Tuesday, March 3, 2015

Misi berat badan ideal

Bila umur semakin meningkat, terasa cepatnya lah berat badan naik. Ditambah lagi sekarang Sofea dah minum Susu Formula dan saya pun dah stop mengepam ni, badan sendiri yang naik bagai di pam-pam. Nak tak nak saya kena lakukan sesuatu sebelum bertukar menjadi 'ayam daging'. ^_______^

Berat ni kalau nak naik laju je, macam kayuh basikal turun bukit, Tapi kalau nak turun, memang susah yang amat, macam kayuh basikal naik bukit dengan barang banyak, last-last tolak je basikal. Barang tinggal dulu. 



Untuk permulaan nak capai berat ideal ni, saya kurangkan makan. Paling susah nak tinggal ialah nasi. perut nasi macam saya ni boleh gigil lutut tau. Bukan mengejut, tapi perlahan-lahan. Sekarang banyak makan sayur dan juga buah serta minum air masak banyak-banyak.  Rasa lapar telan air. Rasa perut kembung dengan air je hinggakan bila berjalan terasa air duk berkocak dalam perut. hahahahahahahaha

Seterusnya ialah exercise. Teringin nak join zumba, tapi kekangan masa. So yang paling mudah adalah berjogging. 5 atau lebih pusingan setiap petang, sambil layan anak-anak main basikal dan main bola di taman, mama jogging. Penat jalan, berhenti, nanti Mr. papa datang bawa naik motor pusing pusing. hahahahhahahahaha...


Alhamdulilah, jogging kali ini otot-otot tak terkejut, so tak adalah istilah sakit kaki, sakit badan, sakit segala bagai. Walaupun baru sahaja bermula, terasa badan ni ringan sikit. Insyaallah kalau saya kekalkan memontum pasti akan sihat dan berstamina selain dapat kurus kot. 

Sekarang tak ada kasut jogging khas lagi, pakai je mana-mana kasut sukan yang duk sedia ada. Mr. papa, please, I nak kasut jogging ok! I nak kurus, taknak gemuk! I nak sihat..

Pesan mama : Jom bersenam, jaga kesihatan :) 

4 comments:

  1. moga berjaya... sbb akak niat dieet mmg ada setiap masa tp tak menjadi2 huhuhu

    ReplyDelete
  2. bagus ni..mmg ramai skrg kaum hawa mementingkan kesihatan...
    berjogging bukan semata2 nak kurus, tapi lebih kepada kesihatan..
    caiyok!!

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...