Tuesday, December 18, 2012

Baby boy or girl?

Sungguh surprise bila setiap kali scan baby asyik malu dan taknak tunjuk sangat gendernya. Walaupun doktor dapat sahkan 50-70% sahaja, tapi kalau nampak dengan jeals mestilah bertambahkn happykan? Ada yang tengok perut kata gurl, dan ada yang kata boy. Bila ditanya naluri seorang ibu??? saya pun tak tahu (^_^)

Semasa mencari info-info tentang baby tadi, tiba-tiba terjumpa kuiz ini yang diambil dari ivillage.com. Jom kita jawab kuiz ini.

pic from depositphotos.com
 It's a boy if: 
- You didn't experience morning sickness in early pregnancy. (No, i did) 
- Your baby's heart rate is less than 140 beats per minute. (No) 
- You are carrying the extra weight out front. ( Tak pasti, mungkin kot) 
- Your belly looks like a basketball. ( Yang ni pun tak pasti bentuknya macam mana, yang nyata lagi kecik dari Zarin dulu) 
- Your areolas have darkened considerably. (ya) 
- You are carrying low. ( tak pasti) 
- You are craving salty or sour foods. (emm, tak juga rasanya) 
- You are craving protein -- meats and cheese. (tak pasti, sebab masa 1st trimester suka makanan barat dan timur tengah) 
- Your feet are colder than they were before pregnancy. (tak pasti, tapi kadang-kadang malam-malam pakai stokin takut  krem kaki) 
- The hair on your legs has grown faster during pregnancy. (Tidak. biasa kena cukur tiap-tiap bulan. Tapi sepanjang mengandung ni baru cukur dua kali, licin je betis ai) 
- Your hands are very dry. ( tak, selalu pakai lotion)
- Your pillow faces north when you sleep. (Tak tahu) 
- Dad-to-be is gaining weight right along with you. (Betul, kami membesar bagai Johan. Tapi sekarang dia dah kurus balik. Saya je yang makin kembang)
- Pregnancy has you looking better than ever. (entah, nanti saya buat survey) 
- Your urine is bright yellow in color. (Tak pasti, kalau minum banyak air masak jernih je, kalu kurang ada kuning-kuning lah) 
- Your nose is spreading. (Tak kembang macam mengandungkan Zarin dulu, masih terpacak ni, tak melebar) 
- You hang your wedding ring over your belly and it moves in circles. (Tak pernah buat pulak) 
- You are having headaches. (kadang-kadang masa 1st trimester)
- You add your age at the time of conception and the number for the month you conceived and the sum is an even number. (Tidak)

pic from CS123rf.com
It's a girl if:
- You had morning sickness early in pregnancy. (Ya, saya alah teruk masa 1st trimester, makan muntah, makan muntah + melepek je)
 - Your baby's heart rate is at least 140 beats per minute. (Ya, bila checkup kat KK, biasanya heartbeat baby antara 148-153 per minit)
 - You are carrying the weight in your hips and rear. (oh yang ini sangat ketara, masa belum disahkan mengandung memang jeans pun dah tak muat. Serius membesar bagai johan!)
 - Your left breast is larger than your right breast. (rasanya semua orang memang begitu)
 - Your hair develops red highlights. (Tak tahu)
 - You are carrying high. (tak tahu jugak)
 - Your belly looks like a watermelon. (bab bentuk2 perut ni memang tak reti nak tengok. Yang nayta saya suka makan tembikai masa mengandung ni, yang merah yang kuning semua telan dan fevret!)
- You are craving sweets. (Tak suka sangat yang manis-manis) 
- You are craving fruit. (Em tak juga, tapi selalu makan buah) 
- You crave orange juice. (Taklah mengidam, tapi selalu minum jus oren bersama-sama vitamin untuk meningkatkan lagi tahap penyerapannya)
- You don't look quite as good as normal during pregnancy. (Tak pasti) 
- You are moodier than usual during pregnancy. (Yup, lebih-lebih lagi masa 1st trimester, kesian anak and suami ai!) 
- Your face breaks out more than usual. (Tak, rasa kulit ni macam biasa je. Memang selalu keluar, pergi kerja tak calit makeup. Tapi nampak ok je kata suami ai! Cuma ada bintik-bintik hitam sikit kat muka ni. Yang lain tu tak ada masalah rasanya)
- You refuse to eat the heel of a loaf of bread. (makan je semua) 
- Your breasts have really blossomed! (Yang ni memanglah. Sebab nak ada susukan. Bra asyik bertukar size je! Hahahahahah)
 - Your pillow faces south when you sleep. (tak tahu)
- Your urine is a dull yellow color. (tak tahu juga) 
- You hang your wedding ring over your belly and it moves from side ( jawapan sama macam tadi, tak pernah buat pun)
 - You add your age at the time of conception and the number for the month you conceived and the sum is an odd number. (Ya)

 Heheheheehe, apepun kuiz ini hanyalah untuk suka-suka sahaja. Tak sure sama ada boleh percaya ke tak. walau apepun gender baby saya tak kisah, saya terima dengan hati yang terbuka yang penting semuanya sihat sempurna :) 

8 comments:

  1. Ida...hihihi..menarik questionnaire ni...aida pon ade yang iya..ade yang tak on both sides..sama jugak mcm Ida..Boy or girl tetap terima dengan rela hati..yang penting kita n baby selamat and sempurna sifatnya kan...Tapi aida kali ni mengandung different sgt dengan yang dulu...morning sickness langsung takde!!huhuhu..bab perut, mmg kecik sikit dari dulu...

    ReplyDelete
  2. owh..saya ingat ida da jelas girl.kalu tak salah,ada sekali cam pernah ida nyebut hint2 kan dlm blog..hehe.

    apapun,girl atau boy,keduanya adalah rahmat kasih sayang kan..mudahan selamat dan sihat ya.

    ReplyDelete
  3. Oh mama hakim dulu pun dah dekat nak bersalin, 8 bln lebih mcm tu baru tau :)
    Memang surprise je rasa nyer kan..hihi

    ReplyDelete
  4. kuiz yang menarik. Seronok saya baca sbb bila buat kuiz ni, kandungan saya kali ni, lebih kepada baby girl. Memang nak sangat girl, sbb dah ada 3 boy, girl baru sorang. Harap2 betul lah...hehe.

    ReplyDelete
  5. Akak kalau ada lagi nak gurl...boleh request ke...heheheee...
    Tapi kalau boleh tak nak dah rasa umur dah tak seswai nak tambah lagi.

    ReplyDelete
  6. Very nice !!! I loved it thanks for sharing this post kindly visit us @ Bank Exam coaching centre in Erode

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...