Monday, April 11, 2011

strawberi tiramisu yang angau

Minggu lepas saya memang angau tiramisu. Sudahnya setiap hari saya teropong blog Kak Nor Secubit Garam untuk melihat gambar strawberi tiramisunya. Dalam hati sudah berkobar-kobar ingin membuat tiramisu ini. aduhaiiiii, penangan tiramisu. macam orang mengidam pula. Tapi jangan salah faham, saya belum mengidam lagi yea, ekekekekekekeke



Jadi, hari minggu merupakan hari yang paling tepat untuk saya bereksperimen dan mencuba pelbagai resepi. Ok, malas nak berceloteh panjang, Kak Nor, dengan izin saya saya copy dan pastekan resepinya di sini ya. Resepi asal boleh dilihat di SINI




STRAWBERRY TIRAMISU (versi asal Blueberry Tiramisu)

resipi : Rabiatun


Bahan untuk syrup:(dapat 4 cup spt di atas)

150 g blueberry (strawberry) filling

80ml air suam

2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit

sedikit parutan kulit lemon ~ optional


Bahan2 lain:

250g cream cheese

125g whipped cream

125g whipping cream

50g gula icing~ shiffted

1 peket biskut tiramisu

sedikit buah blueberry segar ~ ni Tun tak letak sbb takde stok.


Cara:

1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.

2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.

3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.

4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.

5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

* K.Nor guna whipping cream aje sbb tak ada stok whipped cream, jd K.Nor letak 250 whipping cream ** dlm adunan syrup tu K.Nor tambah 1 sudu kecil gelatin (halalgel) dan panaskan kejap atas api (selepas dah bancuh semua bahan2) tu supaya gelatin tu larut (saja letak nak kasi syrup tu tak cair sgt) *** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup




Walllahhhhhhh! Memang angau saya terhadap strawberi tiramisu ini berbaloi-baloi. Memang super duper sedap ok, tak tipu!!!! Bila dah siap semua, baru 10 minit letak dalam peti sejuk, zarin dah ambil satu bekas. "Aiskrim" katanya.


Saya dan suami juga begitu, sorang kelek satu bekas, kejap je dah licin. Memang kami akan repeat lagi untuk buat strawberi tiramisu ini. Mungkin akan ubah kepada blueberry tiramisu pula. Ekekekekekekeke






Memang sangat berpuas hati apabila apa yang kita buat disukai oleh kaum keluarga. Terasa hilang penat dan terasa begitu dihargai apabila pujian tidak lekang dari bibir orang tersayang.


Dan Zarin pula


"Mama bagus, gud!" sambil memeluk saya.


Hehehehehehe, memang minggu lepas kami asyik bercheese sahaja. Sori ye mr. papa, lepas ni mama temankan papa pi gym yea. ekekekekekekekek. apepun terima kasih pada kak Nor kerana berkongsi resepi yang sedap ini :)


pstt, tensen betul dengan setting blogspot nie, asyik lari-lari je. aduhaiiiiii!!!! Kawan-kawan ada mengalami masalah camni tak?

43 comments:

  1. nampak mcm sdp..nak sngt ada masa dan peluang utk buat strawberi tiramisu ni..

    ReplyDelete
  2. nmpak sungguh menyelerakan..nyum..nyum sambil telan air liur..he..he

    rasa sgt tak cheese dia...sdap mkn sjuk2 ke?

    ReplyDelete
  3. serius tertelan telan air liur tgk!
    haduiii..mane nak cari nie...:)

    bw laju-laju!

    ReplyDelete
  4. rajin nyer ida
    tgk gambar pun dah terliur

    ReplyDelete
  5. wah... nengok gambar pun dah terliur...

    ReplyDelete
  6. salam ida, terima kasih sudi cuba resipi tiramisu strawberry ni ya.. alhamdulillah... sedap kan.. dan puas hati bila dapat buat sendiri.. dan senang hati gak bila org lain makan dgn bersungguh2... mekasih sekali lg ya :)

    ReplyDelete
  7. uishhh mmg nmpak sdp betul ni...cam kt kedai...leh cuba nnti kalau ade masa...ha ratunye setting blog pun sama sik lari2.nympah.

    ReplyDelete
  8. WOW! macam dessert kat hotel. Terbeliak n terliur...hehehehe

    ReplyDelete
  9. uii..lazatnya..mcm nak cube jek..

    ReplyDelete
  10. betul2 macam desert kat hotel, bestnye...nitik air liur..;-)

    ReplyDelete
  11. ishh..terliur tgk zarin makan camtu.
    and ida pun sgtla rajin buat itu ini kan.

    kena jadi inspirasi ni..
    =)

    ReplyDelete
  12. Idazs pakai whipped cream/whipping cream jenama apa yer?Teringin nak guna time buat triffle,tp x brani bli.takut x halal.

