Thursday, May 6, 2010

Mari membaca

Baru-baru ini kami ke Jusco Kepong untuk membeli barang dapur. Alang-alang dah sampai sempat jugalah survey baju harian Zarin. Malangnya tiada yang berkenan. Zarin dan papa menghilang entah ke mana. Tidak lama selepas itu, kami bertemu di kaunter bayaran di mana Zarin sedang memegang komik upin dan ipin. (Pin-Pin kata Zarin)

Mama : Nape beli komik ni?
Papa : Zarin yang nak. dia asyik duk pegang n cakap pin-pin
Mama : ooooo
Zarin : mama, pin-pin...pin-pin (sambil menunjukkan komik tersebut kepadaku.)
Mama : Jap papa bayar.

Lihatlah aksi-aksi Zarin ketika membaca komik tersebut













Sebelum ini, Zarin hanya didedahkan dengan flash card, buku dan juga soft book. Sekali sekala dia akan mengacau papa dan mama ketika sedang membaca apa-apa majalah. Dan yang paling disuka ialah apabila melihat gambar baby...mulutnya yang comel itu terus menyebut baby...baby...baby

Tapi bila mama cakap "Zarin nak baby???

pantas dia menjawab "tanak...tanak..." sambil menggeleng-gelengkan kepala.

huhuhuhuhu












Nampaknya Zarin dah mengamalkan budaya membaca seperti yang telah diwar-warkan oleh pihak kerajaan..."Bangsa membaca bangsa berilmu"...syukur alhamdulilah....

psssttt: Zarin jangan ikut perangai mama yang suka baca komik sin chan dah la yea sayang...hohohoho

7 comments:

  1. zarin n pin pin..hikhihk..bleh beregu ngan wafiy nanti!;-)

    ReplyDelete
  2. wahh..seronok baca upin ipin ye.
    clever boy!hehe

    ReplyDelete
  3. Bestnya Zarin minat membaca..

    Setakat ni Haziq belum lagi menunjukkan minat memabaca

    ReplyDelete
  4. Waaaaa bagusnya Zarin...moga jadi anak yang pandai ye Sayang =)

    ReplyDelete
  5. nampak tekun je si zarin tu...
    comel jer...

    ReplyDelete
  6. amboi...
    mama zarin suka baca komik sin chan ye.... :D

    comel betul zarin baca buku sambil meniarap... macam dah pandai baca je... :)

    ReplyDelete
  7. kak diey : ha boleh sgt la tu...betul! betul! betul!

    ashra : ha suka sgt dia...nanti kalu dh borink mama yg kene baca. Tapi mesti berintonasilah gaya upin dan ipin...kalu tak dia mengamuk...adoiii....

    Rizziela : Tak lama lagi la tu :)

    Yana : AMIN

    Kak Fiza : hahahha..kami mula-mula terkejut sbb siap meniarap. Kin kat neseri dia biasa camtu kot baca buku ngan kawan-kawan :)

    Sya : ha suka komik...sbb skang kartun dia dh tak tgk sjk ada zarin...takut dia teikut perangai sin chan yang agak2 18sx tu...goyang-goyang-goyang....huhuhuhu

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...