Wednesday, April 27, 2016

Harum Manis

Musim mempelam harum manis muncul lagi. Bagi peminat mempelam pasti akan tertunggu-tunggu dengan kedatangan buah ini. Baunya yang harum dan rasanya yang manis memang tersangat kenalah dengan nama buah ini. 

Alhamdulilah,  rumah saya ada pokok pelam harum manis ni. Setakat ni dah makan dekat 10 biji kot sepanjang duduk situ. Tapi berbuah tak ikut musim dan waktu. Bebila saja dia nak ada, akan adalah. Tapi buahnya tak banyak, dalam 3-4 biji sahaja. Tahun lepas banyak juga, tapi tak sempat nak petik ada orang lain yang petik dulu. sob-sob. 

gemuk, sihat pelam ni macam tuan dia

Ni buah dari pokok saya. mula-mula tak tahu juga ni buah pelam harum manis. Rasanya pun sama. Memang betuila tu. Lagi kompiden bila FIL pun cakap pelam harum manis.


Sekotak dalam 3-4kg kot

Dalam kotak pula ni jauhnya datangnya dari Perlis. Suami belikan dari kawan dia. Tak sabar nak makan. harum manis ni sedap sangat kalau buat pulut pelam. Tingggg!!! terus dapat idea malam ni makan pulut pelam.   Anak-anak pun suka makan buah ni. Cuma kalau dengan pulut mereka lebih prefer durianlah. So balik nanti kena singgah beli durian sebijik, habuan anak-anak. 

Pesan Mama : Tetiba rindu nak makan pulut ayam kat Krabi :)

5 comments:

  1. Hemmmmm dah datang musim harum manis ni ye Ida..
    Elok pulak tumbuh kat rumah Ida ye..
    Tengok tanah lah kan..
    Akan pun dah kirim pada kawan akak yg perlis tu ..
    Minta belikan harum manis ni..
    Tapi kali ni nak buat manggo cheese tu :)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya...kat sini mahalnya mangga..tak kira mangga jenis apa pun dlm 18-20 sekilo😯😯😯

    ReplyDelete
  3. Sedapnya...kat sini mahalnya mangga..tak kira mangga jenis apa pun dlm 18-20 sekilo😯😯😯

    ReplyDelete
  4. kak ida beli kat mana.. nak beli jugak laaaa

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Comments always welcome. Your comments brighthen my day!

TQ

luv,
-idazs (STK)-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...