Friday, May 30, 2014

Discharge dan follow up

Syukur alhamdulilah, setelah 5 hari 4 malam berkampung di wad, akhirnya dah boleh discharge. Terima kasih pada semua nurse dan doktor yang merawat dan menjaga Zarin. Puas hati sangat dengan servis yang diberikan. 

Saya pun sempat juga tanya doktor sama ada Zarin dan Sofea dah boleh pergi sekolah atau nursery atau kami kena jaga dulu di rumah. Doktor kata insyaallah mereka dah pulih, dos ubat pun dah habis, jadi memang boleh dah pergi sekolah dan nursey. Alhamdulilah, lega juga, sebab cuti tahunan saya dah tinggal paras hidung. Nampaknya raya ni saya tak boleh cutilah. 

tak nak jalan, abang penat katnya

Sampai di rumah bukan main happy dua beradik ni. Kami pun happy jugak. Terasa syoknya dapat rebahkan diri atas tilam sendiri. Haaaahahahahahaha.. sampai rumah cepat-cepat masak nasi sebab Zarin dah lapar sangat. Tak sampai sejam makan nasi minta pulak nasi goreng sebab perut dia lapar lagi. 

Selasa (27 Mei) dia dah pergi sekolah. Namun lebih kurang pukul 9.30 pagi, cikgu call cakap dia muntah. Badan pun macam suam-suam sikit, muka pun pucat, sekarang tengah rehat kat bilik rehat di sekolah! Ya Allah, memang panik saya kat ofis. Cepat-cepat pergi sekolah ambil dia. Ya Allah, dugaan apa lagi ni??? 

Sampai di sekolah, tengok dia tengah praktis nasyid, nanti ada pertandingan. Dah ok katanya. Fuh lega! Jadi, saya bawak dia datang ofis saja.  Dalam kereta sempat dia bercerita

"Tadi masa berdiri, baca ikrar, selawat syifa', kaki abang rasa macam tak boleh berdiri, abang rasa pening. Tu yang abang muntah keluar bubble (air liur). 

Perkiraan saya, mungkin juga dia masih dalam proses nak sesuaikan balik rutin harian. Yelah, sebelum ni asyik terbaring saja. Apepun syukur sebab sepanjang di ofis dia ok saja. cergas, super duper aktif, makan minum seperti biasa. hahahhahahaha...Saja nak datang ofis mama ya??  Abang! Abang! bikin Mama Papa lari tak cukup tanah!

sempat pergi playground sebelum nama dipanggil

Rabu (28 mei), ada follow up dengan Dr. Salleh. Menurut doktor, Zarin memang dah pulih sepenuhnya. Alhamdulilah, Tapi berat dia memang susut. So doktor bagi vitamin dan juga pribiotik, untuk nak stabilkan balik perut dia. Sebab sebelum ni makan ubat dan antibiotik kan. 

Dia pun dah kembali ceria macam dulu, selera pun semakin bertambah. Apepun kami kena kurangkan aktiviti luar sebagai langkah berjaga-jaga.

Pesan Mama : Anak tak sihat adalah dugaan kepada ibu bapa. Sentiasa berfikir positif. Semua yang terjadi ada hikmahnya. Kadangkala, orang boleh berkata apa saja tentang anak-anak kita. Ya, kamu-kamu tidak berada dalam 'kasut' saya. "Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. kalau kita simpan memang akan terkesan di hati". 

Salam Jumaat yang penuh keberkatan.  

Thursday, May 29, 2014

virus influenza A Kena admit

Sambungan daripada entri demam lebih 3 hari semalam. Lebih kurang pukul 2. 45 petang, Mr. Papa datang ambil saya di ofis, seterusnya ambil Sofea di nursery dan terus ke Sime Darby Medical Center Desa Parkcity.  Kami ke sini sebab berdekatan dengan rumah, dan Sofea pernah admit kat sini dulu. 

Boleh baca kat sini


Kami sampai di hospital lebih kurang pukul 3 lebih. Sampai saja, check suhu 39'C. Tunggu sekejap dan terus berjumpa dengan Dr. Sallehuddin. Cerita sikit sejarah demam Zarin itu, ini, dan bila doktor check, memang kena admit, mungkin 3-4 hari juga. Sofea pulak, saya tak check sebab dia sihat saja. 

