Tuesday, May 8, 2012

Mee Jawa @ Publika, Solaris Dutamas

Bila dah tak tahu nak masak apa, maka mulalah menggoogle kedai-kedai makan yang best untuk dilawati. Perangai saya, bila dah balik kerja memang malas sangat dah nak keluar. Bukan apa sebab kena iron baju tukar baju segala bagai, oooo, mak malas bab-bab tukar-tukar baju banyak kali ni :p. Tapi bila perut dah lapar, gagahkan juga diri untuk ke kedai makan, itu pun pasti cari tempat yang paling dekat dengan rumah.

Akhirnya kami memilih untuk ke Kafe Mee Jawa, Solaris Dutamas/ PUBLIKA. Sangat ok kat sini sebab ada Tutti Frutti kegemaran Zarin, ada Subway, boleh tapau nanti dan ada juga Chatime :). Kami sampai pun dah lewat juga, antara pukul 9.00 malam kot.
 

Setelah memilih tempat duduk yang bersesuaian, kami mula memesan makanan. Sementara menunggu makanan sampai, kami borak-borak, layan Zarin yang mulutnya sangat becok hari itu. Ada ke patut dia cakap

"Mama, kedai ni banyak asaplah, jom makan kat lain". ^_^

Betuah sungguh budak kecil ni, hinggakan waiter tu gelak sakan dengar ayat dia tu.

Sebenarnya bukan banyak asap, cuma mereka masak disebalik dinding kaca, jadi nampaklah berasap di dalam bilik kaca tersebut. haiyoooo...



Lebih kurang sepuluh minit menunggu, makanan pun sampai. Bagus, sungguh cepat dan tangkas sekali servisnya. Tak perlu tunggu lama-lama dan paling penting tak perlu buat muka kemut atau muka sembelit sebab bosan menunggu :P


Cuma yang bising sikit dan muka tak puas hati ialah Zarin. Sebab karipap dia lambat sampai.

" isk, mama mana karipap Zarin ni? Zarin nak karipap!"

" Kejaplah, uncle tengah goreng tu, nanti uncle hantar. kata saya cuba memujuknya.

"Zarin nak karipap! Awat lambat sangat? Zarin nak merajuklah macam ni!" sambil peluk tubuh.

  Haaa, gelak lagi uncle waiter tu tengok telatah Zarin. Tak lama selepas itu, karipapnya pun sampai.

  Sabo jelah dengan perangai anak bujang ni. phewwwwww!


Alhamdulilah, makanan di Kafe Mee Jawa ini memang menepati citarasa kami, mee jawa memang sedap, dah la banyak pula tu. Asam pedas ikan pari pun best. Hingga tak sedar licin nasi sepinggan :P. Dekorasipun not bad. Siap ada basikal antik lagi kat depan nun. Bolehlah nak kayuh kalu larat. Cuma yang tak berapa nak comeynya karipap Zarinlah. Rasanya kalau saya buat lagi kemas kelimnya, intipun surelah lagi sedapkan? hahahahahahaha. Apepun yang penting Zarin suka.

Sebenarnya terdapat pelbagai lagi pilihan resepi yang boleh dinikmati. Ada nasi goreng, laksa, mee kari, cucur udang, roti, fries dan sebagainya. Harga pun berpatutan. insyaallah kami pasti datang lagi.

Jika berminat untuk ke Kafe Mee Jawa bolehlah ke sini

Kafe Mee Jawa
A1-G2-09, Solaris Dutamas,
No.1, Jalan Dutamas 1,
50480 Kuala Lumpur.
Tel: (603) 6205 5566
Business Hours: 8am – 10pm daily

Psstt: sebenarnya ada pelbagai restoren kat Solaris Dutamas/Publika ni. lain kali kami nak try makan di Ben's pulak. Haritu tengok ramai sangat orang. Confirm sedap ni. ^_^

9 comments:

  1. tak pernah makan mee jawa tp nampak sedap!

    ReplyDelete
  2. arrgghhh..tidakkk...terliuuuurr!!!arrgghh...tidakkk..

    ReplyDelete
  3. panasnya cuaca hari ni.. bestnya kalau dapat minum laicikang tu...

    ReplyDelete
  4. cantiknyeee gambar kak............ bila la boleh tangkap gambar seterang ni..

    ReplyDelete
  5. Cina punya kedai ni

    ReplyDelete
  6. Boleh ka makan sini.

    ReplyDelete
  7. Ye betul.carila kedai lain jika kita tau ini kedai cina.byk org Islam jual sini jugak org melayu cari.apa la jadi

    ReplyDelete
  8. hey there,, im doing my research sebenarnya im not familiar with publika/ damansara area.. not familiar at all really. but i kind of pending utk dpt internship kat publika nanti in May 2013 so im dong my research, i nk cari bilik untuk disewa dkat2 dgn publika yg accessible by public transportation.. i nk tau tmpat mana yg bole sewa yg terdekat dgn publika, can u help me? i would really appreciate it cuz reading from ur blog i dpt impression tht mcm ur house is nearby..
    email me wen u can? srry if mengganggu =)
    marainasaufi@yahoo.com

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...