Wednesday, December 5, 2012

lampin/bedung baby

Memasuki akhir minggu ke 32 kehamilan ini hati terus berasa dup dap dup dap. Macam-macam perasaan timbul. Masa checkup 30w aritu doktor dah pesan supaya bolehlah basuh baju baby dan kemas-kemas bag untuk dibawa ke hospital. Alhamdulilah baju baby saya dah basuh minggu lepas, dan bag pun saya dah siap kemas semalam, walaupun ada sikit-sikit lagi barang yang tak lengkap.

Hari ini saja nak berkongsi kain lampin/bedung yang saya buat untuk ZS jr. Sebelum ini, kain lampin Zarin pun buat sendiri juga, tapi semuanya color putih. Mak saya dikampung dah pesan, kalau beli baju baby beli yang color putih je, jangan duk beli color yang macam-macam. Dia suka color putih. yessss maaaaammm! hohohohohohohoho

pinky-pinky gitu
 

So dia tak mention pula lampin/bedung kena color putih jugak. So saya gegatai pi beli kain yang pinky-pinky nie. Nampak macam cute je. Walaupun sebenarnya gender baby tidak dapat disahkan sepenuhnya lagi sama ada gegurl ke boboi. Hahahahahahahaha. Sekali sekala  tukar selera ok jugakan? 

psst: kawan-kawan seangkatan yang kandungannya hampir sama dengan saya, korang ada rasa sakit-sakit sekitar ari-ari tak? Serius saya kerap rasa sakit sekarang. Setiap masa cuak. Semalam pun cuak lagi. Sharela sikit pengalaman korang. Walaupun dah nak masuk anak kedua, tapi serius dah lupa Zarin dulu macam mana.

20 comments:

  1. I like the 'pinky-pinky' part! ngeeeee

    eh Ida, wina pun sama..skrg nie andai kata preggy balik, confirm lupa pengalaman lalu & rasa mcm 1st time preggy

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula wina. dah kena search balik semua pasal pregnancy ni..huhuhuhuhuh. harap2 pinky kali ni :)

      Delete
  2. huhuhu mmg akan rasa la kat ari2 tu sakit kak..

    dah tahu jantina ker beli pink2 ni.. huhuhu jue nak dpt girl lambat lagi la kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah, itu normal. serius dah lupa zarin dulu camne.

      hikhikhik..gedix pi beli color pink walaupun x confirm lg. eh jue, mana tau dah melidi nanti qeram/qebal dapat gegul pulak :P

      Delete
  3. Buat sendiri? Bagus nyer..!
    Cantik plak tu warna nyer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah, mama vogue. beli kain dan jahit tepi. puasa hati kita boleh pilih sendiri corak kain dan besar mana kita nak

      Delete
  4. IDA...kita sama!!!sakit kat ari-ari gak...dah lama dah rs sakit ni tp ignore je sbb still bleh tahan..kengkadang je ngadu kat husb..tp sakit ni on n off jugak..kdg2 ade kdg2 takde..normal kot!!huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. moomyaida, td nurse kata normal sbb baby dah duduk dilaluannya. so tak perlu kita cuak sangat melainkan dah ada tanda-tanda awal kehamilan mcm kontarkction yg kerap, turun darah, pecah ketuban dan sebagainya. kalau sakit sikit2 tu normal :)

      Delete
  5. salam kenal juga. by the way, kalau nak beli kain untuk bedung n lampin ni, cari kain jenis cotton eh? same goes to barut ke? hee. harap beri tunjuk ajar. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya beli kain cotton fannel (betul ke eja camni)untuk bedung ngan lampin je sbb sejuk. Tapi kalu barut saya guna kain cotton mcm baju sekolah tu. ada terbaca kalau kita guna barut yg dr jenis kain yang sama pun lagi ok sebenarnya sbb dia akan terletak elok. kalau mcm barut dari kain cotton baju sekolah tu, dia akan terangkat/lari silap2 nanti jadi macam baby pakai bra pulak. saya dah buat barut so x tukarla. kalau anna belum buat boleh cuba barut dari kain fannel juga ya :)

      Delete
  6. Hehe....cantik2 kain tu.. Excited kan nk dpt bby..seronok rasanya..mcm nk tmbh bby lg la pulak...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ratu :). kalau yg pinky2 ni mmg geram sokmo. Haaa, dah nak masuk tahun baru ni bolehla menambah baby lagi ;)

      Delete
  7. Wahh...berdebar2 ye menunggu hari..
    Akak dh 13thn tak lalui pengalaman ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak, walaupun kalau ikut due date akhir januari 2013, tapi rasa cuak sokmo. 13 tahun dah lama tu kak, boleh nambah lagi tu. ekekekkekeek

      Delete
  8. cantik...mseti cute baby pakai nanti...biasa dah tu ari-ari rasa sakit...tekanan dari kandungan...apa2 pun mesti hati-hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ummiarissa. Itula td nurse pun ckp camtu. kalau dah turun tanda baru cepat2 kena g spital

      Delete
  9. saya pn sakit pada ari2.. lagi2 time tido malam bile bergerak ke kiri ke kanan msti sakit kat situ.. skang kandungan saya da 38 minggu lg terasa sakitnya.. doktor kate kepala baby da kat bawah dan menekan kebawah.. InsyaAllah dipermudahkan semuanya.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo, dh 38weeks mmg menghitung harila ni. anak 1st dulu saya awal seminggu dari due date. Bersalin ketika 39weeks. Apepun semoga dipermudahkan ya dear :). banyakkan berdoa.

      Delete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...