Wednesday, December 28, 2011

Haaaa, buat apa tu????









Boys are always boys :)

mahukan rambut yang cantik dan menawan? jom

Tuesday, December 27, 2011

De Bella Aloe Vera Icy Cool

Inilah Rupa De Bella Aloe Vera Icy Cool yang saya gunakan untuk Zarin ketika selsema dan batuk. Pada mulanya, saya tidak tahu menahu tentang produk ini sehinggalah saya selalu bercerita dengan seorang ofismate (Kak Dirah) tentang kesihatan Zarin yang kerap demam, selsema dan batuk ditambah lagi dengan susah nak makan ubat. Dialah yang memperkenalkan produk ini dan mengesyorkannya kepada saya. Thank a lot Kak Dirah.. muaaach!

Saya pun mencuba produk yang disyorkan ini. Alhamdulilah, dengan izin Allah, ketika Zarin selsema dan batuk memang cepat hilang. Apa yang saya lakukan hanyalah sapukan di dada dan belakang Zarin.

Rasa sejuk dan nyaman, memang sangat-sangat melegakan dan memang sesuai dengan budak-budak. saya suka guna produk ini ketika sakit kepala, memang cepat hilang. Dia tidak panas, tapi berangin, macam makan gula-gula hacks kot :P





Menurut katalog, Aloe vera Icy Cool memberi resapan yang mendalam dengan rasa dingin yang melegakan dan cepat bertindak. Sapuan yang memberikan kelegaan kepada otot, sendi dan urat yang sakit, lenguh, kejang, terseliuh, kebas-kebas, lelah dan resdung.

Sesiapa yang berminat bolehlah mencuba produk ini. Harga di pasaran ialah RM34.00. Dapatkan di stokis De bella ya :)

psttt: Agak-agak saya boleh ganti aishah sebagai duta De bella tak? :P

Monday, December 26, 2011

Alvin and The Chipmunks di McD

Pasti ramai yang suka cartoon Alvin and The Chipmunkskan? Bukan saja budak malah mak budak pun suka juga. Kami masih lagi belum berkesempatan untuk menonton cerita Alvin yang terbaru ni. Insyaallah akan menonton juga nanti :)

Cuti tiga hari yang panjang pun kami tidak ke mana-mana. Jadi untuk mengelakkan Zarin kebosanan, maka kami membawa Zarin breakfast di McD. Rasanya memang dah lama juga tak berkunjung ke situ.

Sampai di sana, terus Zarin terpandangkan mainan Alvin dan kawan-kawannya itu. Lantas terus menjerit

"nak mainan, nak mainan!"

Jadi kami pun belilah set happy meal untuk Zarin. Bukan satu tapi dua!Satu untuk Zarin satu untuk mama :P



Mama pun ambil set happy meal sebab nak dapatkan sepasang! Kesemua mainan ada 8 ekor dan 2 ekor setiap minggu. Untuk minggu ni Zarin dah dapat sepasang.

Minggu depan, minggu depan satu lagi dan minggu depan satu lagi juga memang wajib kami berkunjung lagi, sebab nak kumpulkan mainan tu. hahahahahahha. Mr. papa senyum kambing bila mama cakap nak semua mainan Alvin 8 ekor tu.

Zarin sebenarnya tak adalah teruja sangat. Memang mula-mula nak, lepas tu entah ke mana dicampaknya. Tapi serius memang cute mainan ni.

Eh, ni anak yang teruja ke mamanya ni? :p

Pada peminat Alvin and The Chipmunks, jangan lupa untuk berkunjung ke McD ok?

Thursday, December 22, 2011

Hijau Mara Hijau Juara!

"Hijau Mara Hijau Mara"


Itulah tagline Rumah Hijau (Dewan Pelajar) yang saya wakili semasa sukan antara Rumah DBP yang berlangsung baru-baru ini. Bila kami dibahagikan mengikut rumah iaitu, Jingga, Hijau, Biru dan Ungu terus mengimbau kembali zaman muka sunburn/muka berbelang masa zaman persekolahan dulu. Hehehehehehehe


Kalau tak silap saya, sebanyak 13 jenis sukan dan 1 persembahan dikir barat yang akan dipertandingkan. Mula-mula saya tidak terlibat dengan sebarang jenis sukan yang dipertandingkan. Tapi tak lama selepas itu telefon mula berdering

"Ida, nak main netball tak?"
Ida, awak pandai main congkak?"

Saya menjawab

"Taklah pandai sangat, tapi bolehlah main sikit-skit. Saya nak jadi simpanan boleh?"

Hahahahahahha, ayat tak boleh blah. Semua game nak jadi simpanan. Sudahnya semua kena main. Takde simpanan-simpanan kahkahkah!

Permainan yang pertama adalah bola jaring. Hampir seminggu juga setiap petang turun latihan. Dah lama tak main badan mula sakit-sakit. Saya memang ahli kelab bola jaring DBP, tapi masa bujang aktiflah, bila dah kahwin dan dah anak, terus menyepikan diri. Hahahahahahaha







Hari sabtu 10hb, berlangsungnya perlawanan netball di Kompleks Belia dan Sukan Kampung Pandan. Mula-mula nak bermain asyik ke tandas je, sakit perut dan kecut perut. Bila dah start main bertambah ok, dan ok. Paling tak tahan dan rasa nak pitam bila matahari tegak di kepala masih lagi di padang. Alhamdulilah dengan kerjasama dan sokongan daripada semua ahli rumah hijau, kami muncul sebagai johan!





