Monday, May 23, 2011

color tema raya 2011?

Sana sini orang mula memperkatakan tentang baju raya. Yelah tinggal beberapa bulan saja lagi umat Islam akan berpuasa seterusnya menyambut hari raya aidilfitri. Setiap tahun pasti pening memikirkan color tema ini.

Untuk makluman, saya bukanlah seorang yang cerewet. Setiap kali membeli baju raya, saya biarkan suami dahulu yang memilih warna untuk baju Melayunya. Kemudian saya minta tolong salesgirl carikan beberapa pasang kain yang matching dengan warna pilihan suami. Selepas itu, baru saya membuat pilihan. Mudahkan? Tak perlu pening kepala.

Jom kita soroti color tema raya kami empat tahun lepas.



2007 (zaman berdua-duaan)




2008 (zaman kembang semangkuk, menunggu hari untuk meletup!)



2009 (zaman kembali slim)



2010 (verangan ala-ala pengantin baru)



2010 (payah nak amik gambar sekali + Zarin tengah selsema)






2011??? masih lagi menjadi tanda tanya!



Jika tahun lepas kami memilih color dari kain sekayu, adakah tahun ini akan berulang lagi tema kain sekayu ini? owh masih lagi belum membuat apa-apa keputusan. Color pun masih lagi berfikir. Kain pun confirmlah belum beli kan? Suami saya pula bila bertanya,

"Nanti kita pergi kedai kita pilih, macam-macam warna ada, senang cerita!"

Memanglah senang cerita sayang oii, tapi saya pulak nanti yang payah cerita. Ada ke orang nak ambil tempahan lagi??????Sekarang pun tempahan untuk menjahit baju raya dan banyak DITUTUP!

Emmmmm, atau mungkin juga saya akan beli baju readymade? Masih lagi berfikir-fikir.


Kawan-kawan macam mana? dah ada color tema? Dah tempah baju raya?Fesyen apa tahun ini? Jom kongsi-kongsi, mana tahu dapat ilhamkan?

36 comments:

  1. akak selalunya, baju raya beli yg readymade aje, senang, tapi tetap sama warna....hehehehe

    ReplyDelete
  2. belum buat apa2 keputusan lagi..uhuhuhu....

    ReplyDelete
  3. blom beli jugak...tp, dh ckp ngn tailor suh reserve utk jahit baju kami..sblm puasa la kot br beli kain..

    ReplyDelete
  4. tahun ni tema pink!!ku berjaya pujuk en.hubby!yeaayyy....tapi x tempah lagi looorr......huwa.....

    ReplyDelete
  5. HEHHE BAJU RAYA PERTAMA DAH SETTLE. DAH HANTAR JAHIT PUN.. MOMMY PUNYA SEDANG BERSUSUN MENGHANTAR JAHIT...3 DAH SELAMAT DI TAILOR. YANG LAIN LAIN SEDANG BERSUSUN MENGHANTAR TAILOR. KENA MERANCANG NANTI KOPAK KALAU SEKALI GUS SIAP.. HEHEH...

    ReplyDelete
  6. ratu settle dah.awal2 lg dh settle.sme dh kat tailor.tema tahun ni cik kitol pilih...kale milo :)

    ReplyDelete
  7. nuyue belum buat apa2 keputusan lagi..baju raya tahun lepas ada lagi yang xpakai...adakah masih muat dgn perut ku yg makin membesar ini..heheh

    ReplyDelete
  8. dah beli dan tempah..tahun ni warna coklat gold..nasib cepat coz mmg org tu dh tutup amik tempahan...

    ReplyDelete
  9. hehe.sweet kan tema sekayu ni..
    so,bila keputusannya?nak gak tahu ni..

    =)

    ReplyDelete
  10. ayo...blom pk lagi nih..cuak la..
    baju sendiri boleh kot men blasah jek beli last min :P
    tp anak2 tula..aisehh~

    ReplyDelete
  11. tema masih diatas awangan lagi.. silver ke hijau..

    kain dh bertimbun2 tapi belum hntar tukang jhit lagi.hhe.he..

    erm.. baju hubby belum beli lagi..nnti tinggal beli yang dh siap je..

