Tuesday, August 9, 2011

Chicken pox

Dugaan di bulan Ramadan, Zarin Shah terkena chicken pox pula. Sob-sob. Apa nak dikata sudah ketentuanNya.

Hari ahad yang lalu, kami ke KLCC. semasa di dalam kereta, Zarin asyik menggaru tangan kirinya. Katanya "Nyamuk gigit". Bila saya amati, terdapat bintik merah dan didalamnya ada cecair. Dalam hati saya sudah terdetik, ini pasti chicken pox! Tapi hanya satu biji saja. Bila selak-selak baju tengok belakang, perut dan muka serta kaki langsung tiada apa-apa bekas. Zarin pun ok saja, tak banyak kerenah. Diam di stroller sambil menonton kartun kegemarannya.





Ketika papa sibuk memilih baju, Zarin sudah merengek nak makan KFC, jadi saya membawanya ke KFC, habis sektul drumstik dimakannya. Selesai makan, lalu pula di hadapan Auntie Anne, nak pula choc stick, so belikan lagi, habis tiga ketul dimakannya, sungguh berselera.

Kemudian mula membuat aksi geding geliat dalam stroller, pujuk punya pujuk nampak pulak New Zealand Natural ice cream, apalagi, belilah satu scoop dalam cone perisa durian. Selepas itu, dia tersangatlah ok boleh membeli dengan aman.






Selepas itu, dia mengadu lagi,

"Nyamuk gigit gatalla mama" sambil menunjukkan tangannya itu.

Lantas saya terus ke watson untuk membeli calamine lotion. Masa Zarin berumur 8 bulan, Zarin kerap terkena campak sekam, jadi sedikit sebanyak berkenaan calamine lotion saya tahu.

Petangnya pula, saya lihat badan dan muka Zarin sudah ada bintik-bintik itu. Jadi saya sapukan calamine lotion untuk mengurangkan gatal. Kadang-kadang dia merengek juga, sikit-sikit merajuk. Mungkin badan tak selesa.

Kemudian saya call pengetua neserinya bertanya jika ada budak-budak yang terkena chicken pox. Rupanya memang ramai juga. Jadi zarin terpaksalah dikuarantinkan.

Di sini saya kongsikan sedikit info berkaitan chicken pox yang diambil dari sini

1.Virus chicken pox boleh berjangkit melalui udara apabila pesakit bersin atau batuk, sentuhan ke atas bintik merah yang telah pecah dan juga melalui pakaian yang pesakit.


2.Virus chicken pox kekal aktif dan boleh berjangkit kepada orang lain walaupun sewaktu terapung diudara dan dimana-mana permukaan selama 2 jam.


3.Virus demam campak mula berjangkit kepada orang lain 4 hari lebih awal sebelum pesakit pertama mula mengalami gejala chicken pox atau 4 hari selepas ruam muncul.


4.Virus ini juga mengambil masa antara 7 ke 14 hari untuk membiak didalam badan yang telah dijangkiti sebelum ruam muncul. Tempoh pembiakan ni dipanggil sebagai tempoh inkubasi


5.Sebenarnya agak sukar untuk mengenali gejala jangkitan awal chicken pox ni sebab gejala awal yang muncul ialah batuk, selsema dan sakit mata sebab sebagai ibu bapa biasanya kita akan menganggap anak kita terkena selsema atau demam biasa. (Zarin memang ada sakit mata baru-baru ini)


6.Penyakit ini boleh menjadi antara wabak yang serius dan boleh membunuh di negara yang mengalami bencana alam dan peperangan kerana kebanyakan penduduk akan bersesak di kem perlindungan dan tidak dapat menerima rawatan yang mencukupi

Sebenarnya, bila diamati, setiap tahun (tahun ini masuk tahun ketiga) ketika umat Islam bakal menyambut ramadan dan menjalani ibadah puasa, kesihatan Zarin pasti akan terjejas,



Semoga Zarin cepat sembuh, Amin

12 comments:

  1. alahai..mmg dugaan betul la

    harap² Zarin kuat & cepat sembuh ye, nak raya niiii :-)

    ReplyDelete
  2. alahai...sian zarin hope cepat2 sembuh okey beb :)

    ReplyDelete
  3. kesian zarin, moga cepat sembuh! betul2 dugaan ramadan!

    ReplyDelete
  4. semoga lekas sembuh ye..
    sian dia kene chicken pox..
    jgn mkn yg gatal2 tau~

    ReplyDelete
  5. sama la cam akak pun, sikecik demam, sikakak pun demam jugak. dah 3 hari x boleh pegi skolah.
    semoga zarin cepat sembuh ok

    ReplyDelete
  6. moga cepat sembuh ye...
    sian zarin,mau tergaru2 gatal mereyam kan..

    takpe,yang penting raya da setel and pulih sepenuhnya nanti..

    ReplyDelete
  7. sian zarin..anak buah akak pun kene gak..semoga cepat sembuh yea syg...

    ReplyDelete
  8. hmmm tahun lepas pun saya kena jugak... sekali ngan anak2 pun kena... mula2 anak yang pertama.. pastu anak yang kedua... pastu last sekali saya yang kena..

    ReplyDelete
  9. zarin, cepat baik ye sayang...sian dia...

    ReplyDelete
  10. get well soon yer syg.. aduh nk rayer laks tuh

    ReplyDelete
  11. moga zarin cepat sembuh ye kak

    ReplyDelete
  12. sian alen, kena campak pulak.. semoga cpt sembuh yer.. sian mama, kena cuti lah yerr utk jaga alen...


    campak ni panas dalam badan ke kak ida ? agaknya dpt ice cream durian rasa sedap badan die kot aritu, tu yg tk kacau mama papa die soping :)

    hope cpt smebuh yer,... nk raya dhni alennn....

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...