Wednesday, November 14, 2012

Nasi Ayam Hailam Damansara Utama @ Solaris Dutamas

Bagi penggemar nasi ayam, Nasi Ayam Hailam Damansara Utama boleh dikatakan antara yang menjadi pujaan ramai. Kalau sebut sahaja nasi ayam ini pasti ramai yang tahu dan terbayang kesedapannya. Dengarnya  nasi ayam "the best in town". Memandangkan Nasi Ayam Hailam Damansara Utama baru sahaja beroperasi di Solaris Dutamas, jadi saya dan Mr. Papa pun tidak melepaskan peluang untuk mencubanya.

 Dan inilah yang kami order.
Roasted chicken mama punya, share dengan zarin
steam/hainan/hailam tatau yang mana satu, chicken Mr. papa punya
Nasi ayamnya, nyum-nyum.. kalau guna beras mahal lagi sedaplah kot eh?
Sup kosong yang sedap
Saya tambahkan satu nasi kosong untuk Zarin. Dia nampak sangat excited nak makan nasi ayam dengan sup. Untuk saya sudah semestinya saya order roasted chicken, Mr. papa steam/hainan/hailam chicken kot. Saya tak lalu nak makan nasi ayam yang ayamnya tak berapa nak garing dan nampak macam pucat-pucat. Mesti kena ada yang macam hangus-hangus sikit.

Kerabu mangga maveles!

Mr. Papa juga tambahkan kerabu mangga bagi melengkapkan hidangan nasi ayam kami hari itu. Saya sedikit pelik, kerabu mangga yang diordernya??? emmm, satu pengalaman baru makan nasi ayam dengan kerabu mangga. Yang nyata kerabu mangganya memang sedap!

Sambal cili, ceduk je nak banyak mana
sos/sambal halia/bawang putih sedap!
 Saya paling sukakan sambal cili dan juga sambal halia/bawang putih ini. Secukup rasa. ketika menyuap nasi ayam bersama pelengkapnya ini, masyaalllah.... sedapnya! Lain dari yang lain. Terus tercakap " ummmpphh, sedapnya!" Nikmat yang amat.

tembikai laici, mama punya

Dan air pula saya memesan tembikai laici. Zarin dan Mr. papa air kosong sudah. Tengah batukkan??? Jangan ngada-ngada nak minum ais. Hohohohohohoho.. Walaupun mama juga batuk, tapi mengandung kali ini memang asyiklah duk minum ais. Dah alang-alang tak boleh telan ubat, minum je lah ais dengan "Niat untuk buat ubat" aci gitu? (^_^)

Mr. papa yang taknak gambarnya dirakamkan. Gambar hirup sup pun tetap macho dan menjadi pooojaan hatiku :p
kakak dan adik yang sentiasa berkepit! eh silap, ibu dan anaklah :P

Secara keseluruhannya, nasi ayam ini menepati selera kami. Nasi sedap, sup pun sedap dan paling penting ayamnya itu. Saya paling tak berkenan kalau makan nasi ayam ada lagi darah-darah merah kat ayam tu. erkkkk, geli! Tapi yang ini, menepati! Insyaallah akan repeat lagi. Harga pun berpatutan, kalau tak silap RM7.90. Oklah tu kan? mana lagi nak cari nasi ayam RM2.50? Kat warung biasa pun dah jual RM4.00-4.50 tahu??? 

Pstt: Teringin nak try nasi ayam singapore pula. katanya lagi sedap! Oh Mr. papa jom kita pergi singapore esok. Hekhekhekhek!

Kalau berminat bolehlah singgah, alamatnya tak sempat nak snap. Tapi sederet dengan restoren mee jawa

2 comments:

  1. Wahh semuanya nampak sedapp..tp tak penah mkn Nasi Ayam dengan kerabu mangga..hehe..tp aida lebih gemarkan roasted chicken sebab lebih tersa perapannya...

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...