    ReplyDelete
  12. eB sokmo bli siap... color aper eh?... blom pikir lagi... hik3

    ReplyDelete
  13. kami pn tatau lagi nak beli kaler ape..rafiq n abah ajela melaram..ibu dia ngah sarat time tu..pakai jubah aje kot..eheheh

    slaam kenal & thanx folo my blog..dah folo balik..:-)

    ReplyDelete
  14. sy pun tgh duk pikir nk tema colour apa..oren ker purple?oren ke purple?purple ke oren...waaa pening

    ReplyDelete
  15. hermmm..theme kaler tu dah ada..adik2 pilih..cuma,dgn keadaan pizikal ku ini..haha,camno nak tempah baju kan..kan..kan :p

    ReplyDelete
  16. tahun ni amik oren la...ok tak? hehe

    ReplyDelete
  17. ♥MAMASYAZA♥: saya pun suka yang readymade sebenarnya, sebab bila pakai mmg terletak elok. Cuma bila dah berkahwin ni sgt sukar nak cari yang sedondon. sob-sob

    ReplyDelete
  18. - dieyana -: kita serupa, sob-sob

    ReplyDelete
  19. ejan sara: dh reserve ok sgtlah tu, at least dia nak jahit juga. daku tailor yg daku suka nun jauh dikedah nun!

    ReplyDelete
  20. ♥Mrs.Eady♥: pink? cantik tu, kami suka pink wahwah! camne mu pujuk ni babe?? ce cite ce cite :P

    ReplyDelete
  21. etiey.com© : wah raya sakan ni :), belum terfikir lagi nak beli baju raya, coz kami mmg suka last minit! hahahahha

    ReplyDelete
  22. ratusiput: wah dah settle, bagusnya. Color milo menarik juga tu, jarang orang pakaikan?? tak sabar nak tunggu gamba ratu berbaju raya nanti :)

    ReplyDelete
  23. nuyue: bei dress la, cantik, tak pun kaftan :)

    ReplyDelete
  24. nur rabiatul adawiyyah: coklat gold? cantiknya, saya suka. Itulah, kebanyakna dh tutup tempahan, sob-sob

    ReplyDelete
  25. ashra: keputusannya tatau lagi bila. tapi dalam kepala terbayang kain sekayu lg tahun ni, kehkehkeh

    ReplyDelete
  26. Krsty Pinky: daku pun rasa last minit juga rembat.

    Kalau baju kurung budak, cuba tgk kat Lizothman.com

    baju kurung cotton dan berkualaiti tinggi :)

    ReplyDelete
  27. Murni Delights: silver akak suka, tapi hubby x nak pulak, sob-sob

    kain dah bertimbun tu xde mslh, kak ida ni kain yang tak lipat mmg bertimbunlah, kain baju kurung takde lagi, hikhihkihkihk

    ReplyDelete
  28. eB ezrin: rasanya nak beli yg siap jugak tahun nie, biasa Eb beli kat mana?

    ReplyDelete
  29. rose --{@ ibuRafiq @}--: salam kenal,tq sudi singgah :)

    OOO, kalau pakai drees @ kaftan pun cantik jugakan? tiba-tiba teringan raya 2008, berjubah juga sebab tgh tunggu hari nak meletup!

    ReplyDelete
  30. mamashikin: dua-dualah :)
    saya pun ingat nak beli purple juga

    ReplyDelete
  31. sasha @ mumyalya: beli ready made je la, raya ni dah slim :)

    ReplyDelete
  32. gee ryder: oren ok sgt. suka juga warna tu :)

    ReplyDelete
  33. saya ade 3 helai kain yg perlu ditempah...adoi..

    ReplyDelete
  34. hehehe...ai punya pon dah tempah!!!
    yeayyyy

    ReplyDelete
  35. .:mUnies:.: bestnya, cepat2 g tempah. saya 1 pun takdak lagi, sob-sob

    ReplyDelete
  36. risa: yeaaay! syoknya. ni yang buat saya jeles ni! nak baju raya, nak baju raya. :)

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...