Friday, April 1, 2011

Raja buah

Kami sekeluarga bukanlah penggemar buah-buahan. Kadang-kadang dan jarang-jarang sangat beli. Bukannya apa, kalau beli memang akan kecutlah buah tersebut di dalam peti ais tak sempat makan.

Namun baru-baru ini, tiba-tiba kami jadi penggemar buah-buahan. Semuanya gara-gara Zarin yang ingin makan buah-buahan setiap hari.Bagus satu amalan pemakanan yang baik dan seimbang. Buah yang paling digemarinya adalah honey dew dan juga honey melon.



Jadi setiap petang pasti kami menyinggah membeli buah-buahan tersebut. Semalam honey dew tidak ada, sudahnya Zarin inginkan buah mempelam ini. Kalau tak silap saya jenis water lily. Yup sangat sedap dan manis serta harum semerbak. Zarin mampu habiskan 3/4buah tersebut.



Untuk mama cukuplah sekadar jambu apple ni. Sangat sedap jika dicicah dengan kuah rojak Mak Bee. Gulppppppp!!! sayangnya, 3 biji yang mama belikan hanya tinggal sebiji sahaja. 2 biji telah dikerjakan Zarin. Dia baling-baling jambu tersebut, "Ball" katanya. Huhuhuhuhu.

Maklum sajalah jika buah jambu dibaling, sudah pasti akan pecah dan lebam sana sini. Alahai, bertuah sungguh anak mama ni. Nak marah pun tak guna, sebab salah sendiri, tak simpan buah ni tempat tinggi, kan dah membazir.



Buah tembikai ini, Zarin juga yang nak, katanya buah "Apple". Mula-mula saya memang tak nak beli, tapi dia beriya-iya nak terpaksa beli juga. Hampir separuh juga yang dimakan.



Untuk papa semestinya Raja buah! Semasa mengambil saya di ofis, belum buka pintu kereta dah semerbak bau durian keluar. Memang sah beli durian lagi. Alangkah bagusnya jika kami mempunyai kebun durian. Sure suami saya berkampung di kebun tersebut 40 hari 40 malam agaknya :P



Bila dah beli durian, memang tak sah kalau tak buat pulut durian. Memang selang sehari kami makan pulut durian. Zarin pun sangat menggemari pulut durian ini, tapi dia panggil "nasi hantu durian". Bila letak pulut dalam pinggannya, awal-awal lagi dah cakap

"Alen nak nasi banyak, buh lagi, buh lagi"

Bab makan pulut durian ni Zarin memang "anak papa".

Cumanya hari itu saya agak risau kerana Zarin makan tembikai kemudian durian. Kata orang-orang tua dulu, tembikai tak boleh dimakan bersama-sama durian, nanti panas badan dan mabuk. Tapi alhamdulilah, Zarin nampak ok saja. Beberapa kali jugalah saya sukat suhu badannya.

Sejak semalam, saya dah pesan kepada suami supaya stop dulu membeli durian 1-2 minggu nie. Badan saya dah tak dapat terima kalau tiap-tiap hari makan pulut. Lemah dan tidak bermaya serta cepat mengantuk!

14 comments:

  1. dulu wak tu FIL keje kat perlis selalu kirim buah mempelam tu..memang sedap rasanyer..now FIL pun dah pencen.....kalu mkn durian plak memang suka mkn ngan pulut...lagi terangkat hehehehe.........

    ReplyDelete
  2. durian takleh campur ngan manggis dear..boleh kena semput atau stroke...hehehe meh datang kebun ayah akak boleh berkampung sama somi akak tu..dah muak makan durian hehehe..pelam harum manis tu kalo akak panggil ida..sedang berbuah lebat dirumah akak:)

    ReplyDelete
  3. wahhhh....sedap2 & segar2 nampak buah2 2 sumer....sara pn suke buah, dedi die lg suke..so, mmg umah kami harus sentiasa ade buah..

    ReplyDelete
  4. banyak sungguh buah2an..saya paling suka durian n mangga tue..sedapnya...

    ReplyDelete
  5. segar2 je semua buah tu...
    bgs zarin suka mkn buah...bgs utk kesihatan!hehehhe...

    yg plg i terliur mempelam ituuuuuuuuuuu.....harus cari blk nnt...hehehhe!

    ReplyDelete
  6. beb...terliur tgk pulut durian itu!!huhuhu...lapar....:)

    ReplyDelete
  7. i love pulut mangga... durin nih kureng skit.. tempoyak? mmg teman hantu ;p

    ReplyDelete
  8. kitorg mmg penggemar buah..x sah kalau xde buah dlm fridge hehehe

    buah fav of course durian & mangga :-)

    wina x pnh makan pulut durian..mcm sedap jek

    ReplyDelete
  9. da.. klo paed pantai, dia tak bg kids makn buah byk2. kecuali pisang. tp ntahla.. dah budak suka kan... bagi je selagi tak memudaratkan dak...

    ReplyDelete
  10. hehe..ni btul2 maka buah buahan ni.
    bagus skali..
    saya paling suka yang zarin makan atas skali tu.aihh..terliur.

    ReplyDelete
  11. adui, leleh tengok pulut durian tu, bila nak berkampung durian jugak ni...;-)

    ReplyDelete
  12. mmg bgus kalau budak2 dh suke makan buah kan.takpe bli je buat stok cuma kalau durian tu kena pantai skitla...yela budak kan...dia ne tau kot panas2 badan ke apa.good boy zarin.slalu2 mkn buah ye..

    ReplyDelete
  13. sedap dan menyelerakan pula tgk gambarnya,anak saya pun suka buah durian....

    ReplyDelete
  14. Ya allah..terliurnya durian tuh...kat klantan durian takde lg tau...biasanya musim durian dlm bulan 7 atau 8...kalau kitaorg g beli kat kedai time nih...huh mahal...jual kg la...tp dah tgk awk punya pic nih...mau sy pergi cari dan beli durian...ohhhh sy hantu durian!

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...