Thursday, July 2, 2015

15 Ramadan

Assamualaikum, Oh rasa lama sungguh nak mencatat di sini. Sedar tak sedar dah masuk 15 Ramadan dah kan. msih tak terlambat untuk saya ucapkan selamat berpuasa untuk semua pembaca yang budiman. Eh ada lagi ke yang singgah kat rumah terbengkalai ni. (jaga-jaga nanti ada penunggu ) ^________________^

Ramadan kali ini tidak banyak bezanya dengan Ramadan yang lepas-lepas. Alhamdulilah Zarin pun dah start puasa, walaupun ada rongak-rongak lah jugak. Agak mencabar budak pemakan macam dia nak puasa. Asyiklah duk ulang LAPAR...LAPAR...LAPARRRRRRRR..  Tapi memang mama kena banyak sabar lah, pujuk-pujuk.

Oh itu cerita paal anak puasa, sekarang beralih pula pada menu berbuka. Puasa kali ini kami memang sangat simple. makan apa yang ada. Jika sebelum ni saya perut nasi, tapi sekarang tidak lagi. Dan yang pasti setiap kali bulan ramadan pasti ada menu bubur lambuk ni. 



Ditambah sekarang ni, nak dapat pucuk midin ni tak susah, so hajat nak makan bubur lambuk tercapai. Saya buat ni dalam awal-awal ramdan. Buat seperiuk dan bagi pada jiran-jiran juga. Rezeki untuk dikongsi kekdahnya. heheheh


Lagi satu kegemaran saya cucur udang crispy ni, makan panas-panas, krup krap krup krap. memang boleh kenyang dengan makan ini saja. Nak buat pun tak susah.



Dan sotong celup tepung pun antara kegemaran saya sepanjang ramadan ni. Ratah-ratah je. Sungguh tak ada istilah memebazir kali ini. Masak untuk sekali makan, dan seadanya. Sahur pula kami laki bini makan cereal, Zarin lah kadang nasi, kadang mee, kadang spagethi. Ikut selera dialah kan. Cuma kalau hari minggu masakla lebih sikit untuk bagi jejiran. kat rumah dah bersusun pinggan jejiran belum disi.. Tunggu Sabtu ahad ya. Sebab hari kerja sampai rumah dah hampir kul 7. Tak sempatlah nak amsak beriya. Tak syok pula kalau beli untuk bagi jiran. Nak juga dari air tangan sendiri.

Disebabkan makan seadanya dan bukan lagi perut nasi, Ramadan kali ini berat macam menyusut jugak. Pakai baju kurung, susun boleh berpusing-pusing. Sejak join erobik ni rasa semangat nak jaga kesihatan. Badan dah rasa ringan dan lebih berstamina. Takdelah jalan 20 tapak dah pancit. :P

Eh terpanjang pulak, Jumpa lagi dilain entri ya.

Pesan mama : Selamat berbuka puasa, berbelanjalah dnegan berhemah dan bijak :)

2 comments:

  1. hai salam kenal..hahhaha.... ingatkan nk tutup blog dah,...huhuuh, ai peminat yu tau! ;-))

    sedapnya nmpk jeput udang tu...resepi dek non!

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...