Masih aktif walaupun suhu 39'C

adik pun tak ketinggalan nak main

Selepas itu, Zarin kena jalankan beberapa ujian iaitu, ambil sample kot hidung untuk kenal pasti virus, x-ray dan juga blood test. Zarin juga diberi ubat syrup untuk turunkan suhu. Masa ambil sample tisu kat hidung memang dia menangis sebab katanya sakit. huhuhuuhuhuhuhuhuhu.. Sementara tunggu bilik ke wad siap, results untuk kenal pasti virus keluar. Rupanya Zarin demam virus influenza A. 

Sebenarnya tak dapat nak pastikan virus ni Zarin dapat dari mana. Tetapi biasanya melalui udara, dan sesiapa pun boleh kena. Dr. pun ada terangkan sedikit sebanyak tentang virus ini. Dalam pada itu sempat juga saya google pasal virus ini semasa menunggu bilik siap. Semakin dup dap jadinya. Akhirnya kami dibawa ke wad paediatrics tingkat 7 bilik 706-1. Maka bermulalah kehidupan 5 hari 4 malam di sini.  

Tak lama selepas itu, Doktor pun datang untuk buat blood test dan pasangkan drip untuk air dan juga ubat-ubatan+antibiotik. saya hanya jaga Sofea, tak masuk kat bilik rawatan tu, tetapi dengar juga Zarin nangis dan cakap 

Naaaakkkkkk maaaamaaaaaaa!!!! 


huhuhu... kesian anak mama

Bila dah siap, dia kata tak sakit, tapi abang takut. heheheheheehhehe.. Tak lama selepas itu, Doktor datang lagi dan terangkan results x-ray pulak. Menurut doktor, sebelah paru-paru Zarin terkena jangkitan kuman, dan paru-paru itu dah seakan mampat (keras). Nak kata tak serius tu tak juga, cumanya kami bernasib baik kerana cepat datang ke hospital. Dalam sesetangah kes boleh menyebabakan paru-paru berair. (Minta dijauhkanlah Ya Allah)  Menurut doktor lagi, demam zarin tak baik-baik sebab dia demam virus+bakteria serentak.  Kesian dia.  Insyaallah, mereka akan lakukan yang terbaik dan tengok perkembangan Zarin macam mana. 


Budak kecik yang mula borink tak tau nak buat apa

Alhamdulilah, selepas minum ubat kali pertama semasa sampai di hospital ni, Zarin dah tak demam lagi. Syukur sangat. Yang lain-lain semuanya normal. Cuma kena teruskan antibiotik, ubat dan sebagainyalah. Malamnya pula Sofea pulak demam suhu cecah 38'C. Patutlah dia asyik merengek je. 


tempat mama dan sofea beradu. Mr. papa atas sofa. hahahahahhaha

Tapi Doktor pun ada pesan sebelum ni, mungkin akan jangkit kat Sofea. tapi memang kami tak ada choice, nak tak nak memang semua kena berkampung di situ.  Nak suruh Mr. papa jaga Zarin, memang Zarin tak naklah. Mr. papa bawak balik Sofea, menangis pulak dia nak tidur cari mama. Sudahnya bentang tilam.

Sofea yang risaukan kesihatan abangnya


Pagi Jumaat (23 Mei 2014), semasa doktor datang melawat, doktor memberitahu bahawa result blood test Zarin tak cantik sangat. Kalau bagi orang yang normal bacaan dia 10, atau paling tinggi 12 tapi Zarin 200 lebih. memang agak tinggilah.  Bila check dada dia ada pulak macam kahak, walaupun tak batuk sangat. Jadi kena ambil nubelizer dan Paru-paru semakin bertambah baik, dia pun dah semakin sihat. 

Sempat juga suruh Doktor check Sofea sebab demam semalam kan. Doktor sarankan agar sofea pun kena ambil sampel tisu kat hidung. Bila dah buat memang Sofea pun disahkan positif virus influenza A. Tapi Tak payah admit, cukup dengan makan ubat. Tambahan pula memang dia duduk sekali dengan abang kan.  