Memang pelbagai aksi lucu yang dipamerkan, lebih-lebih lagi kali ini diadakan juga bola jaring lelaki. Saya pun bersyukur kerana Mr. papa dan Zarin turut hadir memberi sokongan untuk saya terus bermain dengan baik.




Untuk aktiviti sukan tradisional, saya turut bermain congkak dan galah panjang. Congkak alhamdulilah, kami muncul juara juga. Sebenarnya permainan congkak bergantung pada nasib dan juga teknik, tak sangka saya boleh lakukan dengan baik. Lihatlah betapa seriusnya muka saya semasa barmain congkak. Otak ligat mengira biji guli :P





Untuk galah panjang, kami mendapat tempat kedua. Pada awal permainan, tersangatlah pasif kerana masing-masing tidak bergerak, risau 'mati' dicuit oleh ibu. Tapi alhamdulilah, di saat akhir perlawanan, peraturan ditukar dan kembali meriah. Tak adalah hanya menari-nari di dalam gelanggang. Semasa bermain galah panjang juga, tumit dan kaki saya mula sengal-sengal dan sakit.

Hari sabtu 17hb, saya bermain pula futsal yang bertempat di gelanggang Futsal JPS, Ampang. Serius saya langsung tak pernah main futsal! Tapi alhamdulilah, dengan tunjuk ajar daripada rakan-rakan rumah kami muncul juara bagi Futsal Wanita. Tapi sayang, tak ada pula gambar futsal buat masa ini.

Sejujurnya saya tersangat malu apabila Mr. papa melihat saya bermain futsal. Komen yang diterima daripadanya

"Mama oklah juga main futsal. Bolehlah sepak bola. Tapi tiap kali sepak bola tak tengok orang,asyik tengok bola dan main sepak je. Lagi satu asyik "tangkap katak" (jatuh) je. Yang nak tergelak, tiap kali jatuh bangun dan tengok kaki. Orang lain kalau jatuh tak tengok pun! hahahahahaha

Akibat bermain futsallah saya terpaksa jalan terhinjut-hinjut ke ofis, tak boleh pakai high heel / wedges, pakai kasut flat/ballet je.Huhuhuhuhu.. Hingga sekarang kaki masih lagi sakit.





Dan penglibatan saya yang terakhir pada kejohanan sukan baru-baru ini ialah Dikir Barat. Mula-mula tak nak joint, tapi bila katanya tak cukup orang dan turun latihan, saya pun ikutlah. Saja suka-suka.Tapi langsung tak reti berdikir.

Mula-mula datang sudah ditegur

"duduk bersila tu biar tegap, macam pahlawan"

Hok aloh, terus terfikir kena pakai bengkunglah masa pertandingan nanti. Lenguh wehhhh, sakit belakang!

Lagi satu

"tepuk tu camni-camni baru sedap bunyi dia, bukan tepuk amai-amai"

Haahahahahahaha.. tepi serius seronok, bila mula berdikir dan naik sheikh, otomatik seluruh tubuh bergoyang mengikut paluan gong! hahahahahaha

Walaupun kami bukan johan dikir barat, alhamdulilah kami mendapat tempat ketiga. Dan paling menggembirakan rumah hijau muncul sebagai Johan keseluruhan dengan jumlah pungutan pingat emas sebanyak 7 pingat. saya berjaya mengutip 3 pingat emas, satu perak dan satu gangsa. Oklah tu kan? ;)


Tapi serius tersangatlah enjoy, dapat mengeratkan hubungan diantara staf berlainan bahagian, sesuailah dengan tema sukan tahun ini "bermula disini, keakraban dan kemesraan"

Apepun, tahniah kepada semua ahli rumah hijau

"Hijau Mara, Hijau Juara" HOOOOO!!!

*** kredit pic to: Mohd Fetri Shah dan Hadi Roslan

Wednesday, December 21, 2011

Panas: Gambar Zarin dalam Majalah Wanita Jan 2012

Hari minggu yang lalu, saya dikejutkan dengan perkhabaran dari seorang rakan di FB yang menyatakan

Kak Ida, Zarin masuk majalah!! Wahhhhh!!!!

Saya sungguh terkejut, automatik baju yang bertimbun untuk dilipat tidak terlipat. Saya mula bertanya itu dan ini kepadanya, rupa-rupanya gambar Zarin terpampang dalam majalah Wanita keluaran Januari 2012, cover depan tiara jacline (betul ke ejanya ni?)







Mula-mula pelik juga, betul ke ni? Setahu saya memang saya tidak pernah menghantar sebarang gambar Zarin pada mana-mana majalah. Malah saya tidak pernah langsung membeli majalah tersebut. Yang selalu beli hanyalah majalah Ben10 dan Toy Story kerta komik Upin dan Ipin.

Sejujurnya saya rasa gembira juga apabila gambar Zarin keluar majalah. Tambahan pula ini merupakan kali kedua Zarin keluar majalah. Kali pertama dalam majalah Pa&ma bersama saya. Pada masa tersebut saya diinterview berkaitan penyusuan susu ibu. Cumanya kali ini, rasa sedikit ralat apabila gambar Zarin disiarkan tanpa pengetahuan saya tuan empunya gambar, malah tidak juga dikreditkan kepada saya. Sob-sob. Saya sendiri pun tidak pasti sama ada gambar tersebut diambil di mana, mungkin FB ataupun blog.