    ReplyDelete
  13. tgk gambar aje dah terliur....mesti sedap lah tu..

    ReplyDelete
  14. oh..menitik air liur atk keybod..terliur la ida..hehe

    ReplyDelete
  15. adoi...
    sedapnya ida..
    bila nak buat gathering, ida bawak tiramisu nih? hehehe

    ReplyDelete
  16. bestnyer...ade masa nak cubalah...hehehe

    ReplyDelete
  17. Aduhaiiii strawberry tiramisu mu sangat menggugat iman perut ku oh huhuhu

    ReplyDelete
  18. aduh ida meleleh air liur akak... menyelerakan.... hehehehe bila nak bg rasa nie...+

    ReplyDelete
  19. *Ms Serry*Fatieha: Insyaallah ada. senang je buat tiramisu nie. Aritu sy buat lps balik keje, dlm kul 6, kul 8-9 mlm dh buleh makan. memang senang sgt2,

    ReplyDelete
  20. NM02: rajin mencuba dan yang penting puas makan. boleh tambah2. heheheheh

    ReplyDelete
  21. Murni Delights: vill, dia rasa cam aiskrim, ada rasa nescafe/coffee/strawberi masam manis, bau wangi lemon lagi. mmg sedap! cheese tu x rasa sgt

    ReplyDelete
  22. ♥ Mrs.Eady ♥: Izwa, kat delicious ada jual, tp coffee/blackforest. sedap juga yang tu :)

    ReplyDelete
  23. nuyue: rajin bab ternak lemak ni nuyue, hahahahahha, tapi serius sedap bangat!

    ReplyDelete
  24. MamaJue & PapaMimi Story : jue, tryla, mmg berbaloi buat, pasti papa mini dan cikebal suka :)

    ReplyDelete
  25. Pala Maldini: hehehe, saja bagi papa Nurin terliur dan g cari kek utk nurin. :P

    ReplyDelete
  26. K.Nor: terima kasih juga sbb singgah sini dan berkongsi resepi yang sgt sedap ini. saya mmg suka sgt blog kak nor. sekarang duk anagau brownies mocha orange pulak. tiap2 ari duk teropong tu :)

    ReplyDelete
  27. ratusiput: cuba jgn tak cuba, nak buat pun senang. yang penting sedap! ;)

    ReplyDelete
  28. ~ Ida ~: kak ida, mcm kat hotel ke? buleh jual la lps nie, ekekekekekekekek..

    terliur ke? nanti nak dtg jln rumah bgtau, buleh sy buat nie ;)

    ReplyDelete
  29. Krsty Pinky : cubalah dear, mmg sedap tau!

    ReplyDelete
  30. - dieyana -: yang ni x sempat bagi rasa, 3 orang mkn pun dh licin. heheheheheh

    ReplyDelete
  31. ashra: eheheheheh, rajin menternak lemak :p

    entahlah ash, bila kita try buat sesuatu tu menjadi, otomatik terus nak cuba dan belajar lagi. walaupun berguru di internet, alhamdulilah menjadi.

    inspirasi?? hahahahahahha.. malu pula, jom kita sama-sama belajar :)

    ReplyDelete
  32. Suhana Shahril: saya selalu beli Anchor.

    Menurut kenalan di FB saya, kak Sue Aleen

    "Krim putar Qwip. Jika tiada tanda halal dari Jakim, pastikan ada tanda circle K @ U pada produk. Kebanyakan yang bertanda K @ U ni dari US. K stands for Kosher."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kosher_foods

    Harap dapat membantu :)

    Tak pernah lagi buat triffle

    ReplyDelete
  33. ct N honey: mmg sedap yang amat! mcm aiskrim :)

    ReplyDelete
  34. risa : saja tayang bagi akak geram, tapi org tak sihat x buleh mkn nie, sbb sejuk nanti batuk :P

    ReplyDelete
  35. Cikyan bini MrRuffey: try la buat, senang je dan berbaloi-baloi.

    ReplyDelete
  36. sya: kak sya, bila ada gathering nya? insyaallah kalu sy join sy buat nie :)

    ReplyDelete
  37. Ila: selamat mencuba, sure berbaloi-baloi

    ReplyDelete
  38. MAPPIAU: bukan perutmu saja, perutku pun. Dah terasa kat tetak ni masam, manis, coffe, lemon dan haruman strawberi itu. gulp!

    ReplyDelete
  39. - Suraya -: kak, nak rasa kena orderlah :P

    Camne nak bg rasa, siap je licin kami tiga beranak makan. hahahahaha

    kak fatin kan pandai masak, try la buat, memang sedap giler.

    ReplyDelete
  40. ye ke kak cheese tak rasa sgt..erm..telan air liur..he..he vill ngan hubby kurg skit cheese tpi nmpak mmg menyelerakan..

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...