Masih risaukan abang walaupun duduk di taman

suasana malam dari kaca 706-1

Hari ketiga  terus berlalu. Dan alhamdulilah keadaan Zarin dan Sofea semakin bertambah baik. Hari ketiga dah stop nubelizer. Cuma drip masih la tak bukak-bukak. Memang kesian juga Zarin, terbaring je kat katil. huhuhuhuhuhu.. Syukur padamu Ya Allah. Kalau tidak memang risau sangat.

peneman setia.. huhuhu

adik abang tak dapat dipisahkan

sesi mewarna pulak

Hari keempat drip dah buka. Tapi on off. So dia bolehlah bebas bergerak sikit. Kalau time masukkan ubat memang kena pasang balik. Bila dah bukak tu, memang panjanglah langkahnya. Langsung tak lekat kat bilik, asyik nak main kat luar. Menurut doktor, hari kelima insyallah dah boleh balik. yeaaaaa!!!!! 

Bila tengok pesakit yang lain, rupanya ada juga beberapa orang yang kena virus influenza ni. Cuma ada yang kena influenza A, ada yang kena influenza B. Mungkin juga musim sekarang. Bila tanya nurse, dia kata memang ada yang kena influenza sebelum ni ,tapi jarang. Tapi nampaknya macam makin bertambah pulak. Mungkin musim kot puan. heheheheheh

* Semua ini saya terangkan dalam bentuk yang mudah difahami oleh saya yang bukan doktor ni. Sebab ada sesetengah perkara tu diterangkan menggunakan istilah-istilah perubatan. hehehehehehehehehehe... Rugi tak belajar pepandai dulu. ^_______^ hahahahhaahahhaaa

Pesan Mama : Bila anak tak sihat, mama dan papa kena kuat. Tak boleh nak tunjuk sangat kita down, sedih ke apa. Apepun terima kasih pada yang datang melawat kami.  


Wednesday, May 28, 2014

Demam lebih 3 hari

Demam adalah tindak balas normal badan terhadap sebarang jangkitan dan penyakit-penyakit lain. Ia bukanlah satu penyakit tetapi gejala yang selalunya menandakan kita mempunyai jangkitan kuman atau virus. Suhu badan normal adalah 36.5°C-37.5°C, jika melebihi tahap suhu ini kita disahkan demam.

Zarin memang agak jarang diserang demam. Cuma yang merisaukan apabila dia demam memang akan ambil masa untuk sembuh. Baru-baru ini Zarin demam. Memang susah hati dah berhari juga saya dan  Mr. papa bergilir-gilir cuti. Sebab tu tak terupdate blog. Tak ada mood. sekarang semuanya dah pulih baru rasa nak mencoret di sini. 

19 May 2014

Lebih kurang pukul 4 pagi, Zarin datang ke bilik kami sambil merengek dan terus memeluk Mr. Papa. Saya yang tersedar terus merasa dahinya, Ya Allah, memang panas sangat. Dah tahu sangat kalau dia merengek tengah-tengah malam mesti badan panas tu. Terus capai termometer dan cek suhu. 38'C. Terus kejutkan Mr. papa dan mandikan dia. Haaa, memang semakin kuatlah menangisnya mandi pagi buta. Check suhu turun sikit. Lantas, terus bentangkan tilam dalam bilik kami dan terus jelumkan dahi dan lap-lapkan badan dia dengan kain basah. Alhamdulilah dia dapat tidur lena. 

Paginya dia memang nampak tak larat dan badan masih panas dengan suhu still 38'C. Saya terus bagi dia ubat dan tak lupa letakkan cool fever dan lap badan dengan tuala lembab. Dah makan ubat suhu tetaplah tak nak turun. Tengah hari, lebih kurang pukul 1, Mr. papa call, cakap nak bawa Zarin ke klinik, sebab suhu tetaplah tak turun sangat, 37.8'C-38.6'C (hari tu Mr. papa cuti). So saya pun nak ikut juga. Sampai di Klinik, check suhu 38.4'C. Tapi Zarin mengadu sejuk, jadi nurse bagi selimut untuk tutup tangan dia. Setelah jumpa Dr., mendengar penerangan dan langkah-langkah yang boleh diambil untuk kawal suhu dan ambil ubat, kami pun balik. Tapi kena datang balik sekiranya demam tak kebah dalam masa 3 hari.  Doktor juga nasihatkan minum banyak air, dan elakkan benda-benda sejuk. Zarin hanya demam, batuk tak ada, selsema tak ada, sakit tekak pun tak ada.