Apepun saya mengucapkan terima kasih pada pihak majalah kerana memilih gambar Zarin sebagai penghias artikel. Harapan saya pada masa akan datang, pihak yang berkenaan seharusnya meminta izin terlebih dahulu, paling tidakpun dinyatakan sumber gambar tersebut.

Oleh sebab itu, sekali lagi saya terpaksa menggunakan widget disable right click dan juga watermark. Diharap selepas ini semua pihak akan lebih professional dalam apa juga tindakan yang dilakukan.

Tuesday, December 20, 2011

berapa banyak episod daaaaaa

Zarin Shah oh Zarin Shah, memang banyak akal sungguhla sekarang ni. Kadang-kadang geram kadang-kadang lucu dan cute pula!

Nak dijadikan cerita, bangun pagi semalam, Zarin mula batuk-batuk. Paling risau bila Zarin batuk dia akan buat perangai dan merap, akhirnya dia akan sebut "Nak mama, Nak mama!". Tak boleh nak salahkan dia juga, sebab kita yang dewasa ni pun bila batuk habis sakit badan, kadang-kadang boleh terkucil dibuatnya. Kalau budak lagilah kasihan, nak minum susu terganggu, nak makan terganggu. mmmmmm

Zarin pun awal-awal dah cakap semasa masuk dalam kereta,

"Zarin taknak pegi school, Zarin demam ni. Nak duduk rumah je. Mama jangan pegi work, ok?"

Akhirnya Mr. papa menawarkan diri untuk bercuti semalam. Cuti tahunannya masih banyak berbaki, mama pula cuti tahunan bukan sampai paras hidung, tapi dah sampai kening dah! hehehehehehe.. tq Mr. Papa, muaaaaahhh!!!!





Itu episod semalam. Pagi ini lain pula episodnya. Masuk sahaja dalam kereta Zarin mula berkata

Zarin: "eheeeem, eheeemm (betulkan suara) Zarin Lapaq ni, Zarin nak makan dulu ok?"
Mama: Zarin makan dengan kawan-kawan kat school lah.
Zarin: Tak nak, nak makan KLCC (kfc/McD)dulu dengan papa. Zarin lapaq ni mama.

Kami tak hiraukan permintaannya, terus bawak ke nursery. Mungkin dia akan berubah hati bila melihat kawan-kawannya yang lain. Sampai di nursery bermula lagi episod tak nak turun kereta.

Papa: Zarin pergi school dulu, petang nanti papa bawa pergi makan burger.
Zarin: Taknak!!!! Zarin nak makan KLCC dengan papa, mama pegi work ok?
Mama: Macam mana ni Pa? (sambil kelip-kelipkan mata, buat muka kesian supaya papa bawak Zarin pergi makan dulu)
Papa: Jomlah, bawak dia makan dululah, kesian pulak. Nanti ghiyau (nangis) payah pulak.
Zarin: Zarin makan dulu ok? nanti baru pegi school. Zarin lapaq ni.
Papa: Ok, lepas ni kena pegi school. Baca ABC, main dengan kawan-kawan.
Zarin: Hantar mama g work dulu. Zarin duduk dalam car dengan papa, makan KLCC.





Haaaa, dah happy dapat makan pancake. Lepas ni jangan start episod baru pulak. :P
Nasib baiklah Mr. Papa nak melayan :)

Alhamdulilah, batuk Zarin dah berkurangan. Saya sapukan debella icy cool. Budak kecik ini sangat susah untuk makan ubat ok!

Friday, December 16, 2011

baru nak perasan jadi perempuan melayu terakhir

Sana sini terlihat ramai yang suka memakai skirt labuh, cantik dan memang cantik. Nampak sungguh ayu dan sopan. Mungkin juga fesyen sekarang kot. Saya pun secara tak langsung mencuba juga untuk menggayakan fesyen ini. Serius saya bukan penggemar skirt, tapi dalam keadaan terdesak terpaksa juga memakainya.

Ketika pulang ke Terengganu dan ke Cherating baru-baru ini, semua jeans saya kotor dan basah. semuanya gara-gara Zarin yang makan dan lantas menumpahkan makanan ke atas jeans saya. Habis 3 helai jeans kotor. Nak basuh memang tak sempat kering. Nak beli baru memang tak sempat nak cari ditambah dengan brand kegemaran tak ada di situ.

Akhirnya saya meminta sehelai skirt dari mak saudara saya yang berumur 23 tahun untuk digayakan. Nak pinjam jeans dia memang tak muat, silap-silap boleh masuk dua oranglah jawabnya! hahahahahahaha






Mula-mula pakai rasa janggal juga, rasa sungguh sopan, ala-ala perempuan Melayu terakhir gitu :) . Tambahan pula angin sepoi-sepoi bahasa, sungguh selesa. Walaupun saya rasa tersangat ok, tapi Mr. papa kurang berminat jika isterinya menggayakan skirt begini.






Bila saya menyarungkan skirt ini, dia mula senyum kambing. Nak kata tak suka, tak juga. Nak kata dia suka, pun juga tak. Habis macam mana????

Katanya,

"Saya lebih suka awak pakai jeans, nampak lebih cantik dan kemas!"

Sob-sob... Ok, saya dah dapat jawapannya. Baru je nak berangan dan tukar imej ala-ala perempuan Melayu terakhir, nampaknya terpaksalah dilupakan.

