Wednesday, April 18, 2012

Himalaya Forest Honey

"Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir." (Surah an-Nahl: 68-69)


Surah An-Nahl ayat 69 Allah menjelaskan bahawa madu yang keluar daripada lebah berperanan sebagai ubat bagi pelbagai jenis penyakit. Bagi penyakit pada otak seperti lemah berfikir dan mudah lupa, amalan meminum madu lebah dikatakan dapat membantu mengatasi penyakit tersebut.

Sumber, di SINI

Umum mengetahui bahawa madu lebah memang tersangatlah banyak khasiatnya. Di pasaran juga terdapat pelbagai jenis dan keluaran madu yang dijual. Terpulanglah kepada kita sebagai pengguna untuk memilihnya.


Keluarga saya pula memilih Himalaya Forest Honey. Kami sekeluarga memang mengamalkan makan madu Himalaya ini, satu hingga dua sudu teh, dua kali sehari. Zarin pun sangat sukakannya.

3 comments:

  1. Kakak memang guna madu selelu ida.. anak kakak sekarang nie pun batuk kakak bagi madu+lemon usahalah walau belum kebah lagi...

    ReplyDelete
  2. bagus madu ni, kami pun ada gak minum, tapi yg setia dgn madu-iman lah.... dia yang tolong ingatkan kami, "mkn madu!" ^_^

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...