anak dan mak. dah dua-dua rupa tak sihat! hahahaha



20-21 May 2014

Keadaan Zarin tetaplah sama juga. Dr. menerangkan kepada kami supaya memberikan Zarin ubat 4 jam sekali jika suhunya masih tak turun, dalam 38'c ke atas tetapi kalau dah turun, boleh jarakkan sikit masanya 6-8 jam sekali. Dr. juga bekalkan Suppository (bahasa mudahnya ubat bontot) untuk guna waktu malam. Sebab waktu malam suhu memang akan cepat naik dan tinggi. Kadang-kadang kita tertidur dan terlelap walaupun cuba tahan mata, jadi bila suhu naik memang bahaya. 

Ubat bontot ni, antara cara yang paling cepat untuk turunkan suhu. Namun berbeza dengan Zarin. masuk ubat bontot pun suhu tetaplah gitu juga. Kalau turun pun sikit sangat. Memang kami letak 3 towel basah. Satu di dahi, dua di celah ketiak. Kadang-kadang tengah malam pun mandikan dia. Tapi ada masa dia menggigil sejuk. Kaki dan tangan pun sejuk. Saya selimutkan dengan selimut nipis dan peluk dia. Kadang dia terjaga dan menangis kata punggung dia sakit (panas), tu tandanya memang badan dia panas betul tu.  Paling risau bila dia ada juga macam meracau dan mengigau sikit sikit. Seolah-olah bermimpi. Bercakap dengan kawan-kawannya (coz, dia ada sebut beberapa nama kawan dia)

Cth: 

(Danial, jangan ambil barang saya)
(awak jangan buat saya)

paling saya takut dan mula nak nangis bila dia sebut

Mama, tu BESAR! Takut! sambil tunjuk situ, tunjuk sini. Abang tak nak tu, Besar, takut! 

Bila saya tanya apa yang besar?

Dia jawab pensel box besar, belon besar, nanti meletup! Abang takut. Besar! Besar!. Tu! Tu! 

Memang hampir dua malam juga dia begitu. Waktu siangnya, kadang-kadang suhu ok. Dia pun makan berselera seperti biasa, cuma tak adalah nak aktif main sangat ke apa. Hari rabu tu, suhu dia macam dah ok. 37.2'c dan memang 37.5'c ke bawah je lah. So kami ingat dia dah sembuh sepenuhnya. Fuh lega sangat.  Oh ya, saya ada juga guna air asam jawa untuk jelum kepala dan badan dia. Bagi minum air kelapa, buat air penawar sendiri, bagi air zam zam dan sebagainya jugalah. 

22 May 2014 

Kali ini, giliran Mr. Papa cuti, sebab saya dah cuti 20-21 Mei tu. Setiap masa duk call tanya zarin macam mana, Zarin macam mana. Dan Sofea pun badan ada juga suam-suam malam sebelum tu.Tapi siang dia ok. So boleh hantar nursery, risau juga kot-kot berjangkit dengan abang, Hati dah mula risau, bila dengan pasal Zarin yang demam lagi. Jadi Mr. Papa bawak Zarin ke klinik lagi. samapi di Klinik suhu 39.3'C. Masukkan ubat bontot sebijik! Seperti yang dijangka, Zarin dan Sofea dapat surat untuk refer ke hospital. huwaaaaa!!!! Sofea Dr. bagi juga, sebab demam dia waktu malam sahaja.  Menurut Dr, ada kemungkinan demam virus influenza, atau pun denggi. Sebab sekarang ramai yang kena tu. 

eh, macam terpanjang pulak, nanti saya sambung ya, kes kena admit pulak! 

Pesan mama : Kalau anak demam memang susah hati. Sentiasa monitor suhu anak-anak. Paling utama pastikan kat rumah ada termometer ya. Wajib! bagi sayalah! Terima kasih pada yang bertanya khabar dan sentiasa mendoakan kesihatan anak-anak saya. Hanya Allah yang mampu membalasnya :)

Sunday, May 25, 2014

Lumrah hidup

Betul dan setuju dengan kata kata ni



 Pesan mama : Masih bersiaran dari bilik hospital. Terima kasih pada semua yang bertanya khabar dan mendoakan kesihatan anak anak saya. 

