Friday, December 9, 2011

huruf tangga...ngeeeeeeeeeeee

Setiap malam sebelum tidur, zarin pasti akan menonton atau membaca ABC. Dia sendiri dah tahu nak search ABC song. So dari satu versi lagu ABC ke satu versi ABC berputar. Ada yang ok dan ada yang entah apa-apa. Layankan sajalah.

Semalam, ketika pulang dari kerja, kami singgah di kedai runcit yang berhampiran dan Zarin lantas mengambil sebuah buku ABC, jadi kami belikan sahaja walaupun sudah banyak juga buku ABC di rumah. Lagi selamat dari beli mainan yang baru sampai rumah dah rosak! Grrrrrrrrrrrr!!!!!

So semalam bermulalah episod menelaah buku baru. Buku baru katakan, so memang diusung ke hulu ke hilirlah.

Nak dijadikan cerita, mama dan Zarin sudah siap landing di katil sambil sama-sama belajar dan mengajar ABC. Mama ajar Zarin, Zarin ajar mama.

Bila mama terpejam, terus dikorek mata mama,

"mama jangan sleep, baca ABC dulu".

Nak tak nak mama besarkan mata yang dan sedia sepet nie..sob-sob..

Mama: Ni huruf apa?
Zarin: A..B...C...D... hinggalah seterusnya, berulang-ulang kali.

Kemudian giliran Zarin pula menyoal mama
Zarin : ni huruf ape?
Mama : A..B...C...D...

Kemudian baca lagi dan lagi.

Mama: Ni huruf apa?
Zarin: Huruf tangga!
Mama : ????????????

Nak tahu camne huruf tangga Zarin? lihat gambar di bawah ini!







Hahahahahahahahaha, saya bantai gelak. Huruf H dikatakan tangga. Aduiiiii, pecah perut ok! Entah macam mana dia boleh kata huruf tangga. Tak dinafikan huruf H ini kelihatan seolah-olah tangga. Aduiiiila anak aku, terus teringat cerita P. Ramlee yang belajar alif ba ta yang ada huruf jin mata toncit tu! kahkahkahkahkah!.

Zarin-zarin, macam-macam lah kamu ni. tu belum termasuk komen gambar-gambar yang ada di buku tu lagi.

O = orang utan. Adalah gambar seekor orang utan. dan Zarin cakap


"mama, bear tak mandi lagi ni, bear busuklah!"

Pitaaaaaaaaaaaaaammmmmmm mama!!!

7 comments:

  1. hahahah..seronok kan layan bdk besar zarin ni membaca.kdg2 smpai tak terpikir dia punya pemikiran tu mcm org dewasa.

    ReplyDelete
  2. alolooo comeynya H jdk tangga..tp mmg tau, ape dorg nya terjemahan mmg kelakar... ade je idea

    ReplyDelete
  3. ekeke.. kelakar tp bdk-bdk ni mmg berimaginasi.

    ReplyDelete
  4. haha...comei2...
    tangga nak panjat huruf ape tu...

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...