Thursday, December 30, 2010

Kokok Ayam Chicken

Kokok ayam chicken

Itulah tiga perkataan yang disebut Zarin setiap kali melihat seekor ayam. Teringat masa balik ke Langkawi dahulu, habis dikejarnya ayam-ayam yang ada. Yang kelakarnya dia berkata

“kokok ayam chicken kunggu (tunggu) Alen, kokok kunggu”

Manalah ayam tu nak tunggu dia. Lagi dikejar lagilah lari ayam tu. Tak pasal-pasal saya pun sama-sama kejar ayam. Bukan apa sesetengah ibu ayam yang ada anak tu memang garang. Pantang cuba diusik anak-anaknya, pasti mengepak kepaknya nak patuk kita. Itulah sebabnya saya terpaksa mengikut zarin kejar ayam. Nanti dipatuknya Zarin tak ke naya.


Rembo oh Rembo ayam Tok Dalang

Kat rumah kami manalah nak dapat tengok ayam. Alih-alih tengok dalam upin dan ipin “Jejak Rembo” . Maka bertambah lagilah sebutan untuk ayam iaitu “kokok ayam chicken Rembo". Nampak gayanya mama dan papa kena cari lagi perkataan dalam bahasa lain untuk ayam. Boleh zarin belajar pelbagai bahasa nanti. hihihihhiihi



khusyuk tgk TV

Sebenarnya bagus juga kartun-kartun yang memaparkan watak-watak haiwan-haiwan ini. Secara tak langsung kanak-kanak dapat mengenal haiwan. Contohnya kartun jungle book, ice age dan sebagainya. Nampak gayanya tak payahlah mama bawa Zarin pergi zoo yea. Hohohohohohohhoohoh

Jangan pula nanti bila kita suruh lukis ayam, dilukisnya ayam togel ayamas atau ayam goreng KFC. Ha, lagi haru. Ngeeeeeeeeeeeeeeeee. Sedap sehingga menjilat jari.


Jemput makan :P

* Pic dari google, TQ

13 comments:

  1. ahhaha, zarin lucu!
    apasal ayam bawah tu penuh bulu2? itu bulu2 ke rempah? heheh

    ReplyDelete
  2. tapi, kalau nak suruh kenal haiwan.. baik bawa ke zoo. terutamanya, zoo2 yang mana boleh berinteraksi dengan haiwan secara langsung (pegang2 & bagi makan)

    ReplyDelete
  3. aiyooo bnyaknyer rambut zarin.. rambut cikebal ciput jer...

    ReplyDelete
  4. kak diey: emmm, rempah kot :P

    Pala maldini: Pernah bawak dia pergi zoo Melaka. Tapi takut la pulak. Ingat weekend ni nk pergi KL Birds Park :)

    ReplyDelete
  5. ishh sama la.. jue pun nak g bird park kl tu jugak...tp tak tau hari apa..maybe sabtu or ahad...

    ReplyDelete
  6. Jue: try guna product Himalaya untuk baby. Bagus! insyaallah rambut cikebal pasti lebat. Zarin dulupun ciput juga. :)

    ReplyDelete
  7. Jue: sabtu jom. insyaallah kalau cuaca ok :)

    ReplyDelete
  8. himalaya?? shampoo or minyak??? ok bleh jugak.. hehehhehe...harap2 sabtu ni cuaca baik....

    ReplyDelete
  9. Jue: amin2... shampoo dan minyak. pastu beli sekali protein utk rambut. semua himalaya.

    ReplyDelete
  10. ok ok.. tq... nanti jue cari.. amin2... nak kuar jalan ni....

    ReplyDelete
  11. kak ida... hari sabtu ni ada besday party mia..anak kak risa la.. huhuhuhu.. nmpaknyer g hari ahad la baru g bird park...

    ReplyDelete
  12. Jue: yeke? x dpt undangan pun. Nak kene Kak Risa nie. :P
    Tue siap duk tayang mee udang lagi kat FB. jeles! jeles!

    ReplyDelete
  13. DIA TERLUPA NAK TAG LA TU... hehheheh... yer ker.. jap nak tgk kat Fb... eee sedap tu udang.. meratah last sekali.. hahahhahaha

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...