Friday, May 16, 2014

Selamat Hari Guru

Selamat hari Guru diucapkan kepada semua guru-guru di malaysia. Tak terlupa ayah mertua Saya Cikgu Ishak Md. Shah :)

Source:FB

Hari ini kat sekolah dan nursery abang Zarin ada sambutan hari guru, sebagai meraikan dan menghargai jasa guru-guru. Saya pun tidak ketinggalan membelikan hadiah untuk semua cikgu-cikgu yang mengajar dan menjaga Zarin dan juga Sofea. Kat Sekolah ada jamuan dan saya buat agar-agar santan sahaja. Tak sempat. tu pun pukul 10.30 malam baru nak buat.

Untuk cikgu sekolah, pokok bunga ikea saja. Hehehehehehehe...


Yang ni untuk cikgu nursery + mama jugak, tudung bawal aidijuma.


Harap cikgu-cikgu suka hadiah yang tak seberapa daripada abang Zarin dan Sofea ini.


Abang Zarin tanya, "Kenapa mama beli jugak tudung untuk mama. Ni kan untuk hari guru abang."

Mama balas, "Mama pun cikgu abang jugak, mamakan selalu ajar abang baca, tulis." Tet! Tetaplah nak jugakkan. Muahahahahahaha

Terima kasih cikgu-cikgu kerana mengajar, mendidik dan menjaga anak-anak saya dengan baik. Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian. 

Selfie itu terapi

pagi tadi tanya Mr. papa, ok tak saya pakai tudung ni? Ada rupa Datin juma dak? kehekehekehekeh..

jawapan Mr. Papa : Diam seribu bahasa. Senyum meleret saja. Mungkin dalam hati berkata "Oh perasannya bini aku ni! takpun Jauh langit dari bumi!"

cissss!!! baru je nak fefeeling Datin Juma. lalalalalalalalalalalala

Pesan Mama : Selamat hari guru juga untuk semua kawan-kawan. Kita pun tetaplah guru untuk anak-anak kita. 

Thursday, May 15, 2014

Shawl ekspres

Assamualaikum.. 

Tudung memang tak dapat dipisahkan dengan orang perempuan. (Eh ayat standard dan klise). hehehehehe. Saya suka pelbagaikan gaya tudung. Pagi tadi Abang Zarin bertanya 

"Mama beli tudung baru lagi ke? Abang tak pernah nampak pun mama pakai tudung ni!"

Hehehehehehe...




Hari ni, nak kongsikan shawl ekspres yang sangat selesa ini.  Material cotton lycra. Serius kain dia sejuk, tak tercekik dan telinga pun tak berdengung. Sangat Selesa.  Labuh pun boleh adjust. Cara pakainya pun mudah, tak perlu iron. 


Sebenarnya Shawl ni kakak saya yang jual. Terdapat pelbagai warna yang menarik untuk dipilih.





 Jika berminat bolehlah membuat tempahan sekarang.  Nak order dengan saya pun boleh juga nak order dengan kakak saya pun boleh.

FB : Rozie Azmi 
FB Suhaida Azmi @ emel: suhaidaazmi@gmail.com


 Alhamdulilah, setakat ni feedback dari customer pun tersangat ok. ramai yang repeat order sebab tersangat selesa.

Pesan mama : tetiba jadi penjual pulak. Saya pakai saya jual gitu :)


Wednesday, May 14, 2014

hadiah yang sesuai untuk hari guru

Hari guru bakal menjelang tak lama lagi. Bila dah ada anak ni, mula terfikir nak bagi apa. Pening juga kadang-kadang. Huhuhuhuhuhuhu

Kalau zaman saya sekolah dulu senang saja, bagi sabun popinjay seketul, tisu sekotak, maggi, dan macam-macam lagi. Tapi yang glamer of course la sabun dan tisu. Muahahahahahahahha

Abang Zarin pun dah start tanya "mama, nanti hari guru nak beli hadiah apa kat cikgu abang. Cikgu sekolah (tadika) ada 5, cikgu school (taska) ada dua"

source: google

 Kalau tahun lepas last minit saya beli frame gambar saja. Tahun ni masih lagi berkira-kira ni. Yang glamer alat tulis, mug, frame, bunga, kuih-muih, dan barang-barang perhiasan. Ingat nak letak cookies dalam balang. Tapi oven rosak pulak. So kena cari alternatif lainlah.

