Tuesday, November 20, 2012

berat! berat! berat!

Setiap kali pergi check up setiap kali isu berat yang menjadi perhatian. Setiap bulan naik 3.5-4kg! hua hua hua hua!!! Hinggakan nurse dan doktor pun tatau nak cakap apa dah. Tekanan darah normal, diabetes tak ada, pendek kata semua normal. So bolehlah derang senyum dan buat-buat tak kisah sangat.

Hari ini nurse tanya 

Nurse: "Kak makan apa ni kak? Naik berat macam bulan2 lepas jugak."sambil gelak-gelak.

 Saya: "Makan macam biasa, tapi akak rasa selera makin kurang. Nasi sekali sehari je. tataula nape berat naik banyak sangat."

Nurse: "Betul ke timbang ni? Jom kita timbang sekali lagi. (Lepas dah timbang naik lagi 200g) Lepas ni akak kena kurangkan makanan yang berkolesterol, berkarbohidrat. Susu pun kalau boleh minum yang low fat. kena makan banyak buah dan sayur"

Adalah lagi dia duk pesan itu ini. Saya dengar ajelah. Hihihihihihihi...Nak buat macam mana, mengandungkan Zarin dulu pun tiap2 bulan berat naik gini jugak. Malah lebih banyak hingga cecah 5kg sebulan. Hadoiiii... Berat! berat! pening dah memikirkannya.

Nikmatnya tidur!

Kemudian saya berkata, "Mungkin juga akak kuat tidur. Jarang buat kerja rumah kot, banyak rehat sebab cepat letih"

Nursepun senyum je dengar ayat saya tu. "Nanti kena kurangkan sikitlah tidur tu, lebih-lebih lagi lepas makan. Akak terus tidur ke?

 "Ha'ah"... Hahahhahahahahaha (gelak lagi sama-sama)

 Bila dah kandungan memasuki 30 minggu, kenalah datang check up 2 minggu sekali. Nampak gayanya saya kenalah makan salad buah dan sayur je. Tak nak berat naik banyak-banyak. Tadi pun dah whatapps Mr. papa ajak pergi cold storage nak penuhkan peti dengan stock buah dan sayur!

Berat! berat! berat! Nape cepat sangat duk melekat kat badan den ni ha! hadoiiiii!!!!

10 comments:

  1. Takpe..
    Baby ikut sama membesar tu..
    Hehehe..
    Yang penting anak dan ibu sihat..

    ReplyDelete
  2. takpe yg penting mama ngan ibunya sihat. lepas bersalin boleh diet semula

    ReplyDelete
  3. janji anak & mama sihat cukup laaaa :) tak kisah la dgn berat tuuu...

    ReplyDelete
  4. Aida pon sama risau pasal berat ni..menakutkan pulak sbb asal timbang je mesti naik..naik banyak plak tu..skrg pon dah berjaga-jaga jugak pasal makan ni..mlm pon mkn yg ringan2 je..buah esp kena banyakkan..Semoga Baby n ida selamat n takde prob2 lain ye..

    ReplyDelete
  5. hehehe..biasa lah time pregnant sedap je tido kan...hehe dulu sy pun mcm tu...
    cuma sy msa pregnant dulu sebulan naik dlm 1kg++ je...:)

    ReplyDelete
  6. yg penting baby dan ibu sihat..

    ReplyDelete
  7. heheh..standard le berat naik berkilo2 tu besan..awak naik 'berisi' takpe,
    lepas isi keluar,bolwh kurus balik..ai ni naik tak berisi..ape cer tu?haha :p

    ReplyDelete
  8. berat kurang pon payah...naik pon payah ye...adehhh..tapi nurse2 gitu le kak..hehe mesti nak menang..saya dulu hb naik ke turun ntah..dia kata 'nak kena nihhh....

    ReplyDelete
  9. Time pegnent selalu cam tu...menaik jerk berat badan tapi kalau lepas pegnant turun berdesup oklah. Apa yang penting mak dan baby sihat.

    Salam ukhwah dan follow kat sini.

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...