Tuesday, August 3, 2010

dorayaki doraemon

Pernah tak anda makan dorayaki? Alah dorayaki kegemaran doraemon tue??? ehehehehehe...

Semalam ketika berehat-rehat di rumah sambil layan FB, tiba-tiba status kawan-kawan ada yang bercakap pasal pancake dan kemudian dorayaki. Ape lagi, semua bahan-bahan dah ada, jadi saya dengan rajinnya telah membuat dorayaki doraemon untuk makan malam. Senang saja nak buat dorayaki nie.

Bahan-bahan untuk pancake

1. 1 cawan tepung pancake segera (lupa dah jenama ape tepung tu, ptg nanti saya edit yea)
2. 1/4 cawan air
3. 1/2 cawan fresh milk

untuk inti

1. peanut butter
2. hershey's chocolate syrup


Cara membuatnya

1. Campurkan semua bahan di atas dan kacau sehingga sebati.
2. Panaskan non stick pan (size kecil - untuk goreng telur mata).
3. Apabila kuali sudah panas, masukkan adunan tadi lebih kurang 2 sudu sup dan goreng sehingga kekuningan.
4. Apabila sudah masak, angkat dan kemudian letakkan peanut butter dan hershey's chocolate syrup tadi di atasnya
5. Goreng lagi pancake seperti langkah 1-3.


Untuk membuat dorayaki doraemon ini, kita mesti membuat 2 keping pancake, kemudian disatukan dengan meletakkan inti di tengahnya. Siapppppp!!!

* Adunan yang diberikan adalah untuk 6 keping pancake = 3 set dorayaki doraemon :)





Inilah rupa dorayaki doraemon yang telah siap dibuat dan telah pun separuh dimakan oleh doraemon (zarin)...hahahahah..sangat sedap di makan ketika panas-panas!

selamat mencuba!!!!

2 comments:

  1. biase beli je..kekekee...kat kedai roti kat tesco ampang ade jual!sedap sufiya cukup suka dorayaki ni smpai dia pun dh jadi ala ala doraemon.kekekee..

    ReplyDelete
  2. Mrs. Eady: Samala izwa. Tp gatay tangan try buat sendri jadi dan sedap pula...hikhikhik...

    sufiya pun suka dorayaki??? hikhik..boleh geng dgn zarin lah :)

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...