Thursday, August 16, 2012

Persiapan raya yang ala kadar

Tahun ini saya tidak beriya dan teruja untuk menyambut hari raya. Perasaan pun biasa-biasa saja. Jika sebelum ini pakaian di pagi raya sudah semestinya berdondon-dondon, tapi tahun ini caca merba. Tak tahulah macam mana, so tunggu sajala 1 syawal nanti Hahahahahahaha.. Ramai yang kata mungkin pembawakan kot :P 

Jadi tahun ini saya tidaklah shopping sakan. Sepanjang ramadan, selepas berbuka langsung tak pernah ke Mall sebab mr. papa nak pergi terawih. Jadi kami hanya dua kali jejakkan kaki ke One Utama kerana butik baju kegemaran kami untuk Zarin hanya ada di sana. Saya suka shopping di situ kerana semua baju dan jeansnya memang terletak elok bila disarungkan ke badan Zarin. 

Dah namanya budak-budak, kalau boleh semuanya mahu baru. Dari kasut, stokin, baju, dan sebagainya. Cumanya Zarin tak boleh nak try banyak-banyak kali kat rumah, kalau tidak memang selamatlah dipakainya. Tak dan tunggu raya :)

   

Dan inilah kasut raya Zarin, Tapi dah selamat pakai 2-3 kali :P . Ingatkan tak payah beli sandal, sebab sandal teva masih baru. Tapi dalam kereta tadi zarin berkata:

"Mama, kasut crocs red Zarin ni dah kecik, sakit kaki Zarin. Kita beli yang green kat Utama haritu mama. Ada Ben10!"

Haaaa, sudah. Baru je nak save bajet tak payah beli sandal. Dah bersungut pulak dah. Nampak gayanya kena cari jugalah ni. Kesian pulak nanti. Kalau nak cari kasut mestilah pilih yang selesakan. Crocs jugak pilihan hatinya. Hari ni, Mr. Papa cuti, jadi sempatlah kot dia bawak Zarin pergi beli kasut crocs kat one utama nanti. Kalau tak ada di situ, kat Plaza 1 Mont Kiara pun ada. 

Jadi alhamdulilah semua persediaan raya Zarin dah 95 % settle. Baju Melayu saya beli di Bak Tailor. Bak Tailor memang kegemaran saya dan suami. Baik dari baju mak bapak hinggalah ke anak. Lucu bila teringat kisah minggu lepas, saya terpaksa tunggu sehingga orang siap sembahyang jumaat sebab baju melayu size 4 tergantung di depan jemaah yang sedang solat. Cuma perlu beli songkok sahaja. Tak apa, kita terjah Pekan Rabu sajalah.

 


Untuk kuih raya pula, saya hanya membeli dua jenis kuih raya. Yang lain ambil sahaja rumah mak nanti. sistem barter kan? :P Dan almond cookies di atas memang kegemaran keluarga saya. nyum-nyum. Saya hanya sempat buat 3 jenis sahaja. Mak yong penat dah nak buat banyak-banyak. Nampaknya hari ini dah ramai yang bercuti. Kepada yang ingin balik kampung tu, 'Berhati-hati di jalan raya". 

Pssstttt: semalam dapat SMS dari ayah mertua katanya "kami akan beraya di Langkawi". Hohohoho.. pengalaman baru ni :)

6 comments:

  1. wah..pembawakan ye..
    take care
    selamat hari raya maaf zahir batin =)

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya besan..kiss for menantu ai bebanyak okeh..hehe

    ReplyDelete
  3. almond cookies tu nampak sedap sangat lah dik. terliur akak :-)
    anyway selamat hari raya aidilfitri & maaf zahir batin buat ida sekeluarga!

    ReplyDelete
  4. menarik nih!!

    wahhh...kasut vans tuh! :)

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...