 Kawan-kawan ada idea tak nak bagi hadiah apa yang sesuai. Bukan apa, sebagai menghargai jasa guru yang mengajar dan menjaga anak-anak kita. Tak kisahlah mahal ke murah ke, yang penting keikhlasankan?

Pesan mama : Tetiba teringat sajak " Guru, engkau umpama lilin yang membakar diri....." 

Monday, May 12, 2014

Warna tema raya 2014

Eh, mimpi apa ni tetiba keluar entri warna tema raya 2014? ^___^

Sebenarnya tak ada mimpi pun, tapi bila dah ramai yang cakap tempahan baju telah DITUTUP, mulalah saya terfikir. Eh nak pakai color apa tahun ni? phewwwwwww!!!!

Entahlah rasanya tahun ni tak putuskan lagi warna apa. Saya pun tak kisah sangat pasal upah baju ni. Sebab setiap tahun beli yang ready made. 


pelbagai warna ada. pilih-pilih-pilih! 
Belum apa-apa dah cerita pasal baju raya. Puasa dah ganti ke belum? hahahahahah... Alhamdulilah tahun lepas saya puasa penuh. Tapi nak puasa juga sebagai langkah persediaan menjelang ramadan. Bukan apa, risau juga takut melepek dan bekalan susu untuk Sofea berkurangan. Apepun semoga Allah mempermudahkan urusan saya. Amin-amin..

Emmmmm.. Agak-agak tahun ni warna apa yang popular ek? Tapi bila fikir-fikir balik mungkin kami tema carca merba kot. Tengok yang mana berkenan ajelah. Sebolehnya nak sederhana mungkin dan sopan. Tak nak menonjol sangat. Insya-Allah.

Pesan Mama : Eh kawan-kawan warna apa tahun ni? 

Friday, May 9, 2014

Bila mama idazs ke dapur

Amboi, bukan main lagi tajuk entry. Bila idazs ke dapur gitu. Ahahahahahahahaha. Biasalah kita orang perempuan ni mesti jugak tahu masak sikit-sikit. Nak kata terror tu taklah. Sebab memasak ni kan merupakan satu proses yang kita sentiasa belajar dan belajar. Cuba dan cuba hinggalah seterusnya.  

Kadang-kadang saya terharu juga bila ada kawan-kawan yang PM tanya, lama tak tengok ida upload gambar masak kat FB. Dah tak masak ke?

Terima kasih pada yang prihatin, sebenarnya saya masih memasak seperti biasa. Cuma kadang tu sempat ambil gambar, kadang tu baru siap hidang, anak, suami dah nak makan. So tak tersnaplah jadinya. Jomlah jamu mata. Ahahahahahahahahaha

Sesetengah masakan tu saya dah update resepinya di DDK. Jadi boleh tengok di situ ya. Alah, menu simple-simple dan ulang tayang saja. Tapi ini yang selalu menjadi kegemaran keluarga saya. 


Pulut Pelam

Ketam nipah telur masin


Spiral bolognese
eh telur dadar pun menyelit jugak. ahahahahahaha

bubur nasi berlauk, ini menu wajib setiap minggu. Cuma lauknya saja yang berubah-ubah

Mama Fried Chicken. Bila hari hujan abang motor tak nak hantar. So buatlah MFC ni. 

Kek coklat resepi dari Anis Coklat moist. 

Kari ayam. Oh kalau bab kari memang saya selalu fail. sob-sob. Masih lagi belajar dan belajar. 

Yee mee kungfu. Selalu jugak masak ni

Spiral carbonara, fevret Sofea. memang wajib ada stok kat rumah. 

Oklah, setakat itu sajalah dulu . Lain kali saya kumpulkan lagi ya. Mana tahu boleh bagi inspirasi kat kawan-kawan untuk memasakkan? 

Kadang tu, saya saja kurangkan upload gambar di FB, sebab kadang-kadang ada juga yang tak suka, malah ditempelaknya kita "Macam dia sorang je pandai masak!"  Hok aloh, dah ko kenape? 

Sejujurnya, saya malas nak layan orang-orang yang negatif ni. Prinsip saya mudah saja, tak suka sila remove. Tet!