Yang penting nampak cantik di mata suami :)


Psst: Tapi saya suka tengok orang pakai skirt. Nampak gayanya kena tunggu jadi mak yong dululah baru dapat pakai dress/ skirt, ngeh-ngeh-ngeh..Harapnya dalam tempoh masa tersebut saya tak allegic untuk pakai skirt seperti masa mengandungkan Zarin dulu :P

Monday, December 12, 2011

lama tukar baru!

Secara jujurnya, sudah lama saya tidak bersukan. Semenjak melahirkan Zarin, saya terus pencen. Bayangkan sudah tiga tahun lebih tidak menyarung kasut sukan dan tiba-tiba baru-baru ini saya kembali aktif bersukan gara-gara adanya pertandingan sukan antara rumah anjuran ofis saya. Mula-mula saya tidak mengambil sebarang bahagian, namun kerana semangat kesukanan dan pelawaan rakan-rakan untuk bermain netball maka, saya pun kembali menyarung kasut yang telah lama menjadi gajah putih!

Kasut ini telah dihadiahkan oleh Mr. papa ketika saya berusia 21 tahun. Ketika ini tengah mabuk kepayang cintan cintun dan majoriti masa tersebut ramai yang memakai sneakers jenis ini. hahahahahahaha..Bayangkan sudah berusia hampir 8-9 tahun.







Bila dah lama, mulalah menunjukkan pelbagai kerenah. Semasa saya mula memakai kasut ini untuk latihan netball, tapaknya mula lekang. Kemudian saya hantar untuk repair, boleh pakai kembali dan tak lama selepas itu lekang semula. Sungguh, saya sangat sayangkan kasut ini, banyak kenangan dowh! Tapi apakan daya, sehari sebelum perlawanan netball, riwayatnya tidak dapat diselamatkan lagi, nak tak nak kena dapatkan pengganti!

So, malam jumaat saya dan Mr. papa dan si comel Zarin ke Mid valley untuk membeli sepasang kasut baru. Cari dan cari maka banyaklah pilihan yang boleh dibuat. Setelah dihitung dan dibuat perancangan yang rapi, akhirnya dapatlah sepasang kasut seperti gambar di bawah!







Tadaaaaaa, mini canvas women 917 akhirnya menjadi teman baru saya. Tapi bukanlah kasut sukan sepenuhnya! Yang ini sneakers yang lebih casual. Oklah kan, boleh pakai untuk jalan-jalan juga :P, tak adalah jadi gajah putih lagi kasut ini. kihkihkihkihkih..







Sebenarnya kasut ini pilihan Mr. papa. Katanya cantik, dan tapaknya sedikit berlainan dengan kasut-kasut lain. Saya ok saja bila Mr. papa dah pilih. Orang lelaki lebih arifkan. ;)

Bila dah ada kasut baru, automatik semangat bersukan dan bersenam untuk turunkan berat badan membuak-buak!

Bila saya bertanya Mr. papa

"Saya nampak gemuk ke? Peha saya besarkan?"

Jawapan yang diterima

"Takla gemuk. Cuma peha ni kalau buat daging korban dapatlah 2 bahagian!"

Kahkahkahkahakahkah!!!!Deeeeeemmmmmmm!!!!!!

"Majulah sukan untuk negara!"

Friday, December 9, 2011

huruf tangga...ngeeeeeeeeeeee

Setiap malam sebelum tidur, zarin pasti akan menonton atau membaca ABC. Dia sendiri dah tahu nak search ABC song. So dari satu versi lagu ABC ke satu versi ABC berputar. Ada yang ok dan ada yang entah apa-apa. Layankan sajalah.

Semalam, ketika pulang dari kerja, kami singgah di kedai runcit yang berhampiran dan Zarin lantas mengambil sebuah buku ABC, jadi kami belikan sahaja walaupun sudah banyak juga buku ABC di rumah. Lagi selamat dari beli mainan yang baru sampai rumah dah rosak! Grrrrrrrrrrrr!!!!!

So semalam bermulalah episod menelaah buku baru. Buku baru katakan, so memang diusung ke hulu ke hilirlah.

Nak dijadikan cerita, mama dan Zarin sudah siap landing di katil sambil sama-sama belajar dan mengajar ABC. Mama ajar Zarin, Zarin ajar mama.

Bila mama terpejam, terus dikorek mata mama,

"mama jangan sleep, baca ABC dulu".

Nak tak nak mama besarkan mata yang dan sedia sepet nie..sob-sob..

Mama: Ni huruf apa?
Zarin: A..B...C...D... hinggalah seterusnya, berulang-ulang kali.

Kemudian giliran Zarin pula menyoal mama
Zarin : ni huruf ape?
Mama : A..B...C...D...

Kemudian baca lagi dan lagi.

Mama: Ni huruf apa?
Zarin: Huruf tangga!
Mama : ????????????

Nak tahu camne huruf tangga Zarin? lihat gambar di bawah ini!







Hahahahahahahahaha, saya bantai gelak. Huruf H dikatakan tangga. Aduiiiii, pecah perut ok! Entah macam mana dia boleh kata huruf tangga. Tak dinafikan huruf H ini kelihatan seolah-olah tangga. Aduiiiila anak aku, terus teringat cerita P. Ramlee yang belajar alif ba ta yang ada huruf jin mata toncit tu! kahkahkahkahkah!.

Zarin-zarin, macam-macam lah kamu ni. tu belum termasuk komen gambar-gambar yang ada di buku tu lagi.

O = orang utan. Adalah gambar seekor orang utan. dan Zarin cakap


"mama, bear tak mandi lagi ni, bear busuklah!"

