Monday, January 6, 2014

ikan singgang - all time fevret


Saya dan ikan singgang memang tak dapat dipisahkan. All time fevret. Hari-hari ikan singgang pun tak apa. Dahla cara masaknya mudah, dan paling penting sihat. Tapi yang tak berapa bestnya, kalau masak ikan singgang sure makan nasi bertambah. Lagi-lagi kalau ada budu atau sambal belacan, ulam-ulaman dan ikan bakar tawar, ikan goreng pun ok! 

Seksi sungguh ikan ni posing. Tergoda ai!
Sebenarnya masak ikan singgang ni pun ada pelbagai cara ikut selera masing-masing. Tapi saya suka guna resepi original Terengganu. Memang ummph habislah. Dan saya hanya masak ikan singgang guna ikan kembung, pelaling atau tongkol, ikan lain tak suka. 

Pesan mama : Sape kata ai ni cerewet bab makan? Mai nak babab sikit! 

8 comments:

  1. Replies
    1. memang sedap beb. kalau lauk ni sure makan nasi bertambah

      Delete
  2. kompom..ada budu..sambal belacan..angkat pinggan..hirup kuah...perghhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa, betul tu cheqna.. give me five!

      sampai kecutlah ajri makan nasi kuah berkayuh!

      Delete
  3. Haihlaa..sedapnyaa..pernah makan ikan singgang terbaik kat Kg Baru..macam-macam singgang ada!memang sedap!hehee

    ReplyDelete
  4. kalau dpt ikn singgang ni confirm mkn nasi bertambah2 hihihihi sedap,.... :P

    ReplyDelete
  5. saya suka ikan singgang tp en.suami tak gemar..dia kata lauk org sakit..huhu

    ReplyDelete
  6. Makanan paling simple. Senang nak buat. Ikan singgang. My fevret toooooo

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...