Pesan Mama: Pandangan peribadi, memasak ni bergantung pada air tangan kot. Bagi saya mudah saja, tak kisah pandai ke tak. Yang penting ada rasa, secukup rasa insyaAllah jadilah tu. Eh nak beli Buku Chef Wan yang baru launching tu. Belum jumpa lagi.. Nampak sangat best resepi-resepinya. Oh ya, baking-baking terpaksa stop sebab oven rosak. Tak tahulah bila nak gantinya. huhuhuhuhuhu


Bahagia dari hati

Assalamualaikum

source:FB

Thursday, May 8, 2014

Merah sangatlah mak ngah

Sekali-sekala tukar mood dengan tenyeh lipstik merah menyala. Hahahahahahahaha.. Mama masih ting tong.. Letih sakit badan semua ada. Ditambah pulak dengan ulser dua bijik dalam mulut. So tak ada mood sangat nak bercakap hari ni. 



Dah dua hari mama EL gara-gara Sofea demam virus. Deman dan muntah-muntah. Alhamdulillah Sofea dah sihat.

Tapi hari ni Abang Zarin dah start batuk-batuk dan badan pun dah suam-suam. Dia tak nak pergi sekolah. Hanya nak ke taska sahaja. So saya pun ok sajalah. Duk berwhatapps dengan cikgu dia tanya perkembangan anak-anak. Alhamdulilah semua ok. Sofea duk main dengan abang dia. Alhamdulillah


Pesan mama : Semoga anak-anak kita diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa dalam lindungan-Nya. Amin 

Monday, May 5, 2014

Sambutan Hari Anggota Bomba Sedunia 2014

Semalam kami berpanas-panasan di dataran merdeka sempena sambutan Hari bomba Sedunia 2014. Kalau bukan kerana dak Zarin memang tidaklah pepagi buta nak terpacak kat dataran Merdeka tu. Kisahnya  tadika Zarin dijemput untuk terlibat dalam Sambutan Hari Bomba. Mula-mula dapat surat dari cikgu terfikir tak nak kasi. Tapi bila dia macam excited nak pergi dan asyik bercerita mula hati goyah. Bila tanya Mr. Papa dia pun bagi green light. So sayapun benarkanlah Zarin join, walaupun berat hati. 

Masa hantar surat kebenaran waris tu, mulalah saya tanya macam-macam soalan. Risau kan. Lagipun sure nanti orang ramai, ditambah dengan keaktifan dak Zarin ni pun boleh tahan. Adudududduu.. Bila cikgu terangkan so lega sikitlah. Bila dapat jadual tengok-tengok kena berhimpun di sekolah pukul 6.30-7.00 pagi. 

So jom layan gambar abang Zarin sempena Sambutan Hari Bomba Sedunia 2014. Oh ya, Tema sambutan kali ini ialah  "Inovatif dan Integriti Pemacu Transformasi." 

Zarin dan kawan-kawannya. 

Seronok dia dapat naik bas bomba bersama kawan-kawan. Bila saya cakap nanti mama ikut terus dia kata "Eh, mama tak boleh naik bas bomba lah. Mama mana boleh ikut".

Mama memang tak naik bas bomba, tapi follow belakang bas bomba. ^_______^.  Mama, Papa dan adik pun nak tengok Bomba juga. hehehehhehehehehehehe..

Sampai di Dataran Merdeka, terus tukarkan baju mereka. Siap uniform abang bomba lagi. hahahahahahahaha.. Serius comel-comel budak budak ni pakai. Bila berarak tu nampak cute sangat. 
Abang bomba dah sedia untuk berkhidmat


Abang bomba tak boleh posing macam tu nak oiiii!

 Alhamdulilah. Mood Cik Pea pun tersangat ok semalam, Walaupun mandi peluh jugalah. Kiranya ini pengalaman baru jugalah bagi saya. Jika sebelum ni, memang tak adanya nak pergi sambutan-sambutan macam ni. Tapi bila anak dah join, terus mama jadi Mamadom! hikhikhik

Cik pea yang senyum sokmo walaupun mandi peluh

Best dan suka sangat tengok gambar tiga beranak ni!


Entah apa yang dua beradik ni duk sembang! 


Sebenarnya bagus juga menghadiri aktiviti macam ni. Banyak ilmu baru yang diperoleh. Asalkan anak gembira, mama papa turut saja..walaupun baliknya pening kepala yang amat!