Pitaaaaaaaaaaaaaammmmmmm mama!!!

Thursday, December 8, 2011

Bila bercakap tanpa berfikir

Banyak orang banyak ragam. Itulah ayat yang tepat dengan entri saya kali ini. Kadang-kadang saya tersangat pelik dengan sikap sesetengah orang, suka bercakap tanpa berfikir sama ada apa yang diujarkan menyinggung perasaan orang lain atau tidak (kadang-kadang terlepas tanpa sedar, saya sendiripun tidak menafikannya). Mungkin pada si dia, apa yang diujarkan adalah biasa, dan langsung tidak berniat untuk menyinggung, apatah lagi menjatuhkan air muka. Namun pada yang mendengar kadangkala lain pemahamannya. Contohnya situasi-situasi berikut :

Situasi I:
Perempuan A: Eh, baju awak samalah macam baju raya anak kita.
Perempuan B: yeke? Sama taste kot kita ni.
Perempuan A: Taklah, ni untuk anak saya, lagipun murah je, budak-budak. Untuk saya mestilah yang mahal sikit.
Perempuan B: Saya ni biasa-biasa je. Murah ke mahal ke ini je yang mampu.


Kata pemerhati : Aduhaiii, rasa kesian sangat kat perempuan B. Kalau ye pun kain perempuan B tu murah, tak payahlah nak mention. Sedikit sebanyak akan membuatkan perempuan B tu rendah diri lebih-lebih lagi ada orang lain disekelilingnya yang mendengar . Belilah kain RM1k pun semeter, i tak kisah you! duit youkan?

Serangkap pantun dari pemerhati:
Burung serindit terbang melayang,
Mari hinggap diranting mati,
Bukan ringgit dipandang orang,
Budi bahasa rangkaian hati.

Situasi II:
Perempuan C : Renyuknya baju/tudung awak ni. Tak iron ke apa?
Perempuan D : Iron, biasalah ada anak kecik ni.
Perempuan C : Orang lain pun ada anak kecik juga. Iron ape sampai 2-3 line kat lengan tu?
Perempuan D : Saya lain, dalam kereta masih menyelak baju riba anak bagi susu. Camne tak kedut. Takpelah baju/tudung saya kedut pun asalkan anak saya tak melalak lapar susu!

Kata pemerhati: Kadang-kadang geram dengan orang begini. Suka sangat ambil tahu sampai baju dan benda-benda remeh gini pun nak tegur. Lantak pi lah kat depa. Sebelum mengata orang cermin dulu diri sendiri, baju engkau yang beriron tu kalau cicak jatuh confem terbelah dua ke?

Serangkap pantun dari pemerhati:
Jeruk manis dimakan manis,
Manis sekali kulit bijinya;
Dilihat manis dipandang manis,
Manis sekali tutur bahasanya.

Situasi III:
Perempuan E : Tengok baju yang awak pakai ni teringat masa zaman saya study dulu.Masa ni memang glamer giler kain jenis ni.
Perempuan F : A’ah, memang baju ni saya buat masa study dulupun. Dah lama dah ni.
Perempuan E: Itulah, sekarang orang dah tak pakai lagi dah kain jenis gini.
Perempuan F: Orang tak pakailah saya pakai. Sekurang-kurang saya boleh pakai lagi baju-baju dulu tu.


Kata pemerhati: Hok aloh, itu pun nak tegur ke? Saya tahulah perempuan F tu outdated, old fashion lebih mudahnya ketinggalan zaman, tapi janganlah kata gitu. Kecik hati perempuan F tau!


Serangkap pantu dari pemerhati:
Anak beruk di tepi pantai,
Pandai melompat pandai berlari;
Biar buruk kain dipakai,
Asal hidup pandai berbudi.

Ulasan pemerhati : Memang situasi tersebut agak remeh dan mungkin mereka tidak berniat apa-apa. Tapi bagi yang terkena mungkin terasa. Kita sendiri tidak tahu situasi mereka bagaimana, baik dari segi kewangan, penampilan dan sebagainya. Kita tidak boleh nak samakan diri kita dengan orang lain. Mungkin juga kita jenis yang low profil, tak kisah asalkan masih boleh dipakai, dan tidak mengikut perkembangan fesyen, janji masih menutup aurat. Tepuk dada tanya hati!

Serangkap pantun dari pemerhati:
Buah berangan masaknya merah,
Kelekati dalam perahu;
Luka ditangan nampak berdarah,
Luka dihati siapa yang tahu!



Renung-renungkan dan selamat beramal ! :)

Wednesday, December 7, 2011

Cherating

Alang-alang dah sampai Terengganu, dalam perjalanan balik ke Kuala Lumpur kami sempat singgah ke Cherating dan bermalam di sana satu malam, cuma Kelantan je tak sempat nak jelajah. Insyaallah lain kali pasti sampai :)

Seronok juga singgah di Cherating kerana Zarin sememangnya sukakan laut dan air. Sampai saja terus ajak pergi mandi laut. Kawasannya yang sunyi dan jauh dari hiruk pikuk kota memang dapat menenangkan fikiran.







Cumanya, sedikit kecewa apabila imaginasi saya tentang Cherating tak seindah realitinya. Pandangan peribadi saya pantai Cherating tak berapa best dan tak berapa cantik jika dibandingkan dengan Port Dickson. Mungkin kawasan yang saya pergi tu tak berapa kena kot. Saya lebih sukakan Port Dickson. Zarin pun taknak sangat mandi laut dan lebih suka mandi kolam.

