makanan seimbang dan minum secukupnya mengikut keperluan
6. teruskan penyusuan di waktu malam untuk menggalakkan penghasilan susu yang banyak.
7. menyusu dengan posisi dan pelekapan yang betul.
8. memastikan tiada pengunaan puting kosong (pacifier)
9. Makanan tambahan dimulakan pada umur enam bulan
10. memerah susu pada bila-bila perlu (khusunya utk ibu yg bekerja/berjauhan dari bayi/payudara membengkak)

(sumber: Kementerian kesihatan wilayah persekutuan kuala lumpur)

diharap dapat membantu dalam misi menjayakan penyusuan susu ibu...aku pun masih dalam proses belajar...tak salah rasanya perkara baik kita kongsikan bersama...assalamualaikum....

Sesi Perkongsian Ilmu (1)

salam
entri kali ini aku ingin berkongsi ilmu yang aku dapat semasa menghadiri Sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu di Muzium negara baru-baru ini berkaitan dengan panduan penyusuan susu ibu yang berjaya.

Mengikut polisi penyusuan susu ibu di malaysia,
"Semua ibu digalakkan menyususi anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga berumur 6 bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur 2 tahun."

Umum mengetahui bahawa penyusuan susu ibu membunyai banyak kebaikan. Berikut merupakan faedah-faedah susu ibu untuk BAYI:
1. Mengandungi bahan pencegah penyakit (antibodi)
2. Mempunyai komposisi yang mencukupi suhu yang sesuai.
3. Mengelakkan dari kurang zat makanan dan cirit-birit serta penyakit saluran pernafasan.
4. Mengurangkan risiko kepada alahan.
5. Perkembangan daya intelek yang lebih baik (tinggi IQ)
6. Kurang masalah pergigian dan ortodontik
7. MNengurangkan penyakit kencing manis, pneumonia dan jangkitan telinga pada kanak-kanak.
8.Menggalakkan Tumbesaran.
9. Penghadaman yang mudah.

Tidak dilupakan juga faedah-faedah yang diperolehi daripada penyusuan susu ibu untuk diri IBU itu sendiri:
1. Membantu mengecutkan rahim mengurangkan pendarahan.
2. Mengeratkan kasih sayang antara ibu dan anak.
3. Mengurangkan risiko barah payudara dan ovari.
4. Penyusuan susu ibu sepenuhnya membantu menjarakkan kehamilan (hihihi...xyah la ambil perancang)
5. Menjimatkan masa dan wang (yg ini papa n mama mesti senyum lebar)
6. Mudah dan tidak perlu persediaan (bila-bila masa dimana sahaja...selak sahaja!)

Berdasarkan pengalaman ku sendiri, penyusuan susu ibu ini dapat menurunkan berat badan dengan cepat, tidak perlu ke pusat-pusat kecantikan, pengambilan pil kurus dan jamu pelbagai. Bayangkan diawal kehamilan berat badanku hanyalah 50kg. Sepanjang kehamilan berat badanku bertambah hampir 1-2kg sebulan. dan ketika diakhir kehamilan, berat badanku mencecah 70kg. kenaikan berat badan sebanyak 20kg!!!!Mak aiii...LEBAR-LEBAR..hidung pun besar!!!hikhik...selepas kelahiran, berat menyusut ke 63 kg. Julai 2009, 52kg. kira berat badan ideal kerana ketinggianku hanyalah 153cm shj...huk...huk..Sekarang 3 September 2009 beratku 49kg dan zarin pula sudah berusia 10 bulan lebih...alhamdulilah...

ok..skang jom kita lihat:
kepentingan penyusuan awal dalam masa 1 JAM SELEPAS BERSALIN
1. susui bayi anada secepat mungkin dalam tempoh satu jam selepas kelahiran
2. Ini penting untuk merangsang proses penghasilan dan pengaliran susu yang cepat dan berterusan.
3. bayi mempunyai naluri hisapan yang kuat sebaik sahaja dilahirkan (ROOTING REFLEX)
4. Membantu dalam pengecutan rahim untuk mengelak tumpah darah selepas bersalin
5. Kolostrum menjadi imunisasi yang pertama bayi
6. mengeratkan kasih sayang ibu dan anak (BONDING)
berbalik pada kisah aku, aku x dpt bagi zarin susu secepat mungkin sbb zarin perlu di bawa ke NICU kerana tertelan najis..

last sebelum aku berhenti mengomel. aku nak kongsi tentang perkara berikut:
FAEDAH PEMBERIAN SUSU IBU SECARA (ON DEMAND)
1. Menyusu dengan kerap mengikut kehendak bayi. (lain baby lain caranya. jadi pastikan cara bayi anda.)
2. Memudahkan ibu menyusukan bayi
3. mengekalkan penghasilan susu
4. merangsang pengeluaran susu denagn cepat
5. mengurangkan bengkak payu dara. (sakit woooooo....buleh demam nie...adessss)

oklah, sampai di sini dulu...kalu free nant aku sambung lagi...Harap dapat memberi info yang berguna kepada semua bakal ibu, ibu dan sesiapa sahaja..wahahaha...dan jangan lupa untuk SUSUKAN BAYI ANDA...

(sumber:jabatan kesihatan, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...