Pesan Mama : Selamat hari bomba dan Selamat bertugas Abang dan kakak Bomba :)

Friday, May 2, 2014

Seafood Fresh Pasar Pasir Penambang Kuala Selangor

Makanan laut yang fresh agak sukar untuk didapati di kawasan rumah saya.  Kalau ke kedai runcit berhampiran, jika bernasib baik dan awal pagi maka akan dapatlah yang fresh, Ke pasar tani pun kami kadang-kadang pergi juga. Tapi rasanya lebih kerap ke Pasar Pasir Penambang ni. 

Oleh sebab itu, setiap kali balik Terengganu dan Kedah, pasti akan beli udang ke, sotong ke ikan ke yang fresh. Begitu juga jika famili saya datang. pasti bawa seafood ni. ehehehehehehe.

Jarak Pasir penambang dari rumah saya lebih kurang 45 minit- 1 jam kot. Alang-lang dah ke sana mulalah singgah beli cendol bakarlah, karipap gergasilah, dan juga Singgah makan mee udang banjir. 

Sebenarnya tak adalah apa sangat nak dibeli, tetapi bekalan ikan untuk Sofea hampir habis. Jadi terus kami ke Pasar Pasir Penambang ni. Tapi almaklum sajalah, bila dah sampai terus rambang mata jadinya. Dan inilah hasil tangkapan kami. (penat menebar pukat tau!)

Ikan pari + Sotong

Udang + ketam bunga

ikan merah

ketam nipah.. scary weh

ikan temenung, singgang sedap ni! 

Serius sebenarnya ikan pari tu terbeli. Tatau nak masak apa. Mungkin bakar ala portugis aje kot. Dan paling rasa terkejut bila beli ketam nipah ni. Ya Allah masa tengok dia, scary weh. Duk menguek-menguek lagi. Dah lah cengey. Bila acukan barang lalu kot badan dia terus macam nak terkam orang. 

 Sempat jugalah saya bertanya orang yang jual tu macam mana nak matikan ketam ni bila nak masak. Tengok kepit pun seram. Kalau terkepit jari sure tercabut isi kot. Hahahahahaha.. Katanya, just letakkan dalam air batu, kejap je pasti mati. Oh senang saja. Alhamdulilah. Tapikan, kesian juga bila tengok mata dia duk kelippah - kelipah tengok muka kita. sob-sob. 

Bila bincang-bincang dengan Mr. papa, kami akhirnya pilih untuk masak ketam telur masin. Serius sedap. Sebelum ni order ketam kepit besar ni kat Fatty Crab. Tapi lainlah cara masaknya, yang ni lebih kepada lidah Melayukan.  Mr. papa kata kalah fatty Crab. 

ketam nipah telur masin

nyum-nyum
 Dan abang Zarin pula kata,  So good mama! Makan nasi siap bertambah. Tapi masa tengok ketam ni hidup lagi, mencecet lari takut. Nanti ketam tu gigit abang! Aduiii... Takut-takut pun pergi tengok. Bila ketam tu menguek bertempik lari. Abang..abang! 

Hari ini pagi-pagi lagi dah cakap, "mama abang balik school nanti mama masak Mr. Crab macam semalam lagi ok? nyum-nyum!"... sambil gosok perut. Suka dia. 

Sebelah malamnya, dalam pukul 9, dua beradik tu minta nasi. Sofea bila dah start tarik high chair tu sambil duk sebut 'Allah..Allah" tu maknanya nak makanlah. So sebab lauk ketam dah habis, jadi saya pun masakkanlah ikan merah asam kicap ni. Berselera dua beradik tu makan. Oh ya, Sofea saya belum suap ketam, udang dan sebagainya.. Hanya ikan dan ayam sahaja. 

ikan merah asam kicap

Mmmm, bila ada yang bertanya murah ke seafood kat pasar pasir penambang ni. Pada pendapat saya, nak kata murah sangat tu taklah. tapi rasanya berbaloi pergi kalau nak dapatkan yang fresh. Tapi frust sikit kali ni sebab mentarang tak dak. Belum musim katanya. Sob-sob

Pesan mama : seronok tengok suamid an anak-anak makan dengan berseleranya :) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...