Cuma makanan di sana memang terbaiklah! Naik berkilo-kilo berat ai! muahahahahhaha

Tuesday, December 6, 2011

cantik pun salah

Adussss! kadang-kadang pelik juga dengan sikap manusia ni. Kalau puji cantik pun salah kalau kata huduh konfemlah makan penampar gamaknya.

Contoh yang paling mudah dan biasa diujarkan untuk berbasa-basi ialah;

"Lainlah nampak hari ni, cantik!"

Respon 1: Terima kasih..alah make up je yang nampak lain tu. (Ayat merendah diri tu)
Respon 2: Orang kalau dah cantik pakai ape pun nampak cantik. (Hihihi..memang ada yang jenis macam ni)
Respon 3: Aiii, takkan hari ni je cantik, hari-hari lain tak cantik ke? (Hok aloh!)







Respon 4: Aiii, macam perli je. (pulak, kata huduhkan teriak pulok!)
Respon 5: Saya taulah saya ni tak cantik, tapi sekali sekala nak juga nampak cantik.(Ni pun nak merendah diri dalam masa yang sama nak masuk bakul juga)
Respon 6: Tiba-tiba puji ni, tentu ada makna tu! (berprasangka itu tidak bagus)
Respon 7: Saya memang cantik pun, awak je yang tak tahu (Ya ampun! desyummmmmm!)

Hahahahahahaha, memang macam-macam respon yang diterimakan? Oleh sebab itu, sebolehnya saya nak elakkan menggunakan ayat berbasa-basi di atas. Bukan apa, tiap orang punya tafsiran yang pelbagai. Kita puji cantik pun salah, kalau kata huduh tataulah camne responnya.

Walau apepun respon yang diberikan, kecantikan itu abstrak. Tiap orang punya pandangan yang berbeza dan semua orang ingin kelihatan cantik. Yang penting cantik luar dan dalam, ye dak?

Monday, December 5, 2011

bumbung rumah baru

Dah lama rasanya pakai bumbung (header) yang terpampang wajah kami yang memakai baju sedondon itu . Tiba-tiba hari ini rasa nak tukar. Walaupun rumah kami tak kena banjir, tapi tangan tengah menggatal nak repair rumah. hihihihihihii..






Kali ini, saya rasa nak bumbung yang simple dan biasa-biasa saja yang penting sedap mata memandang. Tak nak lagi bumbung yang hebak-hebak (walaupun bumbung sebelum ni tak hebak tara mane pung!)




Akhirnya, dapatlah bumbung baru yang simple dan hanya ada kartun orang lidi. kehkehkeh... Cukuplah untuk kami berlindung dan mencoretkan semua tentang kita. Alhamdulilah

Wednesday, November 30, 2011

Gaya Cikgu Bedah versi Zarin

Bila semakin besar, macam-macam aksi yang ditunjukkan Zarin. Kadang-kadang lucu, kadang-kadang geram. Tapi saya sangat sukakan aksi-aksi Zarin yang telah dikerjakan oleh sepupunya, kakak.











Haaaaa, ada gaya macam Cikgu Bedah versi lelaki tak???.. Cikgu Bedah??? eh silap, ada gaya macam Cikgu Ishak (Tok wan Zarin) tak?hehehehehehehe, jangan marah ya Wan :p

Tuesday, November 29, 2011

Mak Ngah Nasi Dagang

Kalu tuang gi pata timor
Jangan lupa maghi sokmo
Negeri terengganu memang sohor
Tempat molek, tanah subor
Tempak Molek, tanah suhor
Na na na na na Terengganu kita
Na na na na na Terengganu kita


Masih lagi berkisar kepada entri jalan-jalan pantai timur yang dah lama tertangguh dek kerana sibuk (menyibukkan diri :P)





Kalau berdasarkan lagu Blues Terengganu kita, katanya



Kalu nok tra nasi dagang
Kita pakat gi kampong ladang


Tetapi hari tu, entah macam mana suami mengajak saya makan di Mak Ngah Nasi Dagang, berhampiran Simpang Empat, Chendering kerana menurutnya kedai tersebut agak popular dan rata-rata kata sedap.Bila dah ada testimonia begitu, mulalah panjang kaki nak mencuba. Kadang-kadang malu juga sebab saya orang Terengganu, tapi tak tahu kat mana makanan yang sedap, sebaliknya suami pulak yang lebih arif. (nampak sangat jarang balik kampungkan, :P)





Terengganu juga sinonim dengan keropok gete. Alhamdulilah kat situ juga turut menjual keropok gete goreng panas-panas. Sangat sedap ok! sungguh nikmat menikmati kepok gete.





Kemudian terpandang pula dengan kuih kegemaran saya iaitu tepur kapur. Apalagi, terus bukak plastik dan makan sorang-sorang. Tambahan pula tepur kapur tersebut merupakan bungkusan yang terakhir. Memang rezeki saya hari itu.





Untuk Zarin yang gemarkan pulut, saya pesan pulut lepa. Pun sedap juga. Aduii, kalau balik Terengganu memang syok habis sebab semua makanan sedap-sedap, semua sedap dan semua nak.

Pada pendapat saya, Nasi Dagang Mak Ngah ni sedap juga ditambah dengan harganya yang murah. Kira berbaloilah menikmatinya. Jika kawan-kawan ke Terengganu jangan lupa untuk singgah di Mak Ngah Nasi Dagang ya, pasti puas hati ;)

Wednesday, November 16, 2011

4th anniversary

16 November 2011, genaplah empat tahun usia perkahwinan kami. Alhamdulilah.



"Dan di antara
tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah
Dia Menciptakan untukmu isteri-isteri daripada jenismu sendiri,

supaya kamu
berasa tenteram dan dijadikan-Nya
di antaramu kasih sayang,
sesungguhnya itu merupakan
tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir".
(QS. Ar-Ruum : 21)



Kau bawa diriku
Ke dalam hidupmu
Kau basuh diriku
Dengan rasa sayang
Senyummu juga sedihmu adalah hidupku
Kau sentuh cintaku dengan lembut
Dengan sejuta warna


"Terima kasih Ya Allah kerana mempertemukan aku dengannya"


Friday, November 11, 2011

Sentap!

Dalam perjalanan pulang ke kampung untuk menyambut Aidiladha, kami sekeluarga cukup seronok. Yelah, balik kampung, sape yang tak sukakan? Kalau boleh nak cuti lama-lama. Zarin pula pantang kalau kereta berhenti, terus terpacul pertanyaan “dah sampai kampung ke?”.
Dalam keriangan itu, tiba-tiba


Zarin: Mama, perut mama besarlah. Mama gemuk!”
Mama: Hah?


Sentap hati mama bila si anak berkata begitu. Sang suami pula ketawa tak hingat.

Papa: Dalam perut mama ada babylah, sebab tu besar.
Zarin: Mana ade, perut mama besar, mama gemuk.


Huaaaaaaaa, sentap lagi hati mama ni. Baby apanya, segala jenis mak nenek lemak ada dalam perut ni. ekekekekekekeke

Mama mula menguji kepintaran anak dengan bertanya soalan terbalik.

Mama: Zarin, mama kurus ke gemuk?
Zarin : Gemuk.
Mama : Zarin, mama gemuk ke kurus?
Zarin: Gemuk!





Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Dah-dah, kali ini tak payah la kau nak sentap-sentap, Ida. Terimalah kenyataan yang kau tu dah gemuk, dah berisi. Kalau kau sentap pun bukan boleh kurus serta-merta. (tiba-tiba terdengar suara halus dari dalam diri).


Memang tak dinafikan badan saya agak berisi kebelakangan ini mana taknya, pagi nasi, tengah hari nasi, petang nasi, malam nasi, tengah malam pun nasi. Baju raya haji pun ‘sendat’ , jeans pun ‘ketat’. Huaaaaaaaaaa, sentap lagi sambil guling-guling.

Bila tanya suami ayat standardnya,


“Ok je, sama macam dulu.”


Bila dah kata “sama macam dulu”, apalagi automatiklah perasan kurus. Cuma kebelakangan ini, baru tersedar yang munculnya beberapa bonjolan comel, bahasa betulnya (lelemak berlebihan) di sana sini. Muahahahahahahahaha...


Nasib baik juga Zarin tegur. Yelah kanak-kanak tak pandai menipukan. Prihatin juga Zarin pada berat badan mama :P. Tapi bila tiba-tiba je cakap automatik sentap hati mama anak oiiii!

Lepas ni kena jaga makan, exercise dan amalkan cara hidup sihat serta pengambilan pil manjakani ‘syyyyyhhhh, rahsia wanita!’ Lain kali saya share ya ;)

Thursday, November 10, 2011

Leher takde!

Sudah lama kami tidak ke the garden, mid valley. Baru-baru ini kami ke sana untuk membeli barang. alhamdulilah ada :)

Alang-lang dah sampai, teruslah merayap-rayap pusing mid valley. Dah lama rasanya tak ke situ. Masa zaman belajar dulu, setiap minggu menapak ke mid valley, paling best hari rabulah. hehehehehehehe...

Sebelum boleh pusing-pusing dengan tenang, puaskan hati si kecil dengan menikmati ais krim. nyum-nyum...





suka makan ais krim hingga tak ada leher. Gambar fevret saya ni, nampak cute pulak Zarin wat aksi camni :)








** masih lagi busy, lalalalalalalalalalala, dah tak cukup tanah dah rasa nak pijak ni.

Thursday, November 3, 2011

Ben10

Budak-budak cepat sungguh bertukar minat, sekejap backyardigans, upin-upin, toy story, dan sekarang Ben10 pulak dah. Itulah anak bujang saya :)

Setiap hari sampai di rumah dia cakap

"Mama,Zarin nak tengok network (cartoon network)!"





Memandangkan dia minat Ben10, jadi saya pun belikanlah beberapa helai baju dan spender Ben10. Ingatkan okey, boleh tukar-tukar, tapi lain pulak jadinya. Setiap masa nak pakai baju Ben10, tengah jemur dah ambil nak pakai. Syukurlah Zarin yang jenis makan pujuk.

Cuma yang agak menggelikan hati, gambar Ben10 mesti berada di depan. Jadi pakai baju terbalik, spender pun terbalik, asalkan nampak Ben10. Selalu dia mengadu

"mama, spender masuk kat punggung!" muahahahahahahahaha..

Yela, kalau yang depan buh belakang, memang gitula jadinya :P

Bukan sekdar gemar menonton cerita Ben10, malah apa sahaja yang ada gambar Ben10 pasti nak. Aduhaiiiii, pening kepala mama nak oiiiiiii!!! Agaknya kalau petai balut dengan kertas Ben10 pun konfem nak :P


psttt: saya agak busy kebelakangan ini, saya sempat membaca sepintas lalu, jadi tidak dapat nak meninggalkan komen di rumah kawan-kawan. Insyaallah jika keadaan kembali pulih seperti sedia kala pasti saya singgah di rumah kawan-kawan ya. Dan terima kasih juga pada yang sudi singgah di sini :)

Saturday, October 29, 2011

29 tahun pada 29 haribulan

Yeaaaa, hari ini hari jadi saya :)

Alhamdulilah, sebaik terjaga pagi ini saya masih mampu melihat dan dikelilingi orang-orang tersayang. Syukur ya Allah atas nikmat dan kurnia yang telah Kau berikan.





Sempena permulaan hari ketika berumur 29 tahun, saya mendoakan agar Allah S.W.T memberikan kesihatan yang baik, memperoleh sebuah keluarga yang bahagia dan dimurahkan rezeki. Saya juga berharap menginjak ke usia 29 ini dapatlah saya memperbaiki diri kepada yang lebih baik insyaallah.

emmm, agak-agak ada tak surprise dari orang-orang tersayang ek?

Tuesday, October 25, 2011

satay ikan - wallaweiiii!

Saya merupakan penggemar satay ikan. Dulu masa kecik-kecik orang datang jual naik basikal. Tapi bila dah besar ni, masya-Allah, susahnya nak dapat!

Tapi bila dah jumpa memang borong sakan. Baru-baru ini ketika ke Terengganu, petangnya kami ke pasar minggu, sebaik sampai, terus terpandang satay ikan ni.. menonong pergi tak pusing kiri kanan dah! hahahahahah






Masa tengah bakar satay ikan ni dah beberapa kali telan liur. Kombinasi kuah pedas dan manis, pergggghhhh! sebaik bayar, terus sambil berdiri dan makan. Huhuhuhuhu...

Teringat lagi masa mengandungkan Zarin dulu, sanggup ke downtown cheras tengah-tengah malam beli satay ikan. Balik Alor Setar pula, tiap-tiap hari melanguk depan pagar sekolah Jalan Pegawai tunggu satay ikan. Kalau saya tak pergipun, anak buah yang akan belikan. heheheheheh..satay ikan, wallaweiiiiii!!!!

Welcome to the world lil princess

alhamdulilah, awal jam 11 pagi semalam saya mendapat khabar gembira bahawa kakak ipar saya selamat melahirkan bayi perempuannya.Masa itu juga sekeping gambar lil princess ini menghiasi skrin telefon bimbit saya.








Alahai comelnya, terus terbayang bau baby yang baru lahir, wangi je kan? Kakak ipar saya bersalin awal 2 minggu dari yang dijangka. Kalau ikut due date hari raya haji ni.














Apepun tahniah untuk abang dan kakak ipar saya. Dengan kehadiran ahli keluarga baru, maka semakin meriahlah keluarga kecil kami, alhamdulilah.

Nama masih belum ada, so buat sementara maksu panggil lil princess je la dulu. Tunggu maksu balik raya haji nie ya, abang Zarin pun dah tak sabar nak jumpa baby.

Untuk kakak iparku (Oje), selamat berpantang dan menyusukan bayi, jaga diri elok-elok ya :)

Tuesday, October 18, 2011

Mari potong kek

Kalau dah cheesecake, mesti kena simpan dalam peti beberapa jam atau semalaman baru sedap dimakan. Untuk birthday Zarin tahun ini, seperti permintaan Zarin, saya buatkan oreo cheesecake dengan ditampal edible angry bird, dihiaskan dengan snickers, cadbury, kitkat dan juga hirisan strawberry serta disimbahi dengan lelehan coklat ganache dan strawberry filling jadi meriah bila selera si kecik diadun bersama selera si ibu bapa. hikhik...

Apabila saya masuk sahaja kereta, Zarin dah cakap nak makan kek bird, cheese, kitkat dan strawberi. Sudahnya hari itu, langsung tidak menyimpang ke kedai seperti kebiasaannya. sukaaaaa!!!!




Seronok bukan main Zarin bila melihat kek birdnya. Siap panjat kerusi bukak peti nak ambil kek. hihihihhihihihihihi..Teruja sungguh anak bujangku ini ;) Siap cakap nak tiup ni! Nak tiup ni. dan bila cium kek dia cakap "ummmmmm, sedapnya bauuuuuuuuu!"




Untuk tidak hampakan permintaan, bagilah dia tiup lilin. Bukan sekali, tapi berulang-ulang kali ok! adusss-dussss! Memang teruja sungguh.





Dan akhirnya selamatlah kek bird dibedah siasat dan inilah keratan rentasnya. Jika tanya pada Zarin dan suami, confirmlah sedap. Zarin memang hantu cheese, so memang banyaklah dia makan. Jangan tak percaya kek tersebut habis sebiji kami makan ok!

Dan pagi ini Zarin masih lagi mintak kek birdnya. Sorry sayang, dah habis. Esok mak long datang mama buatkan lagi ya. Kali ini mungkin ada makan-makan sikit untuk ahli keluarga saya yang datang dari Kedah.

Jika ditanya hadiah Zarin..emmmmmm???? belum terfikir lagi nak bagi apa, mainan dah selalu sangat beli. Dia pun tak ada sebut nak apa-apa.

Agak-agak nak bagi apa yea? urrrrmmm, bagi Zarin adik boleh? ngeh-ngeh